De grote Bobby’s Schiedam Dry Gin & Tonic test

Ben jij ook zo dol op een goede Gin & Tonic? En heb je al eens een Bobby’s Schiedam Dry Gin geprobeerd? Of misschien in de winkel zien staan en ben je wel nieuwsgierig? Dan heb ik het perfecte artikel voor je! Want ik ga maar liefst 10 verschillende tonics proberen in een Bobby’s Schiedam Dry Gin & Tonic, om te kijken wat de lekkerste combi is.

De grote Bobby's Schiedam Dry Gin & Tonic test

Grote kans dat je Bobby’s Schiedam Dry Gin wel eens bent tegengekomen; in 2014 is deze gin van Sebastiaan van Bokkel en David Blom op de Nederlandse markt verschenen. Het idee voor de gin is gebaseerd op de gin van opa Bobby van Sebastiaan (officieel Jacobus, maar volgens mij noemt niemand zijn/haar opa/oma bij de echte naam; ik had ook een oma Oeda, die eigenlijk Gerda heette..) die geboren was op Ambon Indonesië, de smaken miste van zijn thuisland. En die toen zelf maar ging infuseren in de Hollandse jenever in een pot in de keuken.

De fles is ook bijzonder: de streepjes die je ziet op het etiket zijn geïnspireerd op ikat; een traditionele Indonesische techniek van kleding/stof verven (batik is misschien bekender van naam). Ik ging vroeger als kind veel met mijn moeder naar de Pasar Malam Besar (nu Tong Tong Fair) en daar herken ik de stoffen van! Supergrappig dat een fles gin dat soort herinneringen opeens weer omhoog brengt.

De Grote Tonic Test

Omdat er nu zoveel verschillende tonics op de markt zijn, heb ik geprobeerd om 10 verschillende smaakjes uit te lichten. Dus niet alleen smaakjes ‘gewone’ tonic, maar omdat ik wat meer probeer te letten op mijn calorieën/koolhydraten, kies ik ook persoonlijk vaak voor een light of skinny tonic. Maar nog nooit verschillende van die light tonics naast elkaar geproefd; dus ook voor mezelf een leerzame proeverij!

De 10 tonics die we hebben gepaird met Bobby’s Schiedam Dry Gin heb ik hieronder in een lijstje gezet, met daarbij ongeveer de prijzen per blikje/flesje. Per winkel (online of offline) kan natuurlijk de prijs verschillen.

Prijs en inhoud per flesje/blikjePrijs per liter
Double Dutch Skinny tonic water±€1,49 per 200 ml± €7,45
Fentimans Naturally Light tonic water±€1,29 per 200 ml± €6,45
Royal Club 0% sugar Tonic Classic±€0,75 per 200 ml± €3,75
Royal Club Tonic with a hint of grapefruit±€0,75 per 200 ml± €3,75
Fever-Tree Elderflower tonic water±€3,39 per 500 ml± €6,78
Fever-Tree Mediteranean tonic water±€1,49 per 200 ml± €6,78
Schweppes Pink tonic water±€0,95 per 200 ml± €2,87
Fentimans Indian tonic water±€0,83 per 150 ml± €5,50
Fentimans Orange tonic water±€0,83 per 150 ml± €5,50
Supermarkt huismerk tonic±€0,39 per 500 ml± €0,78
De proef zit in de tonic

We hebben qua smaak dus niet gekeken of de tonic zelf lekker is, maar hoe de smaken samengaan in een Gin & Tonic met de Bobby’s Schiedam Dry Gin. Dus niet te bitter, lekker fris en een algemeen fijn mondgevoel. En of we er nog één van zouden willen natuurlijk.

Als eerste proeven de we drie light tonics in de mix; wat gelijk opvalt is dat de Fentimans naturally light tonic water een stuk mineraliger en zuurder wordt in de mix. De Royal Club en Double Dutch bevallen ons meer; waarbij de Double Dutch een iets complexere mix geeft en de Royal Club wat zoeter smaakt.

Dan de supermarkt tonic naast de Fentimans Indian tonic; waarbij de supermarkt huismerk een stuk zuurder smaakt en de Fentimans een stuk mineraliger is en wat meer bubbels heeft. De huismerk doet bijna aan als een tonic limonade; een stuk zoeter. Terwijl het verschil in suiker per 100 ml bijna verwaarloosbaar is. Vijf gram suiker per 100 ml voor het huismerk en 4,9 gram per 100 ml voor de Fentimans. Maar omdat de Fentimans meer bruis heeft, proef je het suiker waarschijnlijk minder.

Daarna de twee Fever-Tree tonics: Elderflower en Mediteranean. De Elderflower blijft lang hangen; iets waar je van moet houden. Die Mediteranean vind Franz persoonlijk fijner van de twee, bij deze tonic komt de kaneel uit de gin wat meer naar voren.

Als laatste de 3 smaakjes tonics: Schweppes Pink tonic water, Fentimans Orange tonic water en de Royal Club Tonic with a hint of grapefruit. Waarbij voor ons eigenlijk de Schweppes Pink en de Royal Club with a hint of grapefruit eruit springen. Franz vind de combi met de grapefruit heel lekker, maar dat is natuurlijk persoonlijk of je van grapefruit houdt. De combi met de Schweppes Pink is wel heel lekker en zomers; toegankelijk en veel mensen zullen dit lekker vinden. Eigenlijk heb je zo al een zomerse cocktail met maar twee ingrediënten!

Conclusie

Franz’: top 3: Schweppes Pink, Fever-Tree Mediteranean en Royal Club with a hint of grapefruit. Jody’s top 3: Schweppes Pink, Double Dutch Skinny en de Fever-Tree Elderflower.

De conclusie is eigenlijk dat door de gebruikte botanicals in de Bobby’s Gin, je heel veel kanten op kan qua tonic smaken! Ik ben niet zo van de grapefruit, maar wel van de vlierbloesem, dus ik vond dat heel fijn drinken. Bobby’s zelf geeft op hun website alleen aan om een ‘premium’ tonic te gebruiken, dus je kan zelf veel kanten op! Superleuk ook trouwens om eens zo 10 verschillende tonics naast elkaar te proeven; dat doe je eigenlijk nooit.

De Bobby’s Schiedam Dry Gin is verkrijgbaar in verschillende (online) slijterijen voor een adviesprijs van €29,99.

Ben je op zoek naar de allerlekkerste snacks & hapjes voor bij je Gin & Tonic? Dan heb ik daar ook een heel artikel over geschreven!


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bobby’s Schiedam Dry Gin.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.