Ik moet wat bekennen… Namelijk dat ik deep-down een zwak heb voor de traditionele Engelse keuken. Niet omdat die keuken nou barst van de uitgesproken smaken of dat hij bekend staat als uitermate culinair. Maar vanwege het comfort dat diepgeworteld is in de gerechten die de Britten nuttigen. Neem nou die fameuze ‘Sunday Roast’, waarbij de hele familie samenkomt om een stevig prakkie te nuttigen. Nu is mijn beeld wellicht wat vertroebeld door de vele romcoms die ik over de jaren gezien heb, maar die traditionele Britse keuken vol comfort, warmte en weinig poeha die ligt mij wel. Maar vergis je niet, ook de Britse keuken kent pioniers. Chefs die hun achtergrond door ontwikkelen en hun talent inzetten om het imago van een keuken op te krikken. En als we het dan over Engeland hebben, popt daar direct Nigel Slater op. Koning van de Engelse keuken en bekroond kookboekenschrijver. Nigel bracht begin dit jaar de nieuwe keukenbijbel Keukenkronieken uit vol smakelijke recepten waar wij weer van mogen genieten.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Keukenkronieken – Nigel Slater

Nigel Slater is een grote naam in de culinaire wereld. Al jarenlang verdient hij de kost als kookboekenschrijver, journalist en tv-presentator. En niet geheel onbeloond. Al ruim 25 jaar schrijft hij smakelijke foodcolumns voor The Observer en won ontelbaar veel prijzen voor zijn kookboeken en recepten. Als kers op de taart werd hij zelfs geridderd in de orde het Britse Rijk, voor zijn verdiensten in de wereld van koken en literatuur. Als Nigel dus zegt dat iets lekker is, kun je er blind op vertrouwen dat het zal smaken.

Keukenkroonjuweel

Nigel noemt zichzelf geen chef, maar een echte thuiskok (waarmee hij zichzelf, naar mijn mening tekortdoet). Hij doelt daarmee op het koken van eenvoudig eten, waarin je lekker roert met een houten pollepel en vooral niet op een kunstig resultaat uit bent. Nigel beschrijft zijn kookkunsten het liefste als ‘eenvoudig, alledaagse kost en dingen die je graag eet als je na een lange dag werken thuiskomt’. En dat klinkt mij als muziek in de oren. Want om van slechts een paar ingrediënten iets lekkers te maken geeft onmetelijk veel plezier. 

Keukenkronieken is Nigel’s nieuwste kroonjuweel en vertelt het verhaal van zijn leven in de keuken. Waarin hij schrijft over hoe zijn manier van koken in de loop der jaren veranderd is. Van het ontdekken van de beste manier om een kip te braden tot de truc tot perfecte, rokerige, smeuïge auberginepuree. Hij vertelt de verhalen achter zijn recepten, zoals de herinnering van de eerste baguette die hij at in Parijs, zijn liefde voor Japanse ingelegde radijsjes en zijn eerste stukje chocoladetaart met botercrème. Keukenkronieken bevat Nigel’s favoriete recepten, welke hij dagelijks thuis kookt; oftewel het hart en de ziel van zijn kookkunsten. Zijn ultieme collectie, met meer dan 200 recepten verspreid over 480 pagina’s.

CONCLUSIE

Voor ik Keukenkronieken in mijn handen kreeg, wist ik niet wat ik moest verwachten. Ik heb geen andere werken van Nigel Slater in mijn kast staan en lees The Observer niet. Dus bladerde ik zonder voorkennis door het boek, wat eigenlijk in mijn voordeel uitpakte. Juist omdat ik geen torenhoge verwachtingen had (vanwege voorgaande boeken), voelde ik mij verbonden met Nigel en zijn ‘zelf-opgeplakte-titel’ van thuischef. Ik hou onwijs van uitgebreid en ietwat complex eten, maar ben absoluut niet in staat om sterrencreaties na te maken.

Keukenkronieken biedt mij onwijs veel inspiratie voor alledaagse maaltijden. Vooral omdat ik momenteel wat drukke weken op mijn werk doormaak en na het werk niet lang in de keuken wil staan. Nigel’s recepten zijn daarvoor perfect. Allen smakelijk en allen zo geschreven dat ze na een semi-snelle bereiding op tafel staan. Inmiddels heb ik het boek al 3x uit de kast getrokken. Eén keer voor een makreelpastei, gevolgd door een kippastei met prei en daarna nog een keer gevolgd door Nigel’s focaccia met olijven en tijm. Ik ben fan!

Mocht je nog geen andere boeken van Nigel Slater in je boekenkast hebben staan; dan is dit een perfect exemplaar om je collectie mee te beginnen. 

Pluspunten:
  • Ik vind het heel leuk om te zien dat Nigel de ingrediënten in een recept aan de titel koppelt. Geen poeha, eenvoudig maar toch duidelijk.
  • Met slechts een paar ingrediënten (vaak maar 5 of 6), maak je een smakelijke maaltijd klaar.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Het boek heeft een register, ingedeeld op ingrediënten. Erg fijn!
Minpunten: 
  • Helaas geen recept voor Sunday Roast in Keukenkronieken.
  • Receptbeschrijvingen zijn verspreid over meerdere pagina’s, wat ietwat onhandig leest.
  • De recepten worden niet stapsgewijs uitgelegd, maar middels een lap tekst. Als je net als ik wel eens een stap over het hoofd ziet, zul je dit als een minpunt ervaren.
  • Niet elk recept heeft een begeleidende foto, waardoor je soms niet weet hoe het eindresultaat eruit moet komen te zien. 

Nederlands | Druk: 1 | 9789464041439 | maart 2022 | Hardcover | 512 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEUKE KOOKBOEKEN: