Op bezoek bij: Stadshaven Brouwerij Rotterdam

Net buiten het centrum van Rotterdam, in de Merwehaven, is sinds begin juli 2021 Stadshaven Brouwerij Rotterdam geopend. Met brouwketels van 4.000 liter en opslagtanks tot 12.000 liter, kan maar liefst 2 miljoen liter bier per jaar worden gebrouwen. Hiermee nestelt de Stadshaven Brouwerij zich qua capaciteit direct in de top 3 van grootste craftbierbrouwerijen van Nederland. De bieren zijn geïnspireerd op de locatie waar de Stadshaven Brouwerij zich bevindt, in een 100 jaar oude fruitloods, en de historie van Rotterdam Fruit Port, ooit Europa’s grootste fruithaven.

Op bezoek bij: Stadshaven Brouwerij Rotterdam

Melk en brood van bierafval

Circulariteit en duurzaamheid staat hoog op de agenda bij de Stadshaven Brouwerij. Zo wordt alles in het werk gesteld om zo circulair mogelijk te werk te gaan en zo min mogelijk water en energie te verspillen. Er liggen maar liefst 1.700 zonnepanelen op het dak en werkt De Stadshaven Brouwerij samen met het innovatieve Rainmaker, die het afvalwater gaat opvangen en zuiveren, zodat het opnieuw als brouwwater kan worden gebruikt. Ook de bostel (het restafval van het brouwproces) krijgt een tweede leven. Floating Farm (’s werelds eerste drijvende zuivelboerderij op nog geen 200 meter van de brouwerij) gebruikt het voedzame bierbostel als voeding voor de koeien. En de melk van die koeien gaat dan weer terug naar de Stadshaven Brouwerij voor bijvoorbeeld jouw cappuccino. Daarnaast maakt Jordy’s Bakery een eigen zuurdesembrood met het bostel.

Lekker zelf tappen

De indrukwekkende brouwinstallatie (jaarlijks kan er tot 2 miljoen liter bier gebrouwen worden) is goed te bekijken vanuit het horeca-gedeelte van de Stadshaven Brouwerij. Op verschillende plateau’s zijn er hoekjes gecreëerd met ronde zithoeken, lage tafels en hoge tafels met barkrukken. Ook zijn er speciale taptafels met een bierkraan waar je vanuit zelf je bier mag tappen. Leuk ook om met een vriendclub te doen! Ook kun je een tour met of zonder proeverij doen; maar welke barbaar gaat nu een rondleiding doen bij een brouwerij zonder tasting?!

Eten & Drinken

Een brouwerij bekijken maakt dorstig! Bij de Stadshaven Brouwerij maken ze verschillende bieren; een lijn met fruit (om de fruithistorie van het gebouw te eren) en ook een ‘gewone’ lijn zonder fruit. Op de bierlijst staan nu een eigen Ur-Pilsner, American Amber Ale, IPA, Porter en een Tripel, de Fearless Fruit serie bestaat uit de Kraken blond (met bloedsinaasappel & kiwi bes), Great White (een Weizen met grapefruit, sinaasappel & koriander) en de Piranha (een tripel met kumquats, mango & chili). Voor mij persoonlijk hadden de fruitbieren echt nog wel wat meer fruitkick mogen hebben; zeker gezien de stoere etiketten verwacht je ook een haai/kraken aan smaak. De porter van tap is toch mijn persoonlijke favoriet, zeker gezien de heerlijke hapjes en snacks ze serveren.

In de keuken staat een lekkere grote bbq, een josper grill en een steenoven om je van heerlijke happen te voorzien. De kaart bestaat uit verschillende bites, snacks, planken om te delen, hoofdgerechten en desserts. En met een enorme muurschilderij van Kraken in de brouwerij mag octopus natuurlijk niet ontbreken op de kaart. Maar ze hebben zelfs een vegan burger, vegan/vegetarische snacks en zelfs een hele vegetarische borrelplank.

Het terras was nog niet helemaal af toen ik er was half juli, maar er moet plek komen voor maar liefst 350 man, inclusief verschillende buitenbars en tappunten. Met pijn in mijn hart zal ik dat later in het jaar nog wel even checken voor jullie.. 😉 Rotterdam heeft er wat mij betreft weer een top-bier-plek bij!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BIER TIPS:


Voor dit artikel ben ik door Stadshaven Brouwerij uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.