Review: Comfort Food met Groente – Welmoed Bezoen & Anker van Warmerdam

De kerstvakantie staat voor de deur. En ondanks dat we geen winter wonderland hebben dit jaar. Is het heerlijk om een frisse wandeling te maken. En wat is er dan lekkerder na zo’n wandeling, dan met een kom dampend voedsel op de bank te duiken om een serie te kijken. Niks toch? Waar de keuken van Comfort Food met Groente niet perse vast staat, is het wel belangrijk dat het gerecht rijk gevuld is. En dat je nadat je de kom leeg hebt warm en voldaan voelt. De zelfbenoemde comfort-foodmusketiers, Welmoed Bezoen & Anker van Warmerdam hebben hun krachten gebundeld en een boek vol comfortfood recepten geschreven waar je zeker mee aan de slag wilt gaan!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Comfort Food met Groente – Welmoed Bezoen & Anker van Warmerdam

Op het moment dat de herfst zijn intrede doet, de wolken voor de zon schuiven en de ‘r’ de maanden binnen rolt, is het tijd voor comfort food. En comfort food kan anno 2020 (bijna 2021) prima zonder vlees! Want met groenten kun je alle kanten op, ze zijn enorm veelzijdig. En als ik dan denk aan vegetarische comfort food, denk ik aan pompoenravioli, paddenstoelen pie, bonenchili of een kom dampende uiensoep. Hmm! Er zijn onwijs veel klassieke gerechten die je kunt maken, maar Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam geven in hun boek Comfort Food met groente op geheel eigen wijze een groene draai aan een bordje winterkost. Het resultaat is een boek gevuld met onwijs veel (najaars) gerechten vol groenten, desserts om van te smullen en drankjes waar je het weer warm van krijgt.

Review: Comfort Food met Groente – Welmoed Bezoen & Anker van Warmerdam

Welmoed en Anker to the rescue

Welmoed en Anker hebben met Comfort Food met Groente als het ware een manifest geschreven voor lekker en voedzaam avondeten. Want, avondeten is enorm belangrijk! Ze openen hun boek dan ook met alle richtlijnen waar avondeten aan zou moeten voldoen. Denk bijvoorbeeld aan de noodzaak van lekkere producten, want niemand wil een smaakloos bordje eten naar binnenschuiven… Ook willen ze meer mensen leren koken met wat er op dat moment in huis is. Dan leer je pas écht koken. En tot willen ze je benadrukken dat een ellelange ingrediëntenlijst of bereidingstijd, niet perse de moeilijkheidsgraad van een gerecht bepaalt. Handige tips waarmee Welmoed en Anker je op je gemak stellen voorafgaand aan het koken.

In Comfort Food met Groenten zijn ruim honderd gerechten opgenomen vol smaakcombinaties en -invloeden uit onder andere de Franse, Mexicaanse en Indiase keuken. En stuk voor stuk zorgen ze er dit najaar voor dat je er, op de bank of aan de keukentafel, warm en voldaan bij zit.

100x comfort food

De recepten in Comfort Food met Groente zijn ingedeeld in 6 hoofdstukken: Lepeltje Lepeltje, Onder de pannen, Dat zit gebakken, Ovenheerlijk, Het Goede Zoet en Het Geschenk. Daarnaast verwelkomen Welmoed en Anker je in het boek middels hun manifest en een voorwoord, bieden ze je overzicht dankzij een register waarin je op ingrediënt kunt zoeken en sluiten ze het boek af met het kortste dankwoord dat ik ooit in een kookboek gezien heb! In het ruim 275 pagina tellende boek vind je dus 100 gerechten die jouw gure herfst- en wintervonden veel meer warmte en smaak zullen geven.

Review

Bladerend door het boek loopt het water mij bij veel gerechten meteen in de mond. Ik weet mijn winteravonden de komende weken wel te vullen met de recepten van Welmoed en Anker. Zo zal er aankomende zondag een flinke pan Uiensoep op ons gasfornuis pruttelen. Zal het me niet verbazen als een flinke pan Huevos Rancheros of een paddenstoelen pie snel op mijn bordje ligt. En sluiten we ons weekend binnenkort vast en zeker af Brioche-Wentelteefjes met Cinnamon glazuur. Yum!

Een ode aan groente

Waar ik eerst sceptisch over het boek was, want: weer een vegetarisch boek dat mij eraan herinnert dat vlees slecht is, sta ik daar nu compleet anders tegenover. Comfort Food met Groente kun je zien als een ode aan de groente. Het verdient om eens de hoofdrol in een verhaal te spelen. Het is gezond, smaakvol en enorm veelzijdig! Een extra pluspunt is dat Welmoed en Anker ook een zoet hoofdstuk in het boek hebben opgenomen. Waarmee je je comfort maaltijd ook nog met een comfort toetje kunt afsluiten.

CONCLUSIE

Het lekkere dikke boek biedt een bonk aan inspiratie voor iedere kookliefhebber, van amateur kok tot ervaren kookliefhebber. Wil jij nou ook eens vaker groenten op tafel zetten, zonder smaakverlies of scheve gezichten van man of kinderen? Dan komt het met Comfort Food met Groente helemaal goed.

Het boek bevat heerlijke recepten die dankzij duidelijke instructies gemakkelijk te maken zijn. De combinatie van smaakvolle gerechten op de foto’s, afgewisseld met winterse plaatjes, geven je een soort kerstvakantie gevoel. Na een wandeling buiten wil je een lekkere hap uit dit kookboek maken.

Pluspunten:

  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten.
  • Prachtige fotografie. Zowel de gerechten als de sfeerfoto’s geven je een winters gevoel.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Het boek heeft een leeslintje, zo kun je bijhouden wat je het laatst gekookt hebt!
  • Het boek heeft een register.

Minpunten: 

  • Heb je moeilijke eters in huis? Dan is het (zeker in gezinssamenstellingen) wat moeilijker om uit dit boek te koken.
  • Best prijzig

Na het lezen van de recepten van Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam in Comfort Food met Groente krijg je gelijk een warm gevoel vanbinnen. De gerechten wil je zeker eten als je na een koude winterwandeling weer thuiskomt in een warm huis!

Nederlands | Druk: 1 | 9789038808987| oktober 2020 | Hardcover | 280 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Nijgh & van Ditmar.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER VEGAN/VEGETARISCHE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.