Review: Patisserie van de bakker – Issa Niemeijer-Brown

Eén van mijn absolute lievelingsgeuren is de geur van versgebakken brood. Die warme, zwoele geur die je langzaam bij de bakkerij op de hoek naar binnenlokt. De geur van croissants, baguettes, chocolade en room. Comfortfood ten top. Eenvoudig van smaak, maar reuze gecompliceerd om zelf te maken. De aandacht voor details en liefde voor kwaliteitsingrediënten maken goede patisserie een prijzig product. Een goede kraakverse croissant van mijn favoriete bakkerij in Den Haag tikt zo 4 euries van mijn bankrekening af, maar ik heb het ervoor over. Want hap na hap bevind ik mij eventjes in de culinaire zevende hemel. Keer op keer probeer ik het thuis na te maken, maar tot op heden heb ik de kunst nog niet in de vingers. Tijd dus om een lading nieuwe tips van Issa Niemeijer-Brown op te volgen uit zijn nieuwste boek: Patisserie van de bakker.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Patisserie van de bakker – Issa Niemeijer-Brown

Afkomstig uit een familie met Franse en Italiaanse banden, groeide Issa Niemeijer-Brown op met een traditie van thuisbakken waarbij waardering voor kwaliteit en eenvoud hoog in het vaandel stonden. Fun fact: ondanks zijn opvoeding koos hij pas voor het bakkersvak na cum laude afgestudeerd te zijn als socioloog. Zijn eerdere bakboek werd door Trouw getipt als het beste kookboek van het jaar en Issa verschijnt regelmatig op radio en tv als (kritische) expert over de wereld van patisserie. Dit schept bij mij dus hoge verwachtingen.

Review: Patisserie van de bakker – Issa Niemeijer-Brown

Pricewinning croissantjes

Na het succes van zijn eerdere bakboek brengt Issa Niemeijer-Brown opnieuw een boek uit over zijn grote liefde patisserie. Een vak dat bekend staat om zijn precisie en verfijning, en een vak dat niet voor iedereen is weggelegd. Geduld en veel oefening is key voor de meeste baksels en simpelweg niet iedereen heeft daar tijd voor. Issa laat in Patisserie van de bakker zien dat er ook een andere soort patisserie is, één waarbij eenvoud en smaak ook samengaan tot een goudbruin resultaat. Dit is precies de combinatie waardoor zijn croissants vorig jaar nog door Het Parool zijn verkozen tot ‘de beste van Amsterdam’. Kijk dat willen we horen!

Dankzij Issa’s simpele handelingen maakt iedere enthousiaste thuisbakker zelf een perfect krokante taartkorst, brownies die wegsmelten in je mond, en een frisse citroencrème waarin de smaak van citroen perfect terugkomt. Patisserie van de bakker barst van de recepten die je ook zonder vakopleiding goed kan maken. Eenvoudig, maar uitzonderlijk lekker. Issa deelt, zonder enige terughoudendheid, de zeer geliefde recepten van bakkerij Gebroeders Niemeijer. Hij legt op een heldere manier de recepten stap voor stap uit en neemt de lezer van het begin af aan mee in zijn bakkerij.

CONCLUSIE

Patisserie van de bakker is geschikt is voor elke soort thuisbakker. Voor de beginners, maar ook voor de ervaren thuis patissiers die weten hoe je croissantdeeg maakt en eclairs vult. Als beginnende bakker kun je naar hartenlust het gehele boek van begin tot eind volgen. Indien iets te moeilijk is? Dan skip je dat gerecht gewoon of probeer je het op een later moment opnieuw. Dankzij de eenvoudige en vaak gangbare basistechnieken kun je in een mum van tijd de smakelijke resultaten uit de bakkerij nabootsen. De ervaren bakker kan de inleidende hoofdstukken skippen en meteen beginnen aan het gewenste recept. Een slimme zet van Issa, want hiermee is het boek aansprekend voor een breed publiek.

In Patisserie van de bakker deelt Issa zijn eigen recepten en geeft hiermee non-inwoners van Amsterdam de kans om zijn smakelijke producten te proberen. Enige voorwaarde is natuurlijk dat je het zelf bakt. Maar hoogstwaarschijnlijk ben jij ook een liefhebber van patisserie en thuisbakken, anders had je deze review niet geopend. Elk recept dat door Issa in het boek is opgenomen, kenmerkt zich door kwaliteit en aandacht voor detail. Zo maak je dankzij zijn instructies binnenkort de lekkerste Tarte Tatins, Canelés, Brownies en Gevulde Speculaas.

Pluspunten:
  • De klassieke recepten van de patisserie zijn in het boek opgenomen.
  • Bij een aantal recepten wordt naast geschreven tekst ook middels illustraties uitgelegd hoe je het deeg moet vouwen, snijden of vullen.
  • Het boek is geschikt voor startende en ervaren thuis patissiers.
  • Middels de inhoudsopgave kun je als ervaren bakker heel snel het gewenste recept vinden.
Minpunten: 
  • De manier waarop de recepten geprint zijn vind ik wat onprettig lezen. Meerdere keren is de uitleg op een aparte pagina gedrukt van de receptinstructies.
  • Het recept voor zijn ‘beste croissants van Amsterdam’ is niet in dit boek opgenomen, helaas!

Nederlands | Druk: 1 | 9789493095663 | oktober 2021 | Hardcover | 175 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Brandt.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER TOFFE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.