Review: Kook dit boek – Molly Baz

In 2021 schreef ik maar liefst 70(!) boekreviews voor Ongewoonlekker. Dit besef kwam pas toen ik eind december het voornemen had om een artikel over mijn top 10 beste kookboeken van dat jaar te schrijven. Dat artikel kwam er door tijdnood niet, maar ik heb wel degelijk nagedacht over de boeken die dat favorietenlijstje gingen halen. Een van de boeken die op dat lijstje zou komen staan is Kook dit Boek van Molly Baz. Waarom? Omdat het plezier dat Molly voor koken heeft van de pagina’s afspat! Koken is namelijk leuk, al zullen sommige thuischefs nog wat training nodig hebben om ervan te gaan genieten. Kook dit boek gaat je daarbij helpen en zal je inspireren om plezier in de keuken te hebben en trots te zijn op het resultaat.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Kook dit boek - Molly Baz

Kook dit boek is een modern kookboek dat ervoor zorgt om een betere, inventieve en creatieve thuiskok te worden en biedt smaakvolle recepten die iedereen kan maken. Receptontwikkelaar en voormalig Bon Appétit-ster Molly Baz geeft je als lezer een inspirerende spoedcursus in de basisprincipes van koken. 

Met haar ‘7 gouden regels’ – over onder andere gerechten op smaak brengen en dat textuur en perfect uitgevoerde kooktechnieken alles bepalend zijn – kook je moeiteloos door alle 95 recepten heen en blijf je deze met liefde herhalen. Molly’s recepten zijn een aantrekkelijk gemixt van eenvoudig, informeel maar toch restaurantwaardige gerechten. Dankzij het slimme gebruik van QR-codes krijgt de lezer van Kook dit boek supersnel toegang tot instructievideo’s over de wat lastigere kooktechnieken. Een toevoeging aan het boek die het tot een ‘uitspringer’ maakt tussen de vele andere gepubliceerde kookboeken van 2021. 

Een kookschool in een kookboek

Ga aan de slag en doe zoals de titel van het boek zegt, kook dit boek. Geniet van de voorgerechten, hoofdgerechten en sluit af met Molly’s heerlijke desserts. Denk aan gegrilde aubergines met gepekelde rozijnen in basilicumdressing, langzaam gegaarde piri piri kip met geplette aardappeltjes en vers gemaakte aioli, krokante botergarnalen, salade met halloumi, perzik en tomaat of maak haar overheerlijk miso-appeltaart. Dankzij een speciaal gewijd hoofdstuk aan basisrecepten leer je daarnaast ook om gemakkelijk diverse dressings, sauzen, condimenten en andere inmaakrecepten in een mum van tijd klaar te maken. Kortom: kook dit boek stuk!

Molly Baz heeft de inhoud van haar boek samengevat binnen 12 hoofdstukken. De reden achter deze grote hoeveelheid hoofdstukken is dat het boek dient als een versnelde versie van een kookschool. Door uit Kook dit boek te koken volg je als het ware een snelcursus in alle belangrijke elementen van voedselbereiding. Na deze goed samengevatte vloedgolf aan recepturen, technieken en andere elementaire informatie ben je (hopelijk) een zelfverzekerde, bekwame, creatieve en vooral fucking coole kok (Molly’s woorden) die zijn schort omknoopt en aan de slag gaat. 

Maar welke hoofdstukken ga je in deze ‘snelcursus’ allemaal tegenkomen? Kip, Rund/varken & lamsvlees, Vis & zeevruchten, Eieren, Pasta & noedels, Graan & peulvruchten, Salades, Zo.Veel.Groenten, Soep, Lekkere trek, Gebak & Zoetigheden en tot slot: Geef je eten een oppepper. Al met al zal je ruim 250 pagina’s aantreffen gevuld met de lekkerste gerechten die ook jij straks zonder moeite namaakt!

CONCLUSIE

Kook dit boek is een verademing en tegelijkertijd een kijk in de toekomst wat betreft culinaire literatuur. Steeds meer informatie zoeken we tegenwoordig online op, dus hoe slim is het om een snelle koppeling te maken tussen een boek en online content! Met slechts een snelle scan van de QR-code krijg je een bonuslading aan informatie die Molly Baz door ruimtegebrek niet in haar boek kon opnemen. 

Als je van lekker eten houdt, maar nog niet de skills of het vertrouwen hebt die nodig zijn om recepten eigen te maken, heb je met Kook dit boek een gouden ticket in handen naar een nieuwe wereld. Kook dit boek is een basiskookboek dat de enthousiaste thuischef zeker in zijn boekenkast moet hebben staan. Het is een moderne encyclopedie voor een leven lang lekker koken en genieten van goeie smaken.

Pluspunten:
  • De QR-codes zijn een slimme toevoeging. Je kunt zo Molly’s instructies ook visueel bekijken. Wat voor lastigere technieken heel fijn is.
  • De receptbeschrijving is uitgeschreven o.b.v. de verschillende onderdelen die samen de maaltijd vormen. Zo is er bijvoorbeeld een stap (met substappen) voor het vlees, een stap voor de saus, etc.
  • De recepten in Kook dit boek zijn heel fijn gemixt tussen gemakkelijk en moeilijk te maken. En daarnaast tussen ‘snelle hap’ en ‘uitpakkers’. Je kunt Molly’s boek dus voor veel gelegenheden uit de kast trekken.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Het boek heeft een ingrediënt register. 
Minpunten: 
  • Ik mis een korte aanduiding voor de algehele bereidingstijd van het recept. Dit staat wel in de tekst verwerkt maar daar moet je even naar zoeken. Doordat een overview mist, kan ik niet snel inschatten of ik het gewenste gerecht ook daadwerkelijk kan maken in de tijd die ik beschikbaar heb.

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432667 | november 2021 | Hardcover | 303 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER TOFFE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.