The Whistler PX I Love You Carajillo quemado

Een Carajillo is een Spaanse drank, waarin je koffie gecombineerd met sterke drank. Het is typisch Spaans en het dateert uit de tijd van de Spaanse bezetting van Cuba. De troepen combineerden koffie met de lokale rum om zichzelf ‘coraje‘ te geven. Zichzelf dus moed is te drinken. In de loop van de tijd is het woord coraje verbasterd naar corajillo en carajillo. De toevoeging ‘quemado’ betekend dat de drank geflambeerd wordt en dat je de combi warm drinkt.

The Whistler PX I Love You Carajillo quemado

Boann Distillery

Patrick Cooney is in 2013 de Boann Distillery in Co Meath gestart na al ruim 40 jaar in de drankenindustrie gewerkt te hebben. Het is ook een echt familiebedrijf; vier van Patricks kinderen zitten in het bedrijf en elk van hen heeft zijn eigen functie. Belangrijk voor het bedrijf is de Boann Cask Offer; hiermee kan je zelf een vat uitkiezen waar jouw eigen whisky op mag liggen. En je kan kiezen uit maar liefst 12 soorten hout; varierend van bourbon, rum, fino sherry, port en PX. Mocht je dus met een groep vrienden/collega’s of je familie iets tof willen doen; koop dan een eigen vat!

Maar waarom de combi van de Ierse Single Malt whiskey The Whistler PX I Love You in combinatie met een Spaans drankje? De PX in de naam van de whisky staat namelijk voor het gebruik van Pedro Ximénez vaten om de whiskey in te rijpen. Dit is een whiskey waar de liefhebber van portvat-gerijpte whisk(e)y zeker van zal smullen. De smaak is een combinatie van vanille, kersen, bruine suiker, gedroogd fruit en noten met een redelijk lange finish.

Deze Carajillo quemado is eigenlijk mijn versie van een Irish Coffee, maar met een Spaanse twist! Belangrijk om te hebben voor dit recept is een espressomachine waar een stoompijpje aan zit om melk op te schuimen.

The Whistler PX I Love You Carajillo quemado

Benodigdheden voor 1 persoon:

 • 25 ml The Whistler PX I Love You
 • 3 theelepels kristalsuiker
 • schilletje citroen
 • 2 koffiebonen
 • 1 espresso

Extra nodig:

 • hittebestendig glas
 • aansteker
 • barlepel met een lang handvat
 • schoteltje

Bereidingswijze:

 1. Schep de suiker, citroenschil, koffiebonen en de whisky in een hittebestendig glas
 2. Zet het glas onder je stoompijpje en laat ±3 seconden alleen hete stoom uit het pijpje komen terwijl je hem in de whisky steekt
 3. Zet het glas op een vlakke, stevige ondergrond en steek met een aansteker de warme whisky aan (pas op de vlammen!)
 4. Blijf nu roeren met een lange barlepel tot de suiker helemaal is opgelost.
 5. Zet iets van een schoteltje of bordje op het glas om de vlam te doven
 6. Schenk een lekkere gloeiende hete espresso in je kopje
 7. Enjoy!

Dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met De Monnik Dranken, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE RECEPTEN MET DRANK:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.