Review: Groente Menu’s – Niven Kunz & Virginie van Bronckhorst – Kunz

Eind 2019, toen uiteten nog ‘gewoon’ was, schoven mijn vriend en ik aan bij het voormalige restaurant van Neerlands groenten kunstenaar en chef-kok Niven Kunz. Op slechts drie-keer-vallen afstand van ons huis bevond zich toen zijn Michelinwaardige restaurant (één ster!) en was dat een uitgelezen kans om zijn kunst eens in het echt te proeven. Niven Kunz staat bekend om zijn 80/20 manier van koken, waarbij hij voor 80% zijn maaltijden vult met groenten en de overige 20% aanvult met vlees of vis. En deze manier van koken heeft hij tot een ware kunst verheven. Inmiddels heeft Niven zich in Wateringen gevestigd en staat een bezoekje aan zijn nieuwe restaurant hopelijk dit jaar op onze planning. Tot die tijd vergapen wij ons aan zijn nieuwste kookboek: Groente Menu’s, waarin hij etentjes voor thuis heeft uitgeschreven en iedereen zijn recepten kan proberen.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Groente Menu’s – Niven Kunz & Virginie van Bronckhorst - Kunz

Van ster tot tafel

In Groente Menu’s laten sterrenchef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz zien hoe je thuis veelzijdige gerechten maakt met groenten en duurzame producten. Niven heeft in Groeten Menu’s volledige tafels uitgeschreven waarop de lekkerste voor-, hoofd-, en nagerechten met sterrentouch geserveerd worden. Tafels vol met passende, lekkere gerechten met uiteraard groente in de hoofdrol. Zonder dat je je brein moet peinzen over hoe je de afzonderlijke gerechten nou moet combineren. Uiteraard kun je elk gerecht ook afzonderlijk bereiden!

Elk recept is (in tegenstelling tot wat je wellicht van een sterrenchef verwacht) verrassend makkelijk maar toch bijzonder. Het boek is gevuld met smakelijke recepten voor vrienden, familie of gewoon voor met z’n tweetjes. En of je nu slechts één gerecht wilt maken of op bijzondere momenten lekker uit wilt pakken, Groente Menu’s has got you covered. De gerechten zijn niet compleet vega, maar zitten wel tjokvol met groenten als de absolute ster. Met dit boek laten Niven & Virginie zien hoe je, ook zonder sterren, thuis kunt toveren met groente.

Lekker aan de groentes

Maar aan wat voor lekkers kun je dan denken? Denk bijvoorbeeld aan een tafel gevuld met een Italiaanse twist. Gnocchi met spinazie, Groene asperges in pittige tomatensaus, Gevulde portobello’s met risotto en een frisse Salade radicchio. Toch meer trek in een Indische tafel? Geen probleem. Ook smakelijke Sajoer Bajem, firkandelpan en Kwee klepon zet je dankzij Niven’s recepten op tafel. Vooraf even een borreltje drinken en daar wat inspiratie voor nodig? Blader door Niven’s allerlekkerste hapjes en drankjes en luidt lekker de borreltijd in!

De inhoud van hun boek hebben Niven en Virginie samengevat binnen 13 verschillende ‘tafels’. Voor elke gelegenheid die je host kun je met Groente Menu’s prima uit de voeten. Elke tafel heeft een specifiek thema waaraan Niven en Virginie perfect passende recepten verbonden hebben. De tafels zijn: De Indo tafel, Bourgondische tafel, Zomerse sferen, Pompoen in de hoofdrol, De zonnige BBQ-Avond, Het witte goud, De mosselpan, Italiaanse twist, Duizend-en-een-nacht, Captain’s dinner, Viva España, Dutch Cuisine en tot slot: Cocktail hour.

CONCLUSIE

Laten we de tijd even vooruit spoelen en het boek openslaan op hoofdstuk: De Zonnige BBQ-Avond. Ik zie ons al zitten op onze loungebank op ons dakterras, vrienden op de bij passende loungestoelen. Rosé koud in het glas, muziek uit de speaker en de zonnestralen op het gezicht. Er moet natuurlijk gegeten worden en dus trokken we Groente Menu’s uit de kast. En wat staat er dan op tafel? Groentepizza van de barbecue, een frisse salade met artisjok, stokbrood met rijke kruidenboter, spiesjes van rivierkreeft en sluiten we af met een crumble van ananas met yoghurtijs. Je begrijpt de zomer kan voor mij niet snel genoeg komen!

Welke tafel je ook kiest om thuis te bereiden, de recepten staan garant voor fingerlicking momenten. Smakelijk, goed gecombineerd en stuk voor stuk een feestje op tafel! 

Pluspunten:

  • Het boek is heerlijk toegankelijk voor iedere soort chef. Geen poespas en niet uit de hoogte. 
  • De variatie in tafels maakt het boek het hele jaar door bruikbaar. Zo kijk ik nu al uit naar de zonnige bbq-avond tafel.
  • Alle gebruikte ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar bij supermarkten, groente juweliers en visboeren. 
  • Het boek heeft een ingrediëntregister.

Aandachtspunten: 

  • Verwacht geen 3-sterren creaties zoals je ze in het restaurant van Niven Kunz geserveerd zou krijgen. Niven en Virginie hebben inspiratie opgedaan bij vrienden, familie en hebben die recepten gebundeld met eigen favorieten. Niven heeft hier vervolgens zijn magie op losgelaten totdat er perfect maakbare recepten voor thuiskoks uitkwamen.

Nederlands | Druk: 1 | 9789021588162 | november 2021 | Hardcover | 253 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.