Review: De Thaise keuken van Boo Raan – Dokkoon Kapueak

Thailand is een van de populairste vakantiebestemmingen in Azië. En dat vind ik helemaal niet gek, want het land is prachtig en heeft voor ieder wat wils. Bruisende steden, historische tempels, prachtige natuur en hagelwitte stranden. Tel daarbij ook nog een uitmuntende keuken op waarin alle smaken van dit fantastische land tot in de perfectie gecombineerd worden. Thailand staat bekend als land van de Glimlach en als je er ooit geweest bent of authentiek Thais gegeten hebt, snap je waarom het land zo genoemd wordt! Thuis deze authentieke smaken namaken zorgt bij mij echter niet direct voor een glimlach, vaker zorgt het voor een frons omdat ik het toch nooit zó lekker krijg als het in Thailand was. Maar dankzij de recepten van Dokkoon Kapueak in de Thaise Keuken van Boo Raan komt daar verandering in!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: De Thaise keuken van Boo Raan – Dokkoon Kapueak

De Thaise keuken is een van de meest verfijnde keukens van Zuidoost-Azië. Thaise chefs zijn altijd op zoek naar het juiste evenwicht tussen zuur, zoet, zout, pikant en bitter. Het land is onwijs groot en beslaat verschillende regio’s. Elke regio heeft zijn eigen typische gerechten en smaken, maar er zijn ook duidelijke invloeden uit omliggende Aziatische landen. En dat resulteert in een heel rijke keuken die vooral gekenmerkt wordt door lichte en frisse smaken. Maar juist die combinatie van smaken en texturen maakt de Thaise keuken voor non-locals een pittige opgave om thuis na te kunnen maken.

De Thaise keuken van Knokke-Heist

Maar als je het aan chef Dokkoon Kapueak vraagt, zal ze je vertellen dat Thais koken helemaal niet zo moeilijk is als hij lijkt. Iedereen kan het leren! Dat klinkt als een fijne belofte, want met regelmaat een uitgebreide Thaise maaltijd opsmikkelen is absoluut geen straf. Het geheim schijnt hem te zitten in het gebruik van kraakverse ingrediënten en goed oefenen op de Thaise bereidingswijzen en het zal resulteren in de lekkerste gerechten op tafel. 

In de Thaise keuken van Boo Raan vertelt Dokkoon je precies hoe je deze mysterieuze keuken precies kunt doorgronden en ontrafelen. Het kookboek barst uit zijn voegen van een variatie aan traditionele Thaise recepten zoals Dokkoon ze al haar hele leven lang kent uit Thailand en ze nu ook serveert in haar restaurant Boo Raan in Knokke-Heist. 

In de Thaise Keuken van Boo Raan vertelt Dokkoon je precies hoe het moet, van de juiste bereidingswijze tot het herkennen van de goede ingrediënten. Het boek bevat meer dan 60 traditionele recepten, voor onder andere Pad Thai, pittige Krapaw (wokgerecht met kip), aromatische Tom Yam Khung (garnalensoep) en zelfs een recept voor een authentieke Thaise barbecue. Recepten die je omverblazen dankzij een wervelwind aan smaken, helemaal overgekomen uit het noordoosten van Thailand!

Van Nam tot Kai

De inhoud van het boek is samengevat binnen 8 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Rijst en noedels, Gerechten met vlees, Gerechten met vis en zeevruchten, Groentegerechten, In de wok, Bijgerechten, Sauzen en dressings en tot slot: Smaakmakers. Daarnaast verwelkomt Dokkoon je in haar boek middels een voorwoord, laat ze je kennismaken met alle mooie regio’s die Thailand rijk is, leert ze je alles over de belangrijkste ingrediënten en smaakmakers uit deze heerlijke keuken en ligt ze de Thaise manieren van voedselbereiding toe zodat je later niet voor verrassingen komt te staan.

Hierna begint de fun! Want ga je aan de slag met een heerlijke Nam Tok Neu? En leer je hoe je rundvlees zo moet marineren dat de smaakmakers limoen, citroengras en koriander je van het bord tegemoet springen? Of wordt het een juicy Kai Phad Med Ma Muang? Oftewel kip met cashewnoten, verse chili en lente-ui. Zo bereid dat je elke laatste druppel saus van het bord af wilt snoepen.

Deze en nog 58 andere recepten geeft Dokkoon prijs in de Thaise Keuken van Boo Raan. Smakelijke recepten waarmee zij haar gasten in Knokke-Heist verwent zijn nu ook thuis toegankelijk. Middels duidelijk uitgeschreven stappen neemt Dokkoon Kapueak je aan de hand mee door haar recepten. Als je precies doet wat er staat kan het haast niet anders leiden dan tot een smakelijk succes!

CONCLUSIE

De Thaise keuken is als een wervelwind van smaken. Als een kleurrijk en smakelijk festival met een line-up van verse ingrediënten, kruiden, zaligheid en vele smaken. Dokkoon Kapueak leert je middels dit boek alle tips en tricks voor het bereiden van een heerlijke Thaise maaltijd. En maak je geen moment zorgen of een recept wel smakelijk is. Want met een Michelin-ster op zak en een met-de-paplepel-ingegoten-kompas voor Thaise smaken kan Dokkoon koken als geen ander. 

Het boek is tot de nok gevuld met de meest smakelijke recepten en authentieke Thaise smaken. Dit werd bevestigd door een collega van mij die Thais is. Om haar te quoten: “Eindelijk een kookboek dat daadwerkelijk door een van origine Thaise chef geschreven is en waar de spotlight schijnt op authentieke smaken vs. verwesterde versies van Thaise gerechten. Bladerend door het boek geef ik haar gelijk. Gerechten worden genoemd bij hun Thaise naam en slechts dankzij een kleine benoeming onderaan de pagina leer je de Nederlandse naam voor het recept. Dit maakt het wellicht lastig om recepten snel te herkennen, maar het maakt het des te leuker als je de originele naam leert kennen en die ooit ergens op een menukaart herkent!

Tussen de recepten door word je als lezer meegenomen naar Thailand en hoogstwaarschijnlijk zelfs de geboorteplaats van Dokkoon zelf. Dankzij prachtige foto’s waan je je in een groenrijk gebied waar de meest verse groentes, kruiden en andere eetbare ingrediënten groeien waar Dokkoon mee leerde koken. Het doet mij instant weer verlangen naar Thailand en ik hoop dan ook snel terug te kunnen. Tot die tijd spijker ik mijn kennis over de Thaise keuken bij met de recepten van Dokkoon!

Pluspunten:
  • Gemakkelijke kookinstructies voor alle gerechten.  
  • Zeer smakelijke fotografie.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Het boek heeft een inhoudsopgave waarmee je gemakkelijk naar recepten kunt zoeken.
Aandachtspunt: 
  • Voor een groot aantal van de ingrediënten die Dokkoon gebruikt zul je een trip naar de toko of Aziatische supermarkt moeten inplannen. Spontaan iets bereiden zal daardoor wat lastig zijn voor een beginnende chef met een klein kruidenkastje.

Nederlands | Druk: 1 | 9789401479226 | november 2021 | Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.