Review: Met mes & stokjes – Mascha Lammes

Toen ik het nieuwste boek van Mascha Lammes: Met mes en stokjes bij Jody aanvroeg ter review dacht ik dat het boek zou gaan over de Asian fusion cuisine. Een soort criss-cross tussen de Aziatische keuken en hoe je die dan thuis met instructies van de chef kunt namaken. Eh…. I was wrong. Het boek zet niet alleen Azië in de spotlight, maar liefst 70 gerechten van over de hele wereld zijn door Mascha gebundeld om ons weer volop in de potten en pannen te laten roeren. Na een duoproject met haar man Ronald Giphart, is Mascha Lammes dit keer terug met haar eerste soloboek: Met mes en stokjes. En geloof mij, die wil je hebben.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Met mes & stokjes – Mascha Lammes

Bij Mascha Lammes thuis in de keuken is het nooit saai, want ze probeert graag wat nieuws. Knallende smaakcombinaties zijn haar handelsmerk: haringtartaar met komkommer, galettes met emmenthaler en ei of aubergine met lente-ui en miso. Smaken zoals je ze niet eerder proefde en waar je mond van open valt van verbazing. Geleid door haar nieuwsgierigheid en gevoel voor avontuur vindt ze de meest bijzondere recepten én verhalen.

Samen met haar man Ronald Giphart schreef ze eerder al een voorloper op Met mes & stokjes, gevuld met recepten die hen herinneren aan recepten van over de hele wereld. Met mes & stokjes Is het logische vervolg daarop. Ook in dit boek heeft Mascha weer haar uiterste best gedaan om de allerlekkerste en meet verrassende recepten vanuit alle uithoeken van de wereld te verzamelen.

Zelf fladderak maken

Belangrijke criteria tijdens het schrijfproces zijn ten alle tijden in acht gehouden. Zo moest het gehele gezin Giphart/Lammes de gerechten verslinden, maar moest elk recept ook door Mascha’s ‘makkelijk te maken-toets’ komen. Dit betekent niet dat je elk recept onder de 30 minuten kunt bereiden. Wel dat iedereen die ook maar een kleine passie voor koken heeft, zonder al te veel gespartel en gevloek de gerechten op tafel weet te zetten.

Met mes & stokjes bevat 70 superlekkere gerechten van over de hele wereld. Van Bang Bang Chicken en Fladderak tot Loaded Fries met biefstuk, Pizookie en Mulligatawny. Mascha werkt altijd met makkelijk haalbare ingrediënten en overzichtelijke bereidingswijze. Mascha’s zoektocht naar een combinatie van onbekende gerechten en juist heel bekende ingrediënten levert bijzondere verhalen op die garant staan voor lachsalvo’s en een vrachtlading aan verrassende weetjes. Met mes & stokjes is een onweerstaanbaar smakelijk kookboek barstend van de gerechten die nét even anders zijn en maakbaar voor iedereen.

Laat de landen je leiden

Als indeling van de hoofdstukken heeft Mascha gekozen voor de manier waarop je het eten in je mond kunt stoppen. Met mes & vork, Met een lepel, Met stokjes, Met je handen, Met een stuk brood en In een glas. Dat is eens wat anders dan een obligate Voorgerecht, Tussengerecht en Hoofdgerecht indeling. Deze indeling maakt het iets lastiger maakt om te zoeken naar een gerecht dat je wilt eten. Maar met een beetje creativiteit en nieuwsgierigheid zal je smaakcraving zeker beloond worden.

Heerlijk aan Mascha is haar talent om dwars tegen de standaard gang van zaken in te gaan. Dit talent vertaald ze constant subtiel door het boek heen en vind je bijvoorbeeld terug in het ontbreken van een tijdsbepaling bij de recepten. Niet iedereen werkt volgens Mascha even snel. Koken is gewoon het fijnst als je het naar je zin hebt en dit op je eigen tempo kunt doen. Lees het recept eens rustig door, schat zelf in hoelang je ermee bezig zult zijn en bepaal dan of je daar tijd voor hebt om het te bereiden. Zo niet? Dan zijn er nog 69 andere smakelijke opties waar je voor kunt kiezen.

Mascha heeft haar recepten dus gebundeld op de verschillende eetwijzen. Typerend aan deze hoofdstukken is dat voor elk recept bovenaan de pagina benoemd wordt uit welk land het gerecht afkomstig is. Handig! Want zelfs voor mij als ervaren foodie zitten er gerechten tussen waar ik nog nóóit van gehoord had, laat staan dus weten waar het vandaan komt. Maar wat kun je de komende maanden allemaal maken dankzij Met mes & stokjes Surinaamse gehaktballen, krokante Gamja jorim uit Korea, spicy Chem chep uit Thailand of kruidige Shifa’s uit het Midden-Oosten. Heb je daarna nog trek in iets zoets? Probeer dan Mascha’s recepten voor Millionair’s Shortbread of Strawberry pie!

CONCLUSIE

Zelf heb ik Mascha Lammes nog nooit ontmoet, maar desondanks weet ik zeker dat ze bourgondisch, grappig en overall een heerlijk mens is. En laten we prachtig ook nog aan het lijstje toevoegen! Na het lezen van Met mes & stokjes, kan ik niet anders concluderen dan dat een etentje bij (of met) Mascha en Ronald voor een bonk gezelligheid staat. Just the way I like it. Geen poespas, focus op smaak vs. overdadige luxe en vooral vol aandacht voor het gezelschap.

Het boek straalt van buiten en van binnen warmte uit. De warme kleur van het boek, aangevuld met de mooie sfeervolle platen van Mascha, het huishouden en de gerechten laten mij als een blok vallen voor dit heerlijke kookboek. Er is weinig ruimte besteed aan uitgebreide teksten over zichzelf, het doel van het boek of uitleg over de hoofdstukken. En dat is helemaal prima, want zo houdt Mascha de focus op wat echt telt: de recepten. Tussen de recepten door besteed ze echter wel ruim een pagina aan ingrediënten die voor haar belangrijk zijn. Denk aan smaakmakers die we allemaal in onze keukenkastjes hebben staan zoals bijvoorbeeld tomatenpuree, mosterd en mayonaise. Smaakmakers die door sommige chefs afgedaan worden als not done. Mascha volgt haar eigen koers en kookt veelvuldig met deze rakkers. En wederom: I like it that way!

Met mes & stokjes is één van de fijnste kookboeken die in mijn kast staan. En jullie hebben mijn reviews voorbij zien komen, die kast is inmiddels aardig gevuld. Oh en Mascha, als je dit leest… Mag ik een keer bij je komen eten? Lijkt mij één grote dolle boel!

Pluspunten:
  • Een kookboek met een hartverwarmende inhoud.
  • Prachtige fotografie van zowel Mascha, haar huishouden als de gerechten.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
Aandachtspunten: 
  • Hoewel ik geniet van Mascha’s tegendraadse wijze van receptbundeling in de hoofdstukken. Maakt deze indeling het wel lastiger om gericht een recept op te zoeken. Je zult via het register achterin moeten kijken om te vinden wat je zoekt.

Nederlands | Druk: 1 | 9789400407473 | oktober 2021| Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Thomas Rap.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.