Review: Oh my Foodness! – Sabine Koning

Wat is jouw absolute guilty pleasure als het op eten aankomt? Ik kan er een hele lijst mee vullen: patat met een dikke vette klodder speciaal-saus, Kinder Bueno cheesecake, Granny Smith appels met pindakaas, OVERAL truffel mayonaise op smeren, chocolademelk met veel slagroom of een kraakverse tarte pomme met karamel-zeezout saus. Oef… Bij de gedachten alleen al begint mijn maag te rammelen. Het nadeel aan guilty pleasures is dat het altijd caloriebommen zijn waar je U tegen zegt. Hoeveel ik er dus van hou, moet ik mijzelf toch enige beperking opleggen om niet als Obelix door het leven te gaan. Wie daar anders over denkt is foodblogger Sabine Koning. Volgens haar kunnen guilty pleasures altijd en is zo vaak mogelijk genieten het ultieme doel. Ik volg graag een les uit haar boek en bladerde daarom enthousiast door haar nieuwe boek: Oh My Foodness!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Oh my Foodness! – Sabine Koning

Smaakbommen

In navolging van haar voorgaande kookboeken komt foodblogger en guilty pleasure-queen Sabine Koning opnieuw met een boek vol schandalige lekkernijen. Want schandalig lekker kun je met een gerust hart overlaten aan Sabine. In Oh My Foodness! brengt ze een ode aan het mooie en lekkere leven dat we mogen leiden. Sabine weigert dus ook maar één woord over gezond eten te reppen in haar nieuwe boek. Zoals we van haar gewend zijn gaat ze al jaren tegen de ‘we-moeten-gezond-eten’ movement in en ook Oh My Foodness! is daar bewijs van. Superfoods is een verboden woord en boter, chocolade en suiker zijn de heilige drie-eenheid. Genieten van wat je lekker vindt doe je niet met mate, maar het liefst zoveel en zo vaak mogelijk.

Oh My Foodness! brengt je maar liefst nieuwe 50 recepten waarin geen concessies worden gedaan. Smaakbommen als zelfgemaakt brood met drie soorten kaas, een brownie-trifle met chocolademousse en vanilleroom of de welbekende Big Mac maar dan omgetoverd tot een pizza… Niets is te gek en alles tref je aan in het boek. Sabine deelt in Oh My Foodness! haar visie op schandalig lekker eten. Want de dingen die het lekkerst zijn om te eten zijn toch vaak de gerechten waarop je je tijdens het bereiden al kunt verheugen.

Pepperoni pizza quiche

Sabine heeft de receptinhoud van Oh My Foodness! over 6 hoofdstukken verdeeld. Afhankelijk van het moment waarop je wat lekkers op tafel wilt zetten kun je zoeken naar een passend recept. De hoofdstukken zijn: Comfortfood, Zoete zaligheden, Perfecte partysnacks, Te gekke taarten, Het betere broodwerk en tot slot: Toffe toetjes.

Denk aan smakelijke recepten zoals appeltaartkoeken met kaneelsuiker, pecan pie brownies, cheeseburgerwontons, banoffee pie lasagne, baklava croissant of een peperoni pizza quiche. Bij elk recept geeft Sabine aan voor hoeveel personen de lekkernij geschikt is, hoelang je bezig bent met de bereiding en (heel fijn) wat de moeilijkheidsgraad is. Zo kun heel snel inschatten of het gerecht dat je voor je neus hebt ook geschikt is voor dat moment. Laat ik je wel meteen vertellen dat het overgrote deel van de recepten niet moeilijk te bereiden zijn. Iedere enthousiaste thuischef kan met de recepten van Sabine uit de voeten.

CONCLUSIE

Oh My Foodness! is anders dan andere kookboeken. Origineel en momenteel uniek in zijn soort. Het boek gaat met een antidieethouding lekker tegendraads in tegen de foodies die prediken dat alleen maar gezond eten the way to go is. Ultra gezond eten is misschien goed voor de lijn, het is dodelijk saai voor je geest en je humeur. Sabine weet als geen ander dat genieten in het leven met een hoofdletter G geschreven wordt en die filosofie heeft ze tot in de puntjes weten te vertalen naar 50 nieuwe guilty pleasure recepten.

Hoewel ik in mijn leven een fijne balans van guilty pleasures en gezond eten probeer te vinden (en te houden…) vind ik het fantastisch dat ik met een boek als Oh My Foodness! lekkernijen op kan zoeken voor de momenten waarop ik mij schandalig wil laten gaan. De lekkere, verrassende en soms originele gerechten spreken mij onwijs aan en brengen zelfs een klein dilemma met zich mee. Want welk recept ga ik als eerste maken? Er zit niks anders op dan de komende tijd recept voor recept door het boek heen te werken en wekelijks ultiem te genieten van Sabine haar recepten. Heel vervelend… Not!

Pluspunten:
  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten.
  • De moeilijkheidsgraad is bij elk recept vermeld, zo kun je gemakkelijk inschatten of je het recept tot een succesvol resultaat kunt brengen.
  • Prachtige fotografie die door Sabine Koning zelf is geschoten!
  • In het hoofdstuk ‘dit moet je weten’ laat Sabine zien dat het ook bij foodbloggers nog wel eens fout gaat bij receptbereidingen. Chapeau voor deze bekentenis. Dit schept hopelijk zelfvertrouwen bij lezers die niet zo ervaren zijn in de keuken.
  • Leuke prijs
Minpunten: 
  • Een groot deel van de recepten hebben een lange bereidingstijd, hou hier rekening mee. Je zet die gerechten niet 1-2-3 op tafel.
  • Het boek is niet geschikt voor mensen met een koemelk- of lactose-intolerantie.

Van tompouce-soezen tot mac-n-cheese bitterballen, met Oh My Foodness! heb je een smakelijk kookboek in handen waar je instant trek van krijgt. Zoals je van Sabine Koning gewend bent, zijn de recepten niet te ingewikkeld, onwijs smakelijk en heb je geen waslijst aan ingrediënten nodig om een lading guilty pleasure gerechten op tafel te zetten. En is het nou nog niet schandalig genoeg voor je? Voeg dan gewoon wat extra kaas of bacon toe. Enjoy!

Nederlands | Druk: 1 | 9789046827895 | oktober 2021 | Hardcover | 144 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Fontaine Uitgevers.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.