Review: Manis – Francis Kuijk

Elke keer als ik de Aziatische groothandel ga bezoeken en de deur uit wil lopen, wordt er vriendelijk doch dringend door mijn vriend verzocht of er ook spekkoek in het mandje geladen kan worden. Heerlijk vindt hij het, zo’n zoete afsluiter na een kruidige Indische maaltijd. Zelf spekkoek maken staat nog op mijn culinaire to-do lijstje. Maar als ik mij er dan in verdiep en zie dat het gehele proces uren in beslag gaat nemen, schuift het klusje toch elke keer weer een stukje naar beneden op die lijst. Enfin, gelukkig barst de Indische keuken uit talloze andere zoetigheden en zijn er voldoende andere opties voor mij om uit te proberen. En dat ga ik dankzij het nieuwe boek van Francis Kuijk: Manis, zeker proberen!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Manis – Francis Kuijk

Beroemde spekkoek

Wie denkt aan Francis Kuijk, denkt vrij snel aan haar deelname aan ‘Heel Holland Bakt’. Daarnaast is Francis zo’n beetje het Nederlandse boegbeeld van de Indische keuken en bezit zij het fijne talent om de geheimen van deze verrukkelijke keuken op papier te zetten. Na Bersama (lees mijn review hier), is ze weer terug met haar nieuwste parel: Manis – bakken met een Indische twist.

In Manis verenigt Francis haar liefdes twee grote liefdes: bakken en de Indische keuken, en publiceert hiermee het ultieme bakboek vol met zoete Indische lekkernijen uit. Ze dompelt ons onder in feestelijke taarten, koekjes, cakejes, snoepwaar, snacks en desserts. Uiteraard heeft ze de fameuze spekkoek ook in Manis opgenomen (in drie smaakvarianten), want die kon natuurlijk niet ontbreken. 

Van winko babat tot pai susu

Maar de Indische keuken heeft zoveel meer te bieden aan zoete zaligheden en lekkere snacks. Leer dankzij Francis haar tips hoe je authentieke ‘winko babat’ maakt, een koek van kleefrijstmeel met een knapperige bovenkant en een zachte onderkant. Serveer ‘pai susu’, overheerlijke custardtaartjes met gecondenseerde melk of trakteer je gasten op een ‘bika ambon-cheesecake’. Yum!

Manis is van kaft tot kaft gevuld met recepten voor lekkernijen waar Francis constant vragen over krijgt. Kleine zoetigheden, showstoppers en feestelijke traktaties waarmee je decadent kan uitpakken. Stap voor stap legt Francis je haar technieken uit en geeft goede aanvullende informatie over specifieke ingrediënten en benodigde apparatuur. Met Manis heb je een bijzonder bakboek in handen en schotel je jezelf, je vrienden, familie en andere mazzelaars bijzondere taarten, koekjes, cakes en snacks voor.

CONCLUSIE

Mijn verwachtingen voor een nieuw boek van Francis waren hoog, maar werden meer dan waargemaakt! Manis is veel meer dan een verzameling ontbrekende bakrecepten die niet eerder in haar boeken werden opgenomen. Manis is een op zichzelf staand pareltje dat volledig in het teken staat van de zoetste gang van een maaltijd.

Hoewel een groot deel van Francis Kuijk haar recepten voor mij nog onbekend is, kan ik niet wachten om de volgende keer de zoete afsluiter van een Indische thuismaaltijd uit haar boek te bereiden. Mijn vriend trouwens ook niet! Terwijl ik deze review afschrijf, markeert hij subtiel met wat post-its zijn gewenste favorieten. Wat er bij zijn voorkeur binnenkort uit onze oven getoverd wordt? Bolu chokelat Pandan, Pai susu mudah en hoe kan het ook anders spekkoek tiga rasa (in giga formaat)!

Pluspunten:
  • Prachtige fotografie, je krijgt direct trek.
  • Het boek is een uitgebreid naslagwerk over de zoete Indische keuken, naar mijn weten een van de weinigen in zijn soort.
  • Francis deelt bij recepten extra tips voor een optimaal bakresultaat. Zodat je ook zonder bepaalde apparatuur of ingrediënten alsnog tot een succesresultaat komt.
  • Voor enkele recepten heeft Francis ook how-to instructie foto’s gemaakt en bij de recepten geplaatst. Fijn, want hier betreft het techniek en is het fijn als je even kan ‘spieken’.
  • Het boek heeft naast een register ook een receptenindex, dit maakt terugzoeken op een specifiek recept stukken makkelijker.
Minpunten: 
  • Persoonlijk vind ik het grootste deel van de recepten meer geschikt voor de ervaren thuisbakker. Ze vergen productkennis, bakkennis en een flinke dosis geduld.
  • Voor een flink aantal ingrediënten zul je naar de toko moeten. Hou hier vooraf dus rekening mee.

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432728 | april 2022 | Hardcover | 208 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEUKE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.