Tim Anderson, de westerse sensei van de Japanse cuisine is terug! Eerder schreef ik al een review over zijn boek: Vegan Japaneasy (lees hem hier) en was toen al onder de indruk van het smakelijke eten uit het land de Rijzende zon. Als je net als ik eerder een van Tim zijn boeken doorgebladerd hebt, weet je dat dit naast culinaire pareltjes ook kunstwerken voor in de boekenkast zijn. Uitgedost in bonte kleuren en gouden geboste accenten trekken ze gemakkelijk je aandacht. Zo ook zijn nieuwste kroonjuweel: Izakaya – makkelijke gerechten uit de Japanse eethuisjes. Treed samen met Tim de wereld van de Izakaya’s binnen en ontdek welke populaire en iconische gerechten uit de Japanse keuken in die kleine eethuisjes te bestellen zijn. En, niet geheel onbelangrijk, leer hoe je deze thuis namaakt voor een echte Izakaya ervaring.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Izakaya – Tim Anderson

Japanse eethuisjes

Als je nog nooit in Japan geweest bent of niet bekend bent met de Japanse keuken, dan begrijp ik dat de term Izakaya je niet zoveel zegt. Laat mij het uitleggen. Izakaya zijn eenvoudige Japanse eethuisjes waar Japanners na een lange dag werken even stoom af kunnen blazen met een drankje, kleine hapje, snacks of maaltijden. Je kunt het goed vergelijken met een Spanjaard die een tapasbar bezoekt of met onze Hollandse vrijmibo met bier en bitterballen. Alleen dan op z’n Japans en serveren ze van alles tussen lichte hapjes en buikvullende gerechten.

Japan-kenner Tim Anderson, neemt je aan de hand mee in de wereld van deze Izakaya en laat je kennis maken met de meest populaire gerechten. Denk hierbij aan allerlei kleine hapjes als yakitori, gemarineerde inktvisjes, schaaltjes edamame en pickled komkommer met knoflook. Of je nu trek hebt in een aantal kleine snacks of liever een wat vullender gerecht op tafel wilt zetten, Izakaya biedt volop mogelijkheden om jouw Japanse repertoire wederom uit te breiden. Klinkt die vullende maaltijd aantrekkelijker dan een kleine snack? Probeer dan eens Tim’s in sake gestoomde schelpjes of de smakelijke gyoza’s van aubergine met garnalen en gehakt of de zeebrasem nanban-zuke.

At home Izakaya

Wellicht als je het zo leest wat abracadabra, maar bladerend door het boek zal veel informatie over de Izakaya en haar keuken je duidelijk worden. Izakaya barst uit zijn voegen van de kleine mondvermaakjes, desserts en drankjes. Aangevuld met een goede uitleg over de voorraadkast en de benodigde kooktechnieken. Kortom, opnieuw een feest van Tim Anderson’s hand en jij bent uitgenodigd!

De inhoud van het boek is samengevat binnen 7 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Licht & Fris, Zwaar & Rijk, Doe-het-zelfdiner, Shime: Volop Koolhydraten, Zoetigheden, Drankjes en tot slot: Basisgerechten. Daarnaast verwelkomt Tim je in zijn boek middels een voorwoord, biedt hij je overzicht dankzij een register en sluit ze het boek af met een prachtige persoonlijke noot. In het ruim 230 pagina tellende boek vind je meer dan 80 gerechten waarmee je zelf de ultieme at-home-Izakaya-ervaring kunt nabootsen. 

CONCLUSIE

Zelf heb ik nog nooit voet gezet op Japanse bodem en ook mijn kennis van deze keuken rijkt niet ver. Ik heb ooit een masterclass bekeken over het maken van dashi, heb wel eens een Japans restaurant bezocht en heb uiteraard de boeken van Tim Anderson gelezen. Wat mij eigenlijk een newbie maakt op het gebied van de Japanse culinaire wereld. Desondanks was ik wederom onder de indruk van Tim zijn skills om Japan als culinaire hotspot op de kaart te zetten.

Izakaya is een prachtig boek, gevuld met recepten voor heerlijke hapjes en persoonlijke anekdotes van Tim over Japan. Je wordt aan de hand meegenomen door de recepten en Tim zorgt er van begin tot eind voor dat je een leuke en smakelijke tijd met hem beleeft. Je waant je echt in een Izakaya en ervaart wat je daadwerkelijk zou proeven als je ergens in Japan zou aanschuiven. Tim schreef het boek ten tijde van de eerste lockdown in 2020 en toen was alle horeca natuurlijk dicht. Des temeer voel je zijn passie voor het vak en het genot van het geroezemoes van een goed gevulde eettent. 

Ik kijk er naar uit om mijn culinaire horizon weer een stukje te verbreden en zelf aan de slag te gaan in mijn minikeuken. Om daar vervolgens allerlei heerlijke Japanse snacks, drankjes en maaltijden uit te toveren. Wie heeft er zin om mee te eten? Itadakimasu!

Pluspunten:
  • Tim heeft wederom een prachtig boek uitgebracht. Van buiten is het net zo’n eyecatcher als zijn voorgaande boeken. Het visuele element maakt het een boek dat je graag wilt hebben.  
  • Het gebruik van vlees, vis en groenten is goed in balans. Hierdoor kun je de gerechten uit het boek ook serveren als er vegetarische of veganistische gasten komen eten.
  • De uitleg over de basisbenodigdheden in je voorraadkast vond ik bijzonder handig. Als je al regelmatig Aziatisch kookt, zullen een aantal ingrediënten waarschijnlijk al in je kast staan. En anders weet je nu precies wat je moet halen!
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Tim geeft combitips bij zijn recepten. Handig want zo kun je er een extra lekker drankje bij serveren.
  • Het boek heeft een register waarin je op recept kunt terugzoeken.
Minpunten: 
  • Tim schrijft zijn receptinstructies graag als één lange lap tekst. Persoonlijk vind ik dit onhandig. Je leest zo snel over stappen heen en kunt niet snel inschatten of er veel handelingen verricht moeten worden bij de bereiding van een recept.
  • Een groot deel van de recepten bevat ingrediënten die je niet gemakkelijk bij je buurtsuper haalt. Plan hiervoor een tripje naar de Aziatische groothandel in!

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432674 | januari 2022 | Hardcover | 220 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER TOFFE BOEKEN: