Vietnam staat voor een vakantie nog steeds hoog op mijn bucketlist. Een reis naar Vietnam was in the making, totdat miss Rona de wereld even op zijn kop zette en die reisplannen de koelkast in konden. De wens is er nog steeds, de uitvoering? Daar kan ik niks over zeggen… Hoe heerlijk is het dan om middels recepten uit de Vietnamese keuken toch die Vietnamese sferen te kunnen proeven. Uyen Luu kwam met haar nieuwste boek: Vietnamees als geschenk uit de hemel. Een heerlijke parel vol recepten waarmee je kunt proeven hoe toegankelijk en veelzijdig de Vietnamese Keuken is.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Vietnamees – Uyen Luu

Van bootvluchteling tot culinair recensent

Uyen Luu zal voor velen wellicht een onbekende naam zijn. Onbekend is ze echter niet! Uyen is een Vietnamese kookboekenschrijfster en foodfotograaf, opererend vanuit kosmopolisch Londen. Uyen werd geboren in Saigon en kwam als bootvluchteling in Groot-Brittannië terecht. Haar dagelijkse leven draait om eten en naast haar eigen gepubliceerde werk is ze ook culinair recensent voor o.a. The Observer Food Monthly en The Guardian. Ook geeft ze Vietnamese kookcursussen en host ze regelmatig van supper clubs. Door de pandemie moest ze de laatste twee activiteiten schrappen en vond ze zodoende tijd en ruimte om haar tweede kookboek: Vietnamees te schrijven. De recepten weerspiegelen haar familiekeuken en de eetcultuur van Vietnam waar ze regelmatig met liefde naar terugkeert.

In Vietnamees leert Uyen je koken op Vietnamese wijze. Een keuken die ingewikkeld lijkt maar verrassend veelzijdig is. De ‘frisse en verse’ en Vietnamese keuken typeert zich door het gebruik van rauwe, knapperige groenten en kruiden zoals koriander, munt en Thaise basilicum. Maar er is meer! De Vietnamese keuken kent namelijk ook invloeden uit o.a. China en Frankrijk: van de typische Vietnamese broodjes bánh mì tot en met het maken van een goede bouillon voor ‘phở’, een Vietnamese soep gevuld met noedels en doorgaans rundvlees. Dankzij de ‘inside information’ van Uyen kun je straks authentieke frisse springrolls gevuld met vis en kruiden serveren en voeg je met gemak alle ingrediënten samen voor een papayasalade met buikspek, garnalen en pomelo.

Evenwicht

Wist je dat de Vietnamese manier van vragen hoe het met iemand gaat is door te vragen of diegene vandaag al rijst gegeten heeft? Lekker, vers voedsel staat centraal in het leven van Vietnamezen. Eten vanuit liefde voor het eten, een prachtige filosofie waar ik mij aardig in kan vinden! Van oudsher ziet generatie op generatie het serveren van eten als manier om de kracht van hun liefde te tonen. De essentie van de Vietnamese keuken is koken met wat je in huis hebt. Heb je een bepaald ingrediënt niet? Dan wordt het gerecht aangepast op wat beschikbaar is of wat er te verkrijgen is in dat seizoen.

Als je met Vietnamees aan de slag gaat zal je zien dat je voor Vietnamese gerechten niet bijster veel ingrediënten nodig zult hebben. Met slechts een paar essentiële ingrediënten kom je al een heel eind. Er is één belangrijke regel die je absoluut moet hanteren, namelijk: “er moet evenwicht zijn tussen zoet, zuur, zout, umami, bitter en pittig”. Als je dit evenwicht onder de knie krijgt zal je je smaakpapillen bevredigen en een hongerige maag weten te stillen.

12 gouden tips

De inhoud van het boek is samengevat binnen 8 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Ãn Co’m (gerechten om met rijst te eten), Groenten om te delen, Salades op Vietnamese wijze, Feestmaaltijden, Hemelse noedelsoepen, Snelle doordeweekse maaltijden, Zoete dingen en tot slot: Basis. Daarnaast verwelkomt Uyen je in haar boek middels een voorwoord, biedt ze je overzicht dankzij een register en sluit ze het boek af met een prachtige persoonlijke noot. In het 224 pagina tellende boek vind je meer dan 80 recepten die je stuk voor stuk wilt leren maken.

Voordat je bij de recepten in het boek komt, blader je eerst langs 2 belangrijke hoofdstukken. Namelijk: de Vietnamese Voorraadkast en Uyen’s keukentips. In het hoofdstuk de Vietnamese Voorraadkast legt Uyen uit wat de essentiële ingrediënten zijn die de Vietnamese keuken zo typeren. Het fijne aan dit hoofdstuk vind ik dat Uyen niet specifieke merken of producten noemt. Ze heeft de essentiële ingrediënten verdeeld onder de 5 basissmaken: zoet, zuur, pittig, zout en umami. Zo kun je (als je een bepaald ingrediënt niet in huis hebt) altijd uit verschillende opties kiezen, wat recepten veel toegankelijker maakt! Tot slot geeft Uyen je 12 gouden tips om het koken een stuk sneller en toegankelijker te maken. Handig toch? Des te eerder kun je van je smakelijke resultaat genieten.

Als je alle recepten doorgebladerd bent zul je op pagina 215 nog een gouden bron aantreffen. Uyen heeft voor het gemak verschillende menu’s samengesteld. Heel handig want zo kun je precies op elkaar afgestemde gerechten samenvoegen voor een groot Vietnamees smulfestijn. Hiermee maak je gegarandeerd een smashing indruk op mee-eters!

CONCLUSIE

Vietnamees van Uyen Luu is een parel van een kookboek! Het uiterlijk van de kaft alleen al is een van de grote pluspunten van het boek. De mooie lichtroze kleur, de gouden letters en de frisgroene illustraties waarmee het boek bedrukt is trekken meteen je oog. Daarnaast gebeurt het voor mij niet vaak dat ik bijna gehele inhoud uit een kookboek zelf wil gaan maken. Uyen wist dit door voor elkaar te krijgen. Dit lukt haar vooral door de manier waarop Uyen je aan de hand meeneemt door haar recepturen. Zonder poespas, moeilijke woorden of technieken waar je (als onervaren chef) nog nooit van gehoord hebt. Na het lezen van een recept kun je er echt mee aan de slag en is een smakelijk resultaat haast gegarandeerd.

Wat er binnenkort als eerste uit mijn kleine keukentje geserveerd gaat worden? Ik denk een dampende kom rundernoedelsoep met citroengras of Uyen’s kip met gember en citroen uit de oven. Beide gerechten die barsten van smaken waar ik van hou. Wel ook beide gerechten waar ik (zeker voor een eerste keer) wat extra tijd voor uit wil trekken om de receptinstructies van rustig te kunnen volgen. Een ding weet ik zeker, het wordt genieten tot de macht tien!

Pluspunten:
  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten.
  • Prachtige fotografie, geschoten door Uyen Luu zelf!
  • Kun je nou geen genoeg krijgen van Uyen’s recepten? Neem dan ook eens een kijkje op haar Facebookpagina, hier beantwoordt ze vragen en deelt ze nog veel meer tips en informatie!
  • Uyen geeft bij elk recept een extra tip. Denk aan een vervangend ingrediënt, hoever je soms vooruit kan werken of wat je met restjes kunt doen.
Aandachtspunten: 
  • Uyen werkt met ingrediënten die niet overal even gemakkelijk te verkrijgen zijn. Denk aan pandanblad, double cream, erwtenscheuten of pronkbonen. Je zult vooraf dus wat research moeten doen naar verkooppunten bij jou in de buurt.
  • Er staan gerechten in het boek waarbij een lange bereidingstijd vereist is. Hierdoor moet je vooruitplannen als je deze gerechten wilt maken. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Uyen Luu zorgt er met haar smaakvolle Vietnamese gerechten voor dat je geen stap meer binnen hoeft te zetten bij je lokale Vietnamese restaurant. Vietnamees is een kookboek dat je absoluut in huis moet halen vanwege de gouden tips die Uyen deelt. Ook jij beheerst straks de kunst van het samenvoegen van authentieke Vietnamese smaken en zet daardoor de meest geurige ‘phở’ en frisse Vietnamese noedelsalades op tafel. Met Vietnamees kan jij als thuiskok meteen aan de slag. Het enige waar je over na moet denken is welk gerecht je als eerste gaat maken…

Nederlands | Druk: 1 | 9781784884239 | mei 2021 | Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS: