Review: Ik eet zo graag – Pascale Naessens

Toen ik het nieuwe boek van Pascale Naessens in mijn handen kreeg was het eerste wat ik dacht: ‘Zo had ik, als ik een kookboek zou uitbrengen, mijn boek ook genoemd!’. Want man, man, man, wat eet ik graag. Kleine hapjes, grote maaltijden, fastfood of superduper fancy. Ik kan er onwijs van genieten. In de afgelopen lockdowns nam deze hobby serieuze vormen aan en werden er bijna wekelijks wel diners georganiseerd. Samen eten en genieten van eten terwijl dat niet kon zoals we gewend waren. Eten is daardoor sindsdien synoniem verbonden aan warme herinneringen met vrienden of familie. De Belgische auteur en voedingsdeskundige Pascale Naessens eet ook heel graag, maar toch hoorde zij in haar praktijk steeds vaker dat mensen last kregen van ‘coronakilo’s’. En dat terwijl zij net zo genoot en toch geen gram aankwam. Maar hoe deed ze dat dan? Die succesrecepten deelt ze met ons in haar nieuwe boek Ik eet zo graag.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Ik eet zo graag – Pascale Naessens

Kookboeken-koningin van de Zuiderburen

Pascale Naessens is een boegbeeld op het gebied van pure en gezonde voeding en heeft hier dan ook meerdere boeken over geschreven. Naast culinair auteur is ze voedingsconsulente en shiatsu-therapeute. Dat Pascale goed is in haar vak blijkt uit het feit dat ze een veelgevraagde gast is voor lezingen over gezonde voeding. Pascal bracht eerder al 14 (!) kookboeken uit en is daardoor de onbetwiste kookboeken-koningin van onze zuiderburen.

Pascale inspireert in Ik eet zo graag wederom met haar eenvoudige maar aantrekkelijke recepten. Als ik de recensies online mag geloven worden haar boeken steeds mooier, zijn telkens anders maar zijn toch steeds een goede aansluiting op hun voorganger. Met de uitdagende titel Ik eet zo graag brengt ze een statement: gezond eten is lekker. Het betekent ook graag eten, zelfs veel eten en volop genieten van wat je eet, zonder je daar schuldig over te hoeven voelen. In de kookfilosofie van Pascale gaat het niet om wat je niet mag eten. Het gaat om graag eten en kunnen uitpakken met mooie lekkere gerechten die iedereen verrassen en die bovendien een plezier zijn om klaar te maken. Denk aan maximaal resultaat met weinig werk. Bij Pascale vind je geen lange ingrediëntenlijsten of ellelange receptinstructies, maar slechts een handjevol pure ingrediënten die dankzij een beknopte instructie samen tot een smaakvol gerecht smelten.

Lowcarb way of working

Ik eet zo graag is een boek boordevol heerlijke recepten en vooral prachtige foto’s. Het boek is dan ook een perfecte manier om jezelf en je geliefden te verwennen en sterker en gelukkiger in het leven te laten staan. Want lekker eten geeft zin aan het leven! De receptinhoud van het boek is samengevat binnen 4 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Tapas & Lunch, Diner, Ontbijt en tot slot: Desserts. Daarnaast verwelkomt Pascale je in haar boek met een voorwoord, biedt ze je overzicht dankzij een receptenindex en sluit ze het boek af met een instructie hoe je haar boek het beste kunt gebruiken. In het 224 pagina tellende boek vind je meer dan 95 gerechten waarmee je zonder schuldgevoel en bewust van heerlijk eten kunt genieten.

Het zou echter geen boek van Pascale zijn als er geen uitleg gegeven werd over haar lowcarb way of working. Lekker, gezond en eenvoudig zijn de pilaren van Pascale’s succesformule. Menig Vlaamse lezers wisten dankzij haar tips en recepten een aantal kilo’s te verliezen. Om in ritme te blijven met eerder gepubliceerde werken, deelt Pascale in Ik eet zo graag dus wederom informatie die haar succesformule toelicht. Denk aan een uitleg over gezonde voeding, maar ook een antwoord op de vraag wat lekkerder is: gezonde of ongezonde voeding?

In Ik eet zo graag vind je een flinke en diverse lading aan recepten. Of je nu wat lekkers zoekt voor het ontbijt of voor een borrelplank, Pascale heeft goed haar best gedaan om ons ook dit najaar weer te laten genieten van lekker eten. Wat denk je bijvoorbeeld van gebakken aubergine met halloumi, knoflook en noten? Kip met gedroogde abrikozen, knoflook en tomaat of een heerlijk knapperige focaccia met rozemarijn? Pascale gelooft niet perse in bepaalde gerechten voor een specifieke maaltijd. Varieer dus lekker met haar recepten op de tijdstippen dat het jou uitkomt!

CONCLUSIE

Het eerste wat er bij mij in gedachten op popt als ik weer gezond wil gaan eten, is dat ik dan toch echt weer een hoop lekkere dingen moet gaan laten. Ook weet ik dat de focus weer zal liggen op veel groenten eten, weinig koolhydraten en zo min mogelijk bewerkt voedsel. En als ik dan weer aan de vooravond van zo’n periode sta, zakt de moed mij even in de schoenen. Want ik hou gewoon van lekker eten… Pascale laat met Ik eet zo graag zien dat gezond en bewust eten ook anders kan. Pascale werkt voornamelijk met volle producten en veel olijfolie. Producten die je normaliter moet laten staan als je aan een dieet doet. Toch weet Pascale een flinke verzameling low-carb recepten samen te vatten in dit boek. Recepten als een gekaramelliseerde uientaart met een crème van Parmezaan en zelfs een frambozen cheesecake. Gerechten die gezond bereid kunnen worden en waar je zin in hebt. Zo wordt op de lijn makkelijker en kun je het standaard groentenprakkie lekker laten voor wat het is.

Pluspunten:
  • Eenvoudig te bereiden recepten worden stap voor stap beschreven.
  • Prachtige fotografie. Het boek straalt luxe uit en de gerecht fotografie wakkert zeker je hongergevoel aan
  • Zeer geschikt voor de wat meer onervaren thuischefs.
  • Het boek heeft een receptindex.
Minpunten: 
  • Zelf had ik voor Ik eet zo graag nog niet eerder van Pascale Naessens gehoord. Wellicht jij ook niet en loop je aan het boek voorbij als je niet bekend bent met haar ‘way of work’.
  • Het boek is zeer geschikt voor mensen die door middel van lekkere voeding op hun lijn willen letten. Doet dit je helemaal niks? Dan is het boek niet zo interessant voor jou.

Voedingsdeskundige Pascale Naessens wijkt niet af van haar koers en weet met Ik eet zo graag een waardige opvolger aan haar reeks van eerder geschreven boeken toe te voegen. Met dit nieuwe boek presenteert ze een flinke bups nieuwe gerechten die perfect aansluiten op haar bekende way of work, namelijk lekker, makkelijk maar toch inspirerende lowcarbgerechten. Gerechten waar je op elk moment van de week van kan genieten.

Nederlands | Druk: 1 | 9789401479783 | augustus 2021 | Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER KOOKBOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.