Review: Banketbakker – Claire Saffitz

Ik hou van bakken! Taart, koekjes, brood en zelfs soezen heb ik de afgelopen jaren veelvuldig uit mijn kleine oven weten te toveren. Het ene baksel wellicht wat beter dan het andere, maar desondanks altijd wel smakelijk… Het is een hobby die ik met velen deel. Het speuren naar en uitproberen van recepten, je talent ontwikkelen, bijschaven en de voldoening die je krijgt van je etende gasten die genieten van het eindresultaat. Ik heb het zelfs een keer als kwaliteit op mijn CV vermeld en kreeg later te horen dat dit een doorslaggevende kwaliteit was in mijn aanname. Nu moet ik dus wel met regelmaat met een zoet baksel op kantoor verschijnen. Niet erg! Want dankzij het nieuwe bakboek van Claire Saffitz: Banketbakker, heb ik weer een flinke dosis inspiratie om uit te kiezen.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Banketbakker – Claire Saffitz

Dessert Person

Claire Saffitz is een Amerikaanse banketbakker en receptontwikkelaar. Ze is bekend geworden door haar Instagrampagina (waar ze ruim 970k volgers heeft) en van haar YouTube kanaal Dessert Person. Zelf ken ik Claire van haar video’s op het YouTube kanaal van de NY Times. Op een regenachtige dag in oktober heb ik haar gehele YouTube serie in één zit bekeken. Gapend naar haar vakmanschap, haar smakelijke resultaten en die mega keuken waarin ze aan de slag was. Absolute favoriet was haar zeer gedetailleerde uitleg over het bakken van verse croissants. In één klap begreep ik waarom goede croissants van de bakkerij vaak zó duur zijn. Het duurt maar liefst 2 (!) dagen om de croissants luchtig en krokant te krijgen. Daar gaat, zoals Claire zelf ook aangeeft, een flinke periode aan vooraf van testen van recepten, proefbakken, falen en weer opnieuw beginnen. Totdat het succesrecept eindelijk tot stand komt. Zo bewijst Claire maar weer dat bakken wetenschap, kunst en topsport in één is.

Banketbakker is het perfecte bakboek! Voor iedereen, want Claire spreekt met haar boek zowel de beginnende als gevorderde thuisbakker aan. De recepten zijn onderverdeeld in vijf categorieën en zijn, wanneer je dit boek openslaat, meteen overzichtelijk te zien in de bakmatrix op basis van moeilijkheidsgraad en tijdsduur. Heel handig! Claire’s recepten variëren van eenvoudige maar verfijnde lekkernijen tot ‘weekendprojecten’. De recepten zijn duidelijk geschreven en aangevuld met gedetailleerde tips. De gecompliceerde bakprojecten worden stapsgewijs in beeld gebracht zodat je precies weet wat en hóe je nou die moeilijke techniek moet uitvoeren. Claire’s praktische do’s & dont’s en probleemoplossers bij elk recept maken van Banketbakker het perfecte bakboek voor iedereen.

Pro-bakskills in de making

Ben je een beginnend banketbakker? Ga dan aan de slag met eenvoudigere recepten zoals een kruidige honing-roggecake. Wie meer ervaring heeft kan zich wagen aan een croquembouche of een krokante batch spelt-croissants. Van de basis als briochedeeg, frangipane en soesjesdeeg tot en met koekjes, desserts, laagjestaarten, St. Louis gooey butter cake (kleverige roombotercake) en hartige baksels. Verbeter je bakkunsten met New York Times bestseller Banketbakker en bak voortaan vol zelfvertrouwen de sterren van de hemel.

De inhoud van het boek is samengevat binnen 7 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Cakes en éénlaagse taarten op basis van cake, Gevulde taarten, Koekjes en repen, Laagjestaarten en luxe taarten, Ontbijt en brunch, Brood en hartig gebak en tot slot: Claire’s basisrecepten. Daarnaast verwelkomt Claire je in haar boek middels een voorwoord, biedt ze je overzicht dankzij een receptmatrix en een ingrediëntindex en sluit ze het boek af met een prachtige persoonlijke noot. In het 368 pagina tellende boek vind je meer dan 100 recepten waarmee jij jou bakskills in één klap naar PRO katapulteert. Ik zeg: bel alvast Heel Holland Bakt of je volgend jaar mee mag doen!

Bakken met het seizoen mee

Voordat je bij de recepten in het boek komt, blader je eerst langs 5-tal belangrijke hoofdstukken. Namelijk: ‘Hoe dit boek te gebruiken’, Technieken en eindpunten, Keukenuitrusting, Inhoud voorraadkast en ‘Een opmerking over seizoensgebondenheid en duurzaamheid’. Al deze hoofdstukken heeft Claire in Banketbakker opgenomen om je voor te bereiden op het bakavontuur. Doordat ze haar manier van werken aan je uitlegt en benadrukt, leer je dat deze instructies voor een reden op de precieze manier geschreven zijn. De uitleg van technieken, keukenuitrusting en een goed gevulde voorraadkast leren je hoe je je kunt voorbereiden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. En tot slot neemt Claire haar verantwoordelijkheid door je uit te leggen dat het belangrijk is om te denken aan het milieu. Ze vraagt je lokaal in te kopen, zo min mogelijk weg te gooien en te werken met seizoensgebonden producten. Het is allemaal mogelijk en goed voor de planeet.

Hierna begint de fun! En eigenlijk ook jouw uitdaging. Want waar ga je mee beginnen? Start je met een heerlijke maanzaad-amandelcake, appeltaart, zoete blondies of met confettitaart? Moeilijk, moeilijk… Ik ga voor de bostock met aardbeien en amandelen!

CONCLUSIE

Wat een heerlijk boek! De recepten zijn smakelijk en (voor mij als semi-ervaren bakker) uitdagend. Voor het eerst in een tijdje heb ik een boek onder ogen waarmee ik weer het gevoel krijg dat er nog veel te leren valt. Het gevoel van onbekendheid en misschien wel een beetje spanning, want wellicht dat de recepten niet meteen goed uitpakken. Claire zegt het zelf namelijk ook: “een mislukt bakresultaat is immers onvermijdelijk”. Banketbakker is in een duidelijke schrijftaal geschreven. Op eenzelfde manier als waarop Claire de bakinstructies geeft in haar YouTube video’s. Claire voorziet je van extra tips en aanbevelingen in de voetnotitie waarmee je bijvoorbeeld leert of je onderdelen vooraf kan voorbereiden en (niet geheel onbelangrijk) hoelang je baksels houdbaar zijn. Hierdoor word je op je gemak gesteld tijdens de bereiding en mik je vol zelfvertrouwen de ene na de andere bakplaat de oven in.

Ik vind het fijn dat Claire in haar boek een mooie mix heeft samengesteld van klassieke recepten en haar eigen creatieve spinsels. Zo zijn recepten je bekend en onbekend en blijf je nieuwsgierig naar meer. De inhoud van het boek is daarnaast ingedeeld op een zeer gebruiksvriendelijke manier. Beginnend met het mega-handige matrix voor in het boek (hierbij een dringende oproep aan alle uitgeverijen om dit in elk kookboek op te nemen!). Dankzij de matrix kun je de receptuurinhoud van Banketbakker snel scannen en zien waar je het beste mee kunt beginnen. Daarnaast bouwt Claire per hoofdstuk op van moeilijkheidsgraad 1 tot en met 5, zo kun je door het boek heen bakken naar je eigen skills en blijft er constant weer wat nieuws te ontdekken.

Enige klaagpunt dat je dankzij Banketbakker kunt verwachten: mensen zullen hier en daar wat pondjes aankomen als je al het lekkers uit het boek op tafel zult zetten…

Pluspunten:
  • Een heerlijk dikke pil van een bakboek. Stevig, goed gevuld en een parel in de boekenkast.
  • De stapsgewijze how-to’s van Claire zijn een welkome aanvulling op de tekstuele instructies. Het is fijn om ook te kunnen zien hoe je bijvoorbeeld het deeg het beste kunt aandrukken.
  • Onwijs smakelijke gerecht fotografie maakt het moeilijk om een keus te maken wat je als eerste gaat bakken.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • De receptmatrix in het boek biedt goed overzicht van de tijd en moeite die je in alle recepten moet steken. Zo kun je naast zoeken op een bepaald ingrediënt, ook zoeken naar een recept dat snel en gemakkelijk te maken is.
  • Het boek heeft een leeslintje.
Aandachtspunten: 
  • Bij een groot gedeelte van de recepten werkt Claire met een uitgebreide boodschappenlijst. Het kan zijn dat je enkele ingrediënten nog niet in huis hebt. Zorg dan dat je vooraf boodschappen doet, zodat je in één keer door kunt met het recept.
  • Ook heeft een groot deel van de recepten een lange bereidingstijd. Bak je met een doel? Plan het in of calculeer of je gewenste baksel te maken is binnen die tijd.
  • Er staan geen low-carb, glutenvrije of healthy recepten. Ben je op zoek naar dit soort baksels? Dan ben je bij Banketbakker niet aan het juiste adres.
  • Recepten zijn soms lang van stof, waardoor ze twee (of meer) pagina’s bestrijken. Hierdoor zul je heen en weer moeten flippen om een recept compleet te kunnen lezen.

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432599 | september 2021| Hardcover | 368 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BAK-BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.