Review: Het Whisky Boek – Fernand Dacquin

De 80-jarige Vlaming Fernand Dacquin is in de whiskywereld een bekende naam. Naast dat hij maar liefst 17 boeken over whisky heeft geschreven, schrijft hij al jaren voor het tijdschrift Whisky Passion en is de organisator van het International Malt Whisky Festival in Gent. Nu heeft hij maar liefst 111 verhalen, anekdotes en weetjes gebundeld in Het Whisky Boek.

Review: Het Whisky Boek - Fernand Dacquin

Maar waarom 111? 111 Proof betekent hetzelfde als 63,5% ABV (Alcohol By Volume) en dat is één van de magische getallen in de whiskywereld. New make spirit wordt tot deze sterkte verdund zodat het optimaal kan rijpen.

De 111 weetjes zijn niet geordend op enige wijze, maar dat is ook het leuke; je leest er een paar en legt het boek weer weg. De volgende keer pak je het er weer bij en lees je weer een paar anekdotes. En zelfs voor de whiskyliefhebber is er nog genoeg nieuws!

Review: Het Whisky Boek - Fernand Dacquin

Wist je bijvoorbeeld dat de beroemde Nikka Whisky uit Japan een Schotse basis heeft? In 1920 trouwde de Japanner Masataka Taketsuru (die in Campbeltown bij Hazelburn stage liep) met de Schotse Rita Cowan en verhuisde niet veel later naar Japan om zijn eigen distilleerderij te beginnen. Dit werd later de Nikka Yoichi Whisky Distillery.

En ik kende bijvoorbeeld het verhaal over de eerste Belgische Whisky Coburg 1830 niet. “Coburg 1830?” hoor ik je denken.. “die heb ik nooit in de winkel gezien..”. En dat klopt! 😉 Hoe het precies zit? Dat moet je maar lezen in Het Whisky Boek.

Review: Het Whisky Boek - Fernand Dacquin

De stijl van het boek is verhalend, met een gezellige Vlaamse klinkslag. Kleine grapjes en anekdotes wisselen serieuzere onderwerpen af. En omdat elk hoofdstuk maximaal 2-3 pagina’s is; blader je gemakkelijk er doorheen.

Review: Het Whisky Boek - Fernand Dacquin

Het formaat van het boek is eigenlijk het enige dat me stoort. Op de achterkant staat vermeld dat het een handzaam formaat is ‘zodat je de andere hand vrij hebt voor een goed glas whisky’. Maar het boek is zo strak gebonden dat ik het met één hand niet open kan laten liggen. Het klapt elke keer weer dicht. Ook kun je het niet opengeslagen laten liggen op tafel tijdens het lezen; dan klapt hij ook weer dicht. Erg irritant. Ook mis ik iets van een register, zodat bijvoorbeeld de verhalen iets meer op onderwerp terug zijn te vinden.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Heel veel interessante verhalen/weetjes/anekdotes
  • Korte hoofdstukken
  • Fijne schrijfstijl met humor

Minpunten: 

  • Het boek is iets te compact om gemakkelijk te lezen
  • Ik mis persoonlijk iets van een register/legenda zodat je verhalen in een bepaald thema gemakkelijker terugvindt.

Whisky is niet alleen een heerlijke drank, whisky is ook een verhaal. En Fernand Dacquin heeft 111 van de leukste verhalen gebundeld in Het Whisky Boek. Een aanrader voor de whiskydrinker die graag de blits maakt op een verjaardag met een goede whisky-anekdote.

Nederlands | Hardcover | 9789401469036 | Druk: 1 | juni 2020 | 384 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER MET WHISKY:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.