Review: Het complete kerstkookboek

Zodra de klok 00:00 uur slaat van 31 oktober op 1 november verandert er iets in de lucht. Ergens ver in Amerika ontwaken Mariah Carey en Michael Bublé en vanaf dan ontkom je niet meer aan de jingle “It’s beginning to look a lot like Christmas…”. Met Kerst om de hoek poppen overal de kerstbomen op en worden de eerste voorbereidingen getroffen. Voor mij betekent dat dat ik ga starten met het bedenken van ons kerstmenu. Elk jaar bereid ik op 2e Kerstdag een heerlijk uitgebreid kerstmenu voor familieleden en vrienden. En hoe onwijs we er op 2e Kerstdag van genieten, zoveel voorbereiding en een bups stress gaat eraan vooraf. Dit jaar doe ik dat anders. Want met het nieuwe Complete Kerstkookboek heb ik alle tips en tricks in handen om ruim van tevoren een stressvolle kerst voor te bereiden!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Het complete kerstkookboek

Ik ben dol op Kerst! Het is een perfect excuus om naar hartenlust schandalig luxe uit te pakken. In ons huishouden komt het nu al jaren voor dat Kerst 3 dagen duurt. 1e Kerstdag met familie A, 2e Kerstdag met familie B, 3e Kerstdag met vrienden. Elke dag is gevuld met lekker eten en goede drank.

Voorbereiding is key

Het succes van een feestelijk diner zit hem in een goede voorbereiding. Het is superslim om vooraf een menu op te stellen (zelfs als een maand of 2 voor Kerst). Zodat je op je dooie akkertje de voorbereidingen kunt gaan treffen. Met het Complete Kerstkookboek gaan jouw Kerst voorbereidingen dit jaar van een leien dakje. Want aan elk aspect van het Kerstmenu is gedacht en uitgeschreven. De inhoud van het boek is opgedeeld in 7 hoofdstukken. Deze hoofdstukken zijn gebaseerd op 7 verschillende soorten kerstmenu’s. Voor ieder wat wils en variatie ten top. De 7 menu’s zijn: Moderne Cocktailparty, Aziatisch Banket, Italiaanse zeevruchtenlunch, Kerstmis in de natuur, Informele kerstlunch, Klassieke kerstavond en tot slot: Kerstbrunchbuffet.

Elk hoofdstuk is opgebouwd uit verschillende elementen. Want een Kerstdag is meer dan alleen eten. Het is de voorbereiding, aankleding en de cadeaus. Deze elementen zijn daarnaast in een specifieke orde geplaatst. Zo begint elk hoofdstuk met de voorbereiding. Tips en tricks waarmee je een week, dag en zelfs een paar uur van tevoren precies de voorbereidingen kunt treffen waardoor anders op het moment suprême stress ontstaat. Daarna volgt een voorbeeldmenu voor een specifiek aantal personen (hier zijn alle recepten ook op afgestemd). Uiteraard kunnen de stylingtips voor een Kersttafel niet ontbreken en blader je tot slot langs alle recepten die nodig zijn om jouw Kerstmenu op tafel te zetten. Heb je tijd over of wil je echt he-le-maal uitpakken? Dan kun je ook nog met de cadeautips uit de voeten.

CONCLUSIE

Wat een handig boek! Meestal ben ik zo gefocust op het samenstellen van ons kerstmenu dat er weinig tijd overblijft voor de decoraties, laat staan de cadeautjes. Uiteindelijk staat er een smakelijk menu op tafel en gaan gasten meer dan tevreden naar huis. Maar toch kan dat efficiënter! Dit jaar duik ik in het Complete Kerstkookboek en maak ik hoogstwaarschijnlijk het Klassieke kerstavond menu. Dat betekent Moscato, Zalm, Kalkoen en zelfs een peperkoekhuis. Maar dankzij de duidelijk uitgeschreven voorbereidingen (en wanneer ik die moet doen) wordt dat easypeasy.

Pluspunten:
  • Goede variatie in kerstmenu’s. Je kunt gemakkelijk afwijken van het traditionele kerstmenu en iets anders lekkers op tafel zetten.
  • Feestelijke fotografie, ik krijg meteen zin in de feestdagen.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • Het boek heeft een woordenlijst waarin de veel gebruikte begrippen worden toegelicht.
  • Geen zin in een heel menu? Je kunt achterin het register ook op ingrediënt naar een bepaald gerecht zoeken
  • Hele schappelijke prijs voor een kerstkookboek!
Minpunten: 
  • Ik had graag ook wat cadeautips willen zien over cadeaus die niet eetbaar zijn.

Nederlands | Druk: 1 | 9789463546645 | augustus 2021 | Hardcover | 192 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lantaarn Publishers.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.