Review: Weber’s Gas BBQ Bijbel – Manuel Weyer

De zomer heeft ons land verlaten. De warme temperaturen en zonnestralen hebben plaatsgemaakt voor wind en amberkleurige bladeren. En de lange zwoele zomeravonden waarop de barbecue nasmeult is vervangen door volle en rijke maaltijden aan de keukentafel. Maar dat het leven zich nu weer grotendeels binnen afspeelt wil niet zeggen dat je de barbecue onder een hoes kan wegstoppen voor zijn winterslaap. Absoluut niet! Barbecueën is de afgelopen jaren steeds meer een verlengstuk geworden van onze keuken. De booming-business van buitenkeukens is hier het bewijs van. Dus ook dit najaar en deze winter barbecueën we stug door terwijl de temperaturen dalen. En wat voor lekkers we kunnen maken? Dat kun je lezen in het nieuwe barbecue boek van Manuel Weyer: Weber’s Gas BBQ Bijbel.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Weber’s Gas BBQ Bijbel - Manuel Weyer

Stap voor stap

Manuel Weyer is een Duitse chef, foodstylist en auteur van verschillende kookboeken. Met een passie voor barbecueën- en grillen als drijfveer heeft hij in 2015 zijn eigen bedrijf opgericht. Manuel runt een eigen restaurant en bracht eerder al goed verkopende boeken uit rondom het thema grillen. Daarnaast runt hij ook een heuse kook- en grillschool waar hij onze oosterburen de kunst van het perfecte gegrilde stukje vlees aanleert. Want zoals Manuel zelf zegt: ‘Niemand wordt als pitmaster geboren!’.

Dankzij de Weber’s Gas BBQ Bijbel kan ook jij voortaan op de gasbarbecue grillen als een echte BBQ-expert. Alles wat je moet weten voor de perfecte resultaten op de gasbarbecue heeft Manuel Weyer voor je gebundeld. Technieken, tools, tips & trucs – alles staat erin zodat iedereen zich voortaan pitmaster mag noemen. Het boek barst uit zijn voegen van de recepten- van klassiek tot nieuw tot uitzonderlijk, alles wordt aan je uitgelegd. Dankzij talloze stap-voor-stapfoto’s leer je hoe je het perfecte gerecht op de barbecue bereidt. Want: alleen diegene die de regels kent, weet wanneer je ze kunt negeren. Zo leer je geleidelijk aan hoe en waarom bepaalde dingen werken (of juist niet), zodat je steeds meer ervaring opdoet, steeds meer ingrediënten gaat gebruiken en uiteindelijk de bereidingsmethoden kunt dromen.

Special & Freaky

Het boek opent met alle belangrijke informatie die je nodig hebt om je eigen gasbarbecue van voor- tot achter te leren begrijpen. Zo vergelijkt Manuel de verschillende soorten Weber gasbarbecues, prijst hij de vele voordelen van barbecueën op gas aan, leert hij je hoe je met gemak kunt checken of je gasfles nog voldoende inhoud heeft, vertelt hij hoe je de barbecue voorbereid- en schoonmaakt en wijdt hij uit over de verschillende bereidingsmethoden op de barbecue.

De receptinhoud van het boek is samengevat binnen 9 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Top Eleven | Rund & Kalf | Varken, lam & Wild | Gevogelte | Vis & Zeevruchten | Groente, Fruit & Sides | Special & Freaky | Gebak & Desserts en tot slot: Kid’s Choice. Daarnaast verwelkomt Manuel Weyer je in zijn boek middels een uitgebreid voorwoord waarin hij het belang van de verschillende theorieën uit zijn boek toelicht en biedt hij je overzicht dankzij een uitgebreid ingrediëntregister. In het ruim 360 pagina tellende boek vind je meer dan 250 recepten gerechten waarmee je ontelbare snacks of complete maaltijden op tafel kunt zetten. Ook in de aankomende winter!

Bontgekleurde bietjes

Door de recepten van Manuel te volgen leer je precies welke bereidingsmethoden jouw gas barbecue te bieden heeft. Je kunt starten met Manuels Top Eleven, elf fool-proof en meest populaire barbecuegerechten. Maar je kun ook een van zijn andere recepten voor groente, fruit, zoets of andere baksels uitproberen. Ga op barbecue-avontuur en ontdek een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Laat je fantasie en creativiteit de vrije loop en vergeet vooral niet te genieten!

Als je eenmaal de technieken onder de knie hebt, is het tijd om uit te zoeken wat voor lekkers er op de barbecue bereid gaat worden. Wat je kiest is uiteraard afhankelijke van een aantal factoren: ‘Hoeveel mensen eten er mee?’, ‘Serveer je een snack of een maaltijd?’ en ‘Zijn er nog specifieke dieetwensen?’. Als je al die informatie scherp hebt is het een kwestie van het boek openslaan en een keuze maken. Maar dat is nou net makkelijker gezegd dan gedaan.

Serveer je een smakelijk varkensgebraad met popcornkorst in bierbouillon, een juicy lamscarré, bontgekleurde bietjes met limoenvinaigrette of verse asperges met jonge spinazie en Parmezaanse kaas? Waar je voorkeur ook ligt, voor elke eter kun je in Weber’s Gas BBQ Bijbel een passend gerecht vinden.

CONCLUSIE

Het boek is sinds het moment van ontvangst meteen in beslag genomen. Eerst ging mijn vader ermee aan de haal, daarna mijn schoonvader en tot slot heeft mijn vriend het boek toegeëigend. Helemaal prima want ik ben meer souschef als het op barbecueën aankomt, assistent van pitmaster Jordy. Aan de hoeveelheid keren dat ik het boek moest terugvragen kon ik opmaken dat het een zeer geslaagd naslagwerk is voor elke barbecue-liefhebber. Ik heb het daarna aan zowel paps- als schoonvader cadeau gedaan.

De uitgebreide uitleg over het theoretische aspect van barbecueën vond ik bijzonder informatief. Waar veel andere gas barbecue boeken zich vooral richten op de iets andere bereiding van gerechten op een gasgrill, besteed Manuel uitgebreid aandacht aan het juist hanteren van de gasgrill. Hierdoor vergroot je je expertise en maak je door middel van comfort ruimte voor creativiteit. De recepten bieden daarnaast een bron van inspiratie om mee te starten, maar zijn dankzij de bij-gepubliceerde variaties ook een mooi startpunt om je eigen creaties vorm te geven. Pluspunt!

Weber’s Gas BBQ Bijbel is een grillboek iedere (aankomende) pitmaster. Manuel schrijft in een toegankelijke taal en schroomt niet om een complete uitleg te geven. Tekst wordt geïllustreerd door stap-voor-stap foto’s of door smakelijke foodfotografie, waardoor je als minder ervaren griller in een oogopslag ziet hoe je het moet aanpakken. De meer ervaren pitmaster kan het boek gebruiken als offline inspiratiebron gebruiken om zijn of haar BBQ-repertoire aan te vullen.

Pluspunten:

  • Het boek is ware bijbel voor de barbecue-liefhebber.
  • Het boek biedt een flink aantal recepten waarmee je eindeloos kunt variËren. Ben je door de originele recepten heen? Dan biedt Manuel je ook nog verschillende variaties die je ermee kunt maken.
  • Dit prachtige en vooral stevige boek is een ideaal cadeautje om te geven, maar nog leuker om voor jezelf te houden!
  • De gerechten worden vergezeld door zeer smakelijke fotografie.

Aandachtspunten: 

  • Het boek is volledig gericht op de Weber barbecues. Hierdoor moet je wellicht voor een ander merk barbecue even kijken of alle instellingen op jouw barbecue overeenkomen met de genoemde Weber-modellen in het boek.

Manuel Weyer heeft met zijn nieuwe boek een zelfbenoemde bijbel over de kunst van het barbecueën geschreven. Met de informatie uit de Weber’s Gas BBQ Bijbel grill jij tijdens elk seizoen de sterren van de hemel en kun je er donder op zetten dat mensen voortaan alleen nog bij jou willen komen eten. Lente, zomer, herfst of winter, met de gerechten van Manuel zet je constant iets smakelijks op tafel. Koop het boek, trek die regenhoes weer van je barbecue af en verstuur maar vast de uitnodiging voor je eerste winterbarbecue. Succes gegarandeerd!

Nederlands | Druk: 1 | 9789463546577| juni 2021 | Hardcover | 360 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lantaarn Publishers.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.