Het is een groot probleem: jaarlijks worden er miljoenen kilo’s goed eten weggegooid. Er zijn al verschillende initiatieven die dit tegen proberen te gaan (denk aan bijvoorbeeld Toogoodtogo en Instock) en op het vlak van zelf je eetafval te composteren in België heb je Vlaco. Vlaco behartigt al 25 jaar het beleid en de belangen van de biologische kringloop in Vlaanderen. Vlaco verenigt zowel overheden als bedrijven die organisch-biologisch afval verwerken. Het eerste restjeskookboek ging vooral om de restjes ‘gewoon’ eten te verwerken. In het 2de Restjeskookboek kijken ze vooral naar de drankrestjes zoals koffie, thee, melk, wijn, bier en frisdrank.

Review: Het 2de Restjeskookboek - Vlaco

Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken: koffie & thee, melk & melkvervangers, fruit- & groentesappen, frisdrank, bier, wijn & schuimwijn, sterke drank en als laatste nog een hoofdstuk met alternatieve toepassingen.

De recepten variëren van tiramisu met koffie, kwarktaart, sprite-banaan, cola-kip tot biersoep, wijnazijn, biermarinade, wijnkersjes en walnotenport. Een diversiteit dus aan drankjes, ontbijtgerechten, lunchgerechten, cocktails en desserts. Vooral ook de biermousse lijkt me heel lekker! Ik heb al een chocolademousse met rode wijn, maar met bier klinkt ook goed.

Voedselverspilling is een echte topic voor mij. Op de vraag van mijn kinderen “wat eten we vandaag?” antwoord ik soms “frigo safari”: mijn trip door de koelkast waarin wel enkele restjes zal spotten. Ik vind het fijn dat Vlaco een flinke hoeveelheid inspiratie biedt aan de lezers.

Seppe nobels – chef Graanmarkt 13

Hoewel er hier in huis weinig ‘drankrestjes’ zijn, heb ik altijd wel genoeg flessen in huis om mee te experimenteren. Echt een goed idee om mensen met een andere blik naar hun restje melk, koffie, thee, of blikje fanta te laten kijken.

Ook handig is het laatste hoofdstuk ‘overige toepassingen’ waar er tips worden gegeven hoe je bijvoorbeeld zeep kan maken van thee of hoe je bier kan gebruiken om je eikenhoutenvloer weer te laten blinken.

Je moet er wel rekening mee houden als ‘Ollander’ dat het boek als eerste is geschreven voor de Belgische markt. Sommige woorden kwamen me niet zo bekend voor (Griessuiker? Roomse kervel?) en ook sommige ingrediënten zullen in België beter verkrijgbaar zijn dan in Nederland.

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Veel inspiratie om van je restjes drank af te komen
  • Niet alleen met alcohol, maar ook melk, thee en fruitsappen
  • Variatie in cocktails, hartige gerechten en zoete gerechten

Minpunten: 

  • Geen register
  • Soms even een vertaal-app erbij pakken

Het 2de Restjeskookboek van het Belgische Vlaco gaat in op het gebruiken van restjes thee, koffie, bier, fruitsappen, melk, wijn en sterke drank. Want we gooien met z’n allen nog steeds veel te veel voedsel weg en dat is eeuwig zonde. Dan kun je er beter maar wat lekkers van maken!

Nederlands | Paperback | 9789401471749 | Druk: 1 | november 2020 | 144 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS: