Bier cocktail: Michelada

Dol op een Bloody Mary, maar heb je zin in eens iets anders? Geef je drankje een Mexicaanse twist door wodka te vervangen door een heerlijk Mexicaans biertje! De Michelada komt in verschillende vormen; je kunt ook de tomatensap helemaal weglaten bijvoorbeeld. Ik hou ook van lekker pittig, dus gebruik een traditionele tabasco, maar je kunt ook een minder spicy variant nemen of de peper weglaten op de rand van het glas.

Mijn koud bier

De oorsprong van de Michelada is niet volledig bekend, maar de twee belangrijkste theorieën achter de naam van de Mexicaanse biercocktail zijn allebei plausibel…

  1. Tijdens de Mexicaanse revolutie zou ‘El General’ Don Augusto Michel met zijn door oorlog vermoeide soldaten een plaatselijke cantina in San Luis Potosi bezoeken. In een poging om hun geest op te vrolijken na een lange dag vechten, bestelde Michel een biertje met limoen en voegde hete saus toe. Vermoedelijk heeft de naamloze eigenaar van de cantina het pittige brouwsel naar Michel genoemd, waarbij hij ‘michel’ en ‘chelada’ (de koude) combineert.
  2. De andere versie is eigenlijk niet echt een verhaal, alleen dat de Michelada een verzamelpunt werd voor een biercocktail die voornamelijk bestond uit bier, hete saus en zuur (meestal limoen). In dit geval vertaalt Michelada naar “mijn koud bier” afgeleid van de volgende Spaanse woorden: mi (mijn), chela (slang voor bier) en ada (van helada, een term voor koud).
Bier cocktail Michelada

Benodigdheden voor 1 Michelada

Garnering:

  • Grof gemalen peper
  • Grof gemalen zout
  • partje limoen

Bereidingswijze

  1. Doe wat gemalen peper en zout op een schoteltje en mix een beetje door elkaar.
  2. Haal het partje limoen langs de helft van een glas en dip dat in het peper/zout mengsel.
  3. Vul het glas met ijsblokjes, het tomatensap, limoensap, tabasco, sojasaus, worcestershire saus (alles dus behalve het bier) en roer even door met een lepeltje.
  4. Vul je glas dan aan met het Mexicaanse bier en garneer met een partje limoen.
  5. En om met de woorden van een wijs man af te sluiten: ¡Arriba Arriba! ¡Andale Ándale!

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.