Review: Craft bier brouwen – Jeroen Bert

Na gestunteld te hebben met vrienden op zijn houten terrasvloer om een eigen bier te brouwen, was het voor Jeroen Bert duidelijk dat bier brouwen een echt ambacht is. En ondanks dat het bierbrouwen de Belgen in het bloed zit, waait er een vernieuwende wind. Geinspireerd door de internationale craft bier revolutie. In Craft bier brouwen gaat Jeroen Bert op bezoek bij enkele van de meest smaakmakende Belgische brouwers van dit moment: Dok Brewing Company – Siphon Brewing – ’t Verzet – Brasserie du Borinage – Atrium – L’Ermitage – Antidoot en Cabardouche.

Review: Craft Bier Brouwen - Jeroen Bert

Het boek bestaat uit acht hoofdstukken, niet geheel toevallig de acht brouwerijen die Jeroen bezocht heeft. Hij start met het geven van een tip hoe je zelf thuis ook bier kunt brouwen: BIAB. Oftewel Brew In A Bag. Het enige verschil met ‘gewoon’ thuis brouwen is dat de mout in een soort linnen zak zitten, waardoor het filteren van je maisch gemakkelijker gaat. Op het laatst geeft hij nog 2x 33 tips voor Belgische brouwerijen en Internationale brouwerijen. Maar hij geeft zelf al toe in het voorwoord dat dat natuurlijk veel te weinig is.

Review: Craft Bier Brouwen - Jeroen Bert

Jeroen doet niet graag niets bij een bezoek aan een brouwerij, dus helpt hij met kuisen (schoonmaken), draf (bostel) uitscheppen en bier wegbrengen. Ondertussen vraagt hij de brouwers de oren van het hoofd over hun visie, conflicten en toekomstplannen. Heel interessant om te lezen en (in mijn hoofd) vergelijkbaar wat ik wil overbrengen als ik bij een brouwer op bezoek ga.

thuisbrouwen

Daarnaast brouwt Jeroen in zijn keuken zelf de populairste bierstijlen, zoals saison, pale ale en stout. Ook geeft hij een aantal recepten om verschillende bierstijlen zelf te brouwen. De benodigdheden die Jeroen noodzakelijk vind zijn wel wat geavanceerd (en duurder) voor een startende thuisbrouwer. Een kroonkurkapparaat zou ik bijvoorbeeld zelf niet noodzakelijk vinden, als je Grolsch beugelflessen goed schoonmaakt. Ook een hydrometer en een pH-meter zijn dure uitgaven. Ook zijn soms de recepten nét niet accuraat genoeg; bijvoorbeeld de toevoeging van Iers mos bij het maken van de saison pain perdu; hier staat geen hoeveelheid bij.

Review: Craft Bier Brouwen - Jeroen Bert

De fotografie van Nele Pierlet geven een goed beeld van het werk van een craft bier brouwer. Zo heb je echt het idee er bij te zijn. Het enige nadeel is dat de brouwerijen die bezocht worden, nog weinig doen met export, waardoor de bieren moeilijk verkrijgbaar zijn in Nederland. De bieren van Dok Brewing worden überhaupt niet in fles of blik gestopt. Maar dat geeft misschien weer inspiratie tot een roadtrip.. 😉

Review: Craft Bier Brouwen - Jeroen Bert

CONCLUSIE

Pluspunten:

  • Heerlijke inkijkjes bij kleine Belgische craft bier brouwerijen
  • Fijne fotografie
  • Veel inspiratie om zelf de bieren te gaan ontdekken
  • Voor de gevorderde thuisbrouwer staan er ook een aantal recepten in

Minpunten: 

  • De bieren zijn moeilijk verkrijgbaar in Nederland
  • De recepten voor het thuisbrouwen zijn niet voor beginners

Craft bier brouwen van Jeroen Bert is een uitgebreid overzicht van acht smaakmakende craft bier brouwerijen in België. Ga vooral thuis aan de slag als je al wat ervaring hebt opgedaan met thuisbrouwen of plan een roadtrip in om alle bieren zelf te ontdekken.

Nederlands | Hardcover | 9789401462518 | Druk: 1 | oktober 2019 | 232 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen!


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER over Belgisch bier:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.