Review: Aloha – De Heerlijke Hawaïaanse keuken – Viola Lex & Nico Stanitzok

Als ik Aloha! zeg, zullen de meeste mensen wel weten dat ik daarmee een Hawaïaanse begroeting uit. Maar als ik je vraag om een typisch Hawaïaans gerecht op te noemen, zal het ongetwijfeld snel stilvallen. Zeker in Nederlands is de Hawaïaanse keuken relatief onbekend. Ik ken de poké bowl, de ‘salade’ bowl aangevuld met rijst, vis en verschillende groenten als topping. Dankzij Aloha het kookboek komt daar verandering in! Typische gerechten uit de heerlijke Hawaïaanse keuken, maar dan thuis.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Aloha – De Heerlijke Hawaïaanse keuken – Viola Lex & Nico Stanitzok

Lilikoi cocktail

Als ik aan Hawaï denk, denk ik aan kleurige bloemenkransen, wuivende palmbomen en prachtige stranden: Hawaï schreeuwt ‘exotisch’. Een absolute droombestemming. De afgelegen ligging van de eilanden zorgt ervoor dat de Hawaïanen veel lokale ingrediënten gebruiken zoals ananas, papaja, passievrucht en verse vis. Toch is de keuken van Hawaï toegankelijker dan we vermoeden. Dankzij Aloha maak je kennis met hun heerlijke fusionkeuken boordevol invloeden van onder meer Noord- en Zuid-Amerika, Japan, China en Portugal. Of je nu trek hebt in pokébowl rijst, authentiek kalua pork uit de oven of een lilikoi cocktail met passievrucht, de Hawaïaanse keuken heeft voor iedereen wat lekkers.

Review: Aloha – De Heerlijke Hawaïaanse keuken – Viola Lex & Nico Stanitzok

De recepten in Aloha zijn ingedeeld in 5 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Pupu, Bowls, Traditioneel, Creatief en Sweets. Daarnaast verwelkomen Viola en Nico je in het boek middels een aardrijkskundelesje over de eilandgroep Hawaï, bieden ze je overzicht dankzij een register en maken ze je stiekem verliefd op de eilanden dankzij de prachtige fotografie. In het ruim 175 pagina tellende boek vind je 60 gerechten die je helemaal onderdompelen in de culinaire traditie van Hawaï. Dankzij de heerlijke recepten leer je de eilanden nog beter kennen.

Mahi Mahi

Beeld het je maar eens in, een heerlijke kom ahi poké vissalade, huli huli gegrilde kip, mahi mahi of manapua broodjes. Klinkt allemaal als abracadabra, maar de smaken zijn allesbehalve verwarrend.Van heerlijke bowls vol comfort food tot heerlijk frisse kokosdesserts en alles daartussenin. Met Aloha zet je een heerlijke maaltijd op tafel.

Door het boek bladerend word ik direct meegenomen naar het prachtige eiland in de Grote Oceaan. Met de prachtige fotografie van de gerechten en de sfeerbeelden van de natuur op het eiland nemen Nico en Viola je mee op reis langs de eilanden. Wat ik een leuke aanvulling vind op de receptinhoud in het boek, want je krijgt zo echt feeling bij het Hawaïaanse leven.

CONCLUSIE

Aloha brengt je direct in een zomerse bui, wat onwijs welkom is in deze koude wintermaanden. Het doet me direct dromen van zomeravonden op ons dakterras. De vrolijke kleuren in het boek zijn naar mijn idee typerend voor de Hawaïaanse cultuur. De smaken spatten van de pagina’s af en nodigen je uit om elk recept na te maken. Het boek is toegankelijk voor iedereen. De recepten zijn niet moeilijk en zijn dankzij de duidelijke beschrijving makkelijk te maken. Waar je wel rekening mee moet houden zijn uitgebreide ingrediëntlijsten bij een flinke hoeveelheid recepten. Heb je een goed gevulde kruiden la? Dan is dit geen probleem voor jou! En anders moet je vaker naar de toko, hé vervelend…

Pluspunten:

  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten.
  • Prachtige fotografie.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.

Minpunten: 

  • Je hebt een flinke lading kruiden nodig voor de bereiding van de recepten. Hou hier vooraf rekening mee!

Hoewel het een flinke reis is voor ons Hollanders om op vakantie te gaan naar Hawaï, zou ik het toch eens waarmaken in de toekomst. De heerlijke smaken, vriendelijkheid van de inwoners en die prachtige natuur, ik weet er wel raad mee. Tot die tijd spiek ik regelmatig in Aloha om aan mijn Hawaï cravings te voldoen. Ga ik op mn dakterras zitten in de zon met een muziekje aan en een kokos mojito in mijn hand. Aloha hé!

Nederlands | Druk: 1 | 9789044756852 | oktober 2020 | Hardcover | 176 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Deltas.

Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER EXOTISCHE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.