Vijf Klassieke Cocktails met een Twist

Even bijkomen na een lange dag werken? Of misschien wil je indruk maken op een date of een groep vrienden? Met deze vijf Klassieke Cocktails met een Twist gaat het zeker lukken!

[Dit is een gastartikel van Alexander van Wagging Finger. Fotografie is door Ton Toemen en Restaurant Jaxx Marina is zo vriendelijk geweest om zijn bar uit te lenen voor deze cocktailrecepten.]

Vijf Klassieke Cocktails met een Twist

Wagging Finger Jonge Genever & Tonic

Wat zo leuk is aan deze cocktail, is dat hij zo ongewoon klinkt, maar dit eigenlijk helemaal niet is! De grootste smaakmaker bij zowel Gin als Genever, is de jeneverbes. Genever is feitelijk de oervorm van Gin! Wagging Finger geeft Jonge Genever veel meer power en smaak dan wat men gewend is geraakt. Het stoffige saaie imago jonge genever is geheel te danken aan producenten die maar 1 aspect van de hele productie belangrijk vonden…de kosten!. Erg jammer want een mooi gestookte Jonge Borrel kan het binnenlands gedistilleerd weer tot een hoger niveau te tillen.

De Wagging Finger Jonge Genever wordt  gestookt met een vrij hoog percentage moutwijn, maar liefst 12,5%. Dat zie je bij een Jonge Genever niet vaak. En omdat we zelf nogal fan zijn van houtrijping, hebben we die moutwijn een tijdje op hout laten liggen, wat de genever een klein beetje kleur geeft. De gebeide stoken we met een lekker rebelse portie jeneverbes, kalmoes, kaneel, engelwortel, zoethout en duindoornbes. Moutwijn en gebeide samen maken een bijzonder krachtige maar heerlijk zachte Jonge Borrel op 38% vol. 

In een Genever & Tonic zorgt dit voor net wat meer power in je glas. Wat meer complexiteit, wat meer ballen, een rebelse variant op je Gin & Tonic. Verwacht wat minder typische Gin-frisheid maar wat meer diepere kruidigheid (van de kalmoes), een klein zuurtje, wat vanille, en gecomplimenteerd met een schijfje grapefruit een geweldig zomerse cocktail zonder saai te worden. En je bent meteen klaargestoomd voor de genever-revolutie, want die gaat komen!

Vijf Klassieke Cocktails met een Twist - Wagging Finger Jonge Genever & Tonic
 • 50ml Wagging Finger Jonge Genever (€25)
 • 150ml Fever Tree Premium Indian Tonic
 • IJsklontjes
 • Garnering: een schijfje grapefruit en wat jeneverbesjes.

Instructie: Vul je favoriete Gin & Tonic-glas, of wijnglas met zo veel mogelijk ijs. Giet hier overheen 5cl Wagging Finger Jonge Genever. Vul het glas met Fever Tree Premium Indian Tonic. Garneer met een schijfje grapefruit en een paar jeneverbesjes.

Sample Eleven Rum Daiquiri

Je originele Daiquiri wordt gemaakt met rum die licht is van kleur. In de praktijk vaak ongerijpte rum. Sample Eleven Rum is echter nét even wat anders. Deze rum is namelijk een blend van gelagerde en ongelagerde rums. Met premium rums uit maar liefst 6 verschillende landen, waaronder het geliefde Funky Jamaica, zal deze rum voor zowel de beginnende rum-liefhebber als de die-hard connaisseur voor een verrassing zorgen. 

Omdat de Sample Eleven Blended Rum oa. een beetje rum van de Jamaicaanse Hampden Distillery bevat heeft hij een mooie ‘funky’ stijl. Een stijl die onder rum-drinkers erg geliefd is. Samen met de caramel, tabak en rozijnen die onder andere voortkomen uit de rums uit Barbados, Guyana en de Dominicaanse Republiek, is dit een interessante blend voor je rum daiquiri met een twist. In deze daiquiri wordt deze rum namelijk mooi begeleid door het limoensap en de suikersiroop, en hou je die Jamaican Funk en de smaak van de gelagerde rums mooi op de achtergrond. Niet in-your-face, maar ook zeker niet te subtiel. De perfecte balans tussen je frisse limoen en je krachtige, funky rum.

Sample Eleven Rum Daiquiri
 • 50ml Sample Eleven Blended Rum (€30)
 • 30ml limoensap
 • 15ml suikersiroop
 • IJsklontjes

Instructie: Vul je shaker met lekker veel ijs. Voeg alle ingrediënten toe. Shake tot je shaker door-en-door koud is (ongeveer 15 seconden), en ‘strain’ je cocktail in een mooi martiniglas. Heb je deze niet? Gebruik dan simpel een flute!

Wagging Finger Gin Sour

Gin wordt tegenwoordig in één adem genoemd met tonic. En dat is niet gek, want wij zijn ook fan van een heerlijk frisse Gin & Tonic. Maar betere gins kunnen ook prima gebruikt worden voor een Gin Sour! Een zomerse cocktail waar je je cocktailskills echt mee kan tonen, zonder ál te gekke fratsen uit te hoeven halen. 

Wagging Finger Gin wordt gestookt met een lekkere portie jeneverbes. De overige smaakmakers komen van sinaasappel en kardemom, die we in de ketel meestoken. Het resultaat daarvan is een gin die echt uit je glas springt, gestookt om de Engelse ginproducenten eens te laten zien dat we het in Nederland toch echt nog kunnen. In-your-face, maar gebalanceerd. Stoer, verfrissend, en vooral een dijk van een gin.

Wagging Finger Gin Sour

In deze Gin Sour, een twist op een Whisky Sour, is het belangrijk dat de Jeneverbes overeind blijft staan. We gebruiken daarom een lekkere hoeveelheid gin.

 • 60ml Wagging Finger Gin (€37)
 • 30ml limoensap
 • 15ml suikersiroop
 • 2 dashes Angostura Bitters
 • 1 eiwit
 • IJsklontjes

Instructies: Giet het ei van 1 eiwit in je shaker. Zorg dat hier nog géén ijs bij zit! Doe vervolgens de rest van je ingrediënten (zonder het ijs) in je shaker. Shake deze ingrediënten samen zonder ijs, ongeveer 30 seconden. Voeg vervolgens ijsklontjes toe aan je shaker, shake hem nogmaals 10 seconden, en strain hem in een whisky bar-glas.

Wagging Finger Dutch & Stormy

De Dark & Stormy is één van de klassieke cocktails die we tegenwoordig steeds meer zien, maar waarom maak je hier niet een lekker Nederlandse twist van met een product dat zich hier perfect voor leent? Zoals je misschien weet, is gin een verbastering van het oer-Hollandse genever, en ooit door de Engelsen in de markt gezet als zijnde een ‘Engels’ product. De Wagging Finger Distillery werkt er hard aan om dit product gin de identiteit te geven die het verdient…de Nederlandse!! De houtgelagerde gin is perfect voor in je Dutch & Stormy!

Wagging Finger American Oak is een houtgelagerde gin, die direct voortgekomen is door de reguliere gin (weet je nog? Van de Gin Sour) twee jaar lang op een eikenhouten vat te laten liggen. Wat deze gin nu “American” maakt is het feit dat het vat waarin gerijpt is gemaakt was van nieuw Amerikaans eiken.… En dat proef je! De smaak van jeneverbes wordt heerlijk begeleid door wat vanille, karamel, en wordt zelfs aangevuld met gember en specerijen. Verrassend om puur te drinken, maar deze combinaties doen het ook heerlijk in een Dutch & Stormy. Waarschuwing: Deze cocktail drinkt gevaarlijk lekker weg! 

Wagging Finger Dutch & Stormy
 • 50ml Wagging Finger American Oak (€39)
 • 150ml ginger beer
 • 30ml limoensap
 • 10ml suikersiroop
 • 2 dashes Angostura bitters
 • IJsklontjes

Instructies: Doe de limoensap en suikersiroop in je shaker, en shake deze zonder ijs ongeveer 20 seconden zodat ze goed gemengd zijn. Vul je highball glas met ijs, en giet de limoensap en suikersiroop hier in. Vul het glas met ginger beer en giet daar voorzichtig de Wagging Finger American Oak overheen. Top het af met twee dashes Angostura bitters. Serveer de cocktail in laagjes, maar roer hem even goed door voordat je gaat drinken.

Puffing Billy Espresso Martini

“Wake me up and then fuck me up” is een quote die iedere bartender zou moeten kennen. Het is wat een jonge vrouw in een bar in Londen vroeg aan ‘Cocktail King’ Dick Bradsell. De cocktail die hij toen voor de vrouw maakte, staat vanaf dat moment bekend als de ‘Espresso Martini’. Traditioneel gezien wordt er een deel koffielikeur toegevoegd, maar we gaan deze cocktail vandaag vooral heel simpel houden met Puffing Billy Vodka!

Puffing Billy Vodka is een nieuw product uit de Borders Distillery in Schotland. Een land dat natuurlijk om heel andere spirits bekend staat dan vodka. De Border’s Distillery stookt whisky, maar sinds kort stoken ze ook vodka met de daarvoor speciaal geïnstalleerde Carterhead-still die liefkozend Puffing Billy wordt genoemd. De gerst die zij normaal gesproken gebruiken voor het stoken van hun whisky, gebruiken ze ook voor de vodka. Tijdens het distilleren wordt de alcoholdamp over een filter gevuld met houtskool geleid.  Dit zorgt dan weer voor een fantastisch zacht product dat wel heel veel smaak overhoudt. Dat deze vodka gestookt is van gerst is goed terug te proeven en er is ook een heerlijke toets van vanille terug te vinden. Een bijzonder fijne maar smaakvolle Vodka!

Puffing Billy Espresso Martini
 • 50ml Puffing Billy Vodka (€25)
 • 35ml espresso
 • 10ml suikersiroop
 • IJsblokjes

Instructies: Deze cocktail is super simpel om te maken. Vul je shaker met ijs, en voeg hier alle ingrediënten aan toe. Shake de cocktail goed door, minimaal 40 seconden, voor een lekker volle schuimkraag. Garneer op de traditionele manier, met 3 koffieboontjes in een driehoekje. Strain in een martiniglas.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEKKERE COCKTAILS ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.