Alles over de geschiedenis van GIN!

Gin is niet meer weg te denken. Mensen drinken graag op een terras een heerlijk glas gin-tonic of hebben thuis één of meerdere flessen staan om zelf te experimenteren. Maar wist je dat de geschiedenis van gin ook een Nederlands tintje heeft? Ik vertel je er graag meer over! 😀

Alles over de geschiedenis van GIN!

Medicijn

Het begint allemaal bij de jeneverbes, de belangrijkste grondstof van gin. En natuurlijk van jenever, de naam zegt het al… 😉 De eerste officiële geprinte vermelding van jenever werd gedaan in ‘Een Constelijck Destileer Boec’ in 1552. Hier werd gesproken over een recept voor geneverbessenwater of aqua juniperi. Hiernaast werd jenever in de 16e eeuw verkocht als een medicijn tegen spierpijn door de Nederlandse arts Franciscus de le Boë Sylvius. Hoewel dit ook weer wordt tegengesproken door sommige mensen en dat de eerste vermelding in het toneelstuk The Duke of Milan (1623) van Philip Massinger was.

Maar al snel merkten mensen ook de prettige bijeffecten op, en al snel werd jenever ook een genotsmiddel. Om het misbruik tegen te gaan werden er vanaf 1606 in De Nederlanden belastingen geheven op de verkoop van sterke dranken. Toch bleef jenever tot de 16e eeuw een medicinaal karakter houden.

Alles over de geschiedenis van GIN!

van medicijn naar gin

Engelse soldaten die tijdens de Dertigjarige Oorlogen in de Zuidelijke Nederlanden verschansten (het gebied dat nu merendeels België valt), borrelden nogal graag met jenever. Zij noemden dat niet alleen ‘Dutch courage’, maar ook ginniver, dat later weer werd afgekort tot gin. Zij namen de drank ook weer mee terug naar hun thuisland.

Vanaf dat moment werd gin in Engeland razend populair. De koning op dat moment, de Hollandse Willem van Oranje III, moedigde het volk aan om Engelse spirits (zoals gin) te stoken. Zonder licentie. Woehoe! Party! 😉 De Engelsen ontwikkelden daarbij hun eigen destillatiemethode (London Dry Gin), waardoor de echte Engelse smaak werd ontwikkeld.

Alles over de geschiedenis van GIN!

Botanicals

Het grootste verschil met jenever en gin is het gebruik van botanicals. In bijvoorbeeld de gin van CATZ Dry Gin 48.2% zitten (naast jeneverbes) peper, koriander, engelwortel, bergamot en kardemom. De peper zorgt voor een peperige afdronk en de schil van bergamot geeft deze gin zijn karakteristieke smaak.

Proost!

Dus mocht je de volgende keer in de kroeg horen: “gin.. dat is toch hetzelfde als jenever?” dan weet je nu het antwoord hierop! 😀


Kijk voor meer informatie en verkooppunten van CATZ Dry Gin 48.2% op www.catzdistillers.com.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Maddy - Meer met mama schreef:

  Leuk om te lezen! Ik heb de opleiding voor horeca gedaan en dan zijn zulk soort artikelen altijd leuk! Gin is niet mijn favoriete drankje, maar je kunt niet alles hebben he haha

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Zoveel smaken, zoveel mensen! 😉

 2. Marjolein schreef:

  Heerlijk…gin-tonic! Nooit geweten dat er zo’n geschiedenis achter zit…

  1. Kevin schreef:

   Gin-Tonic inderdaad! Zo af en toe echt lekkerr.

   1. Ongewoon lekker schreef:

    Heel lekker! 🙂

  2. Ongewoon lekker schreef:

   Leuk om te horen dat er nieuwe info bij zat Marjolein! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.