Review: Ja, ik gril! Barbecue & Bier – Guido Schmelich

In de voorgaande reviews heb ik jullie meegenomen in een zoektocht naar dé perfecte barbecueboeken voor deze zomer. En er zijn er een flink aantal de revue gepasseerd. Gevuld met grootsheid en grandeur. Overdadigheid ten top en grote stukken vlees waar Asterix en Obelix nog jaloers op zouden worden. Maar het kan natuurlijk ook dat je niet zo’n giga grillmaster bent en liever voor een wat verfijndere barbecue gaat. Genieten met hoofdletter G is jouw motto, en daar is niets mis mee! Ook voor jou is er dan een barbecueboek. Een boek dat wederom van voor tot achter gevuld is met smakelijke recepten. En waarbij je ook nog eens suggesties krijgt om je gerecht perfect te ‘pairen’ met een goed glas bier. Klinkt je dat als muziek in de oren? Dan is Ja, ik gril! Barbecue & Bier van Guido Schmelich echt jouw ding.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Een slag kleiner en minder imposant ogend dan zijn concurrenten, is Ja, ik gril! Barbecue & Bier wel degelijk een goede aanvulling op jouw culinaire repertoire. Gevuld met maar liefst 70 barbecue-recepten én bijpassend bieradvies biedt het jou een smakelijk handvat om de zomer prima door te komen. Het boek bestaat grotendeels uit vleesrecepten, maar bevat ook visrecepten, vegetarische en zelfs zoete recepten. Stuk voor stuk recepten die gemakkelijk te maken zijn en waar geen uren voorbereiding voor nodig is. 

Lekker ontspannen bbq’en

Auteur Guido Schemelich is een groot fan van barbecueën, maar dan wel op een ontspannen en spontane manier. Reken niet op de barbecue uren moeten voorverwarmen, om het half uur temperaturen of stukken vlees zo groot dat je er de hele straat mee kunt voeden. Reken wel op recepten waar iedereen blij van wordt. Goed bijpassende side-dishes. En recepturen waar niet al teveel ingrediënten voor nodig zijn. Gevarieerd, smaakvol, ontspannen en gevarieerd zijn de kernwoorden die Ja, ik gril! Barbecue & Bier het beste omschrijven.

Naast de 70 recepten schenkt Guido ook aandacht aan belangrijke basisinformatie die nodig is om optimaal te kunnen barbecueën. Denk hierbij aan de verschillende soorten barbecues die er zijn, handig gereedschap, de verschillende grillmethoden en -heel belangrijk- kerntemperaturen. Het boek heet niet voor niets Ja, ik gril! Barbecue & Bier, en dus kan bieradvies niet uitblijven. Guido heeft er een heel hoofdstuk aan geweid en hier tref je alle informatie aan over de best bijpassende speciaal bieren. Bij elk recept wordt een bieradvies gegeven en middels het icoontje links bovenaan kun je gemakkelijk zien welke biersoort je voor dat recept kunt aanschaffen. Ben je geen bierdrinker? Geen zorgen, ook zonder bier smaken de recepten erg goed!

CONCLUSIE

Eindelijk eens een barbecueboek dat ook daadwerkelijk voor een beginnende grillmaster geschikt is. Omdat ik absoluut niet met vlees overweg kan en ik het barbecueën dus compleet uitbesteedt aan mijn vriend, merk ik toch dat barbecueboeken geen grijpend effect op mij hebben. Vaak omdat de recepten mijn basisskills te boven gaan. Ja, ik gril! Barbecue & Bier van Guido Schmelich gaf mij het idee dat ook ik een mals kippetje of een gestoomde forel van de barbecue kan toveren. 

Tuurlijk bevat ook dit boek makkelijke en iets moeilijkere gerechten. Maar dat is fijn. Want als beginnende grillmaster kun je zo je skills opbouwen en uiteindelijk zelf bepalen wanneer het tijd is om over te stappen naar een van de grotere jongens. Ik ben in ieder geval voor de komende zomer voorzien van voldoende barbecue inspiratie. Dus als je mij zoekt, volg de lekkere geur. Ik sta misschien wel achter de grill!

Pluspunten:
  • Alle gerechten worden uitgelegd middels beknopte kookinstructies. 
  • De bierpairings is een unieke touch aan een barbecueboek. Een die ik nog niet eerder zo uitgebreid tegenkwam.  
  • Het boek is met name geschikt voor startende barbecue liefhebbers. 
  • Het boek heeft een leuk prijsje en is daardoor zeer geschikt als cadeau.
Minpunten: 
  • Er wordt geen algehele bereidingstijd genoemd bij de recepten.
  • In het boek wordt soms met ingredienten gewerkt die niet bij elke supermarkt verkrijgbaar zijn. Hiervoor zal je naar een slager, toko of speciaalzaak moeten. Hou hier dus rekening mee.

Nederlands | Druk: 1 | 9789463543804 | mei 2019| Hardcover | 176 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lantaarn Publishers. 


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEUKE BBQ BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.