Review: De Ultieme Barbecue Bijbel – Michael Koch

Juli is inmiddels alweer bijna op de helft en de zomer is in Nederland eindelijk écht losgebarsten. Komende week tikken we meerdere dagen achter elkaar 25+ graden aan en dus schreeuwen onze barbecues om meermalig gebruikt te worden. Ren alvast naar de supermarkt en sla genoeg vlees, vis, groenten en wat alcoholische versnaperingen in en vergeet vooral de boekhandel niet… Boekhandel? Ja! Want een nieuwe dosis barbecue-inspiratie is meer dan welkom! De komende weken vertel ik je welke nieuwe barbecueboeken je absoluut aan je boekenkast moet toevoegen. Want zo kom jij super smakelijk de zomermaanden door. We trappen af met een veelbelovende speler: De Ultieme Barbecue Bijbel van Michael Koch.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: De Ultieme Barbecue Bijbel - Michael Koch

Haal je grillmonsters maar uit het vet

Grillen is net zo oud als de weg naar Rome. Eeuwenlang bereiden we al voedsel op open vuur en genieten we van de smaak die hout en kolen aan ons voedsel geven. Tegenwoordig wordt hout minder gebruikt en hebben kolen flinke concurrentie gekregen van de gas- en elektrische barbecues. Waar je voorkeur ook naar uit gaat, vlees/vis of groenten grillen kunnen ze allemaal als de beste.

Het is altijd weer even opstarten nadat je je barbecue hebt klaargemaakt voor zijn winterslaap. Alhoewel de diehard barbecueërs hun grillmonsters allang uit het vet gehaald hebben, zal dat niet voor iedereen gelden. Het is dus verstandig om een check te doen voordat je weer vol enthousiasme van start gaat. Werkt alles nog naar behoren? Heb je nog genoeg brandstof? Zijn er wat attributen aan vervanging toe? Of wil je juist nieuwe aan je barbecuekit toevoegen? Best handig als je daarvoor een handleiding hebt waarin je alle benodigde informatie kunt terugvinden… Zo dacht Michael Koch er ook over en daarom besloot hij de eerste 40 pagina’s van De Ultieme Barbecue Bijbel te wijden aan alle cruciale informatie omtrent een barbecue.

Ultieme smaakbommen

Daarna begint het smakelijke feest. Opgedeeld per soort ingrediënt (vlees, vis of vegetarisch) heeft Michael zijn recepten verdeeld over 3 hoofdstukken, elke tot de nok toe gevuld met ultieme smaakbommen. De meeste aandacht gaat uit naar het hoofdstuk vlees, waarin bijzonder veel nuttige informatie over vlees uitgelegd wordt. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende soorten main- en sidecuts, welke verschillende gaarfases een stuk vlees kent of welk steakmes het allebeste is. Erg interessant en vooral leerzaam want een gemiddeld barbecueboek focust zich voornamelijk op de recepten. 

Kortom, met De Ultieme Barbecue Bijbel haal je dit seizoen alles opnieuw uit je barbecue. Met dit lijvige barbecueboek vol bruikbare tips, technieken en heerlijke recepten ontdek jij gemakkelijk hoe je kéér op kéér een perfect gegaard stuk vlees of vis serveert. Of je nu inspiratie zoekt voor rubs, marinades, bijgerechten of zelfs vegan- en vegetarische recepten, met de meer dan 100 recepten in De Ultieme Barbecue Bijbel beleef je ongetwijfeld de lekkerste zomeravonden met je partner, vrienden of familie.

CONCLUSIE

Ik heb het jullie als eens verteld in mijn eerdere reviews. Ik ga geen vlees bakken, zelfs niet als mijn leven ervan afhangt. Daarom hebben wij bij ons in huis een hele fijne taakverdeling. Als er gebarbecued wordt, maak ik alle bijgerechten, sauzen, drankjes en het dessert. En ontfermt mijn vriend zich over het kostbare vlees. Want niemand zit te wachten op een schoenzool op zijn bordje.

Tijdens het schrijven van deze review heb ik daarom the master himself betrokken bij het schrijfproces. Hoewel ik feilloos kan pijlen wat ik van een boek vind, is het natuurlijk bijzonder interessant om een boek door zijn ogen te bekijken. Hij kwam dan ook met een aantal scherpe feedbackpunten (positief en negatief) over het boek, welke hieronder zijn opgenomen.

Al met al vonden wij beide De Ultieme Barbecue Bijbel een goede aanvulling op de boekenkast vanwege de verdiepende informatie die Michael Koch in het boek heeft opgenomen. Een recept publiceren kan elke schrijver, maar alle randinformatie over een onderwerp samenvoegen zodat er een lexicon ontstaat vereist toewijding. En die toewijding proef je in De Ultieme Barbecue Bijbel zeker.

Pluspunten:
  • De recepten zijn uitgebreid uitgeschreven.
  • Alle categorieën van een barbecuemaaltijd zijn goed vertegenwoordigd in het boek. De hoeveelheid recepten zijn goed in balans.
  • Bij elk recept wordt middels icoontjes duidelijk aangegeven voor hoeveel personen een gerecht is, hoeveel bereidingstijd erin zit en of je direct/indirect moet grillen.
  • Het boek heeft een ingrediëntregister.
Minpunten: 
  • Het boek is niet zo geschikt voor een onervaren barbecueërs. Ben je dit wel en krijg je het boek in handen? Verdiep je dan eerst eens in de materie voor je aan de slag gaat. 
  • Bij meerdere onderdelen matchen de foto’s niet in numerieke volgorde met de recepten. Waar de afbeeldingen genummerd oplopen, verspringen de bijbehorende recepten door elkaar.

Nederlands | Druk: 1 | 9789044762563 | april 2022 | Hardcover | 240 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Deltas.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER LEUKE BBQ BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.