Review: Black Smoke 2 Fire, ice & BBQ-Attitude – Jord Althuizen & Kasper Stuart

De onbetwiste koning van de Nederlandse barbecue-scene is terug, en hoe! Jord Althuizen en compagnon Kasper Stuart runnen samen de twee succesvolle Black Smoke restaurants in Rotterdam en Antwerpen. Ben je er nog niet geweest? Denk dan aan een ruige industriële setting, open pit vuur, grote stukken vlees, barmannen met baarden, bediening vol tattoos. Rock ’n Roll druipt er van de muren en smaak spat van je bord af. De essentie van hun beide restaurants hebben de heren opnieuw feilloos weten te vangen in dit prachtige nieuwe boek. Jord Althuizen en Kasper Stuart beloven met Black Smoke 2 Fire, ice & BBQ-Attitude volop feest, smaak en een waardige opvolger van hun eerste Black Smoke boek. Eens zien of ze het waarmaken! 

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Black Smoke 2

Niet geschikt voor vegetariërs

Laat ik meteen een disclaimer de ether in slingeren: ben je vegetarisch of vegan? Dan kun je deze review skippen want het is vlees, vlees en nog eens vlees wat de klok slaat op het Smokey Goodness hoofdkwartier. Want wat is er nou beter dan barbecue? Het enige correcte antwoord op deze vraag is: méér barbecue natuurlijk! Daarom presenteren Althuizen en Stuart met gepaste trots hun nieuwe boek Black Smoke 2 Fire, ice & BBQ-Attitude. Waarin zij nog dieper het rokerige konijnenhol intrekken om net zoals in Alice in Wonderland de ongekende veelzijdigheid van koken en drinken met het knisperende vuur te ontdekken.

Dankzij de zeer gevarieerde recepten voor juicy cocktails, frisse limonades, crispy bites en andere heerlijke dishes geef jij jouw culinaire repertoire straks een genadeloze schop onder zijn kont. Jord en Kasper zetten je stevig in het barbecue-zadel zodat ook jij tijdens een volgende BBQ-sessie met familie en vrienden kan imponeren met die gruwelijk lekkere hapjes die je van de grill weet te toveren.

Porkbelly Carpaccio

In Black Smoke 2 Fire, ice & BBQ-Attitude vind je niet alleen de allernieuwste, stoerste bites en dishes van dit smakelijke barbecue restaurant. Je krijgt de teugels in handen om thuis zelf de recepten op het vuur uit te proberen. Met een killer cocktail in de hand vertel ook jij straks de sterkste verhalen over je barbecue-skills. Black Smoke 2 Fire, ice & BBQ-Attitude biedt alles beter, origineler en vooral lekkerder te barbecueën dan voorheen. Je zult enigszins aan de bak moeten, soms zelfs flink. Maar veel werk betekent niet moeilijk werk en het resultaat is je beloning.

Van Italian Porkbelly Carpaccio, Steak Robespierre, Roasted Pineapple & Black Pepper Lemonade tot Kaffir Lime Pie. Met Fire, ice & BBQ-Attitude kun je rekenen op een culinair festijn! Ken je de uitdrukking: ‘It’s about the motion of the ocean, not the size of the whale’? Normaal wordt deze zin in een iets andere context gebruikt, maar volgens Jord is hij ook absoluut toepasbaar op de barbecue. Het gaat er namelijk niet om hoe groot of fantastisch jouw barbecue is, maar juist om wat je ermee doet! Voel je dus niet geïntimideerd door de grote Black Smoke keukens en haar apparatuur. Ook jij kan thuis met de recepten uit dit boek prima uit de voeten. 

Alles wegspoelen met een Mazcarita

De receptinhoud van het boek is samengevat binnen 7 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: The BBQ Stash – Prep & Mise en place, Booze – Fire & Ice, BBQ Snacks & Brunch Bites, World of Fire, Classics Refired, Where’s the beef en tot slot: After Burners. Tussen deze hoofdstukken door nemen Jord Althuizen en Kasper Stuart je mee in de Rock ’n Roll wereld van Black Smoke Rotterdam en Antwerpen. Geeft Jord je een uitgebreide uitleg over geschikte materialen en de juiste technieken die je zult gaan gebruiken. Geven de heren je een heuse inkijk in de techniek van het ice-carven en sporen ze je vooral aan om (zodra miss ‘Rona het weer toelaat) eens op één van hun legendarische feesten. Bij deze ben je uitgenodigd!

Barbecuën kan de Black Smoke crew als geen ander, een partijtje lullen trouwens ook. Na de lange lappen tekst te hebben doorgelezen is het tijd voor het echte werk! Let’s get grilling. Wat gaan we maken? Wat denk je van Iberico Ribfingers, Tandoori style kwartel, Mexican meaty margarita of een juicy steak robespierre? Spoelen we het daarna weg met smokey mezcarita.

CONCLUSIE

Donders wat een boek is Black Smoke 2 Fire, ice & BBQ-Attitude! De absolute bad boy in je boekenkast. Met een no-nonsense attitude maken Jord Althuizen en Kasper Stuart je wegwijs in de wereld van barbecue en delen ze een flink aantal recepten die momenteel op de menukaart van Black Smoke staan.

Zelf mocht ik bij de lancering van het boek aanwezig zijn in Black Smoke Rotterdam en kreeg ik samen met Jordy een goeie voorproever voorgeschoteld van een aantal lekkere dingen die je uit het boek kunt namaken. Denk aan de koud gerookte oesters, buikspek carpaccio met hazelnootvinaigrette, crispy duckfat potatoes, côte de boeuf met beenmergboter en hun zoete beenmerg desserts verschenen op- én verdwenen daarna in snel tempo van tafel. We smeerden onze keeltjes tussendoor met smoked appletini en roasted pineapple lemonades en vertellen sindsdien aan al onze vrienden dat je hier toch écht een keer moet gaan eten.

Heb je daar geen tijd voor en ben je een fervent griller? Haal dan Black Smoke 2 Fire, ice & BBQ-Attitude in huis. Beter nog, vraag hem straks voor Kerst. Kun je gelijk een tegenprestatie uitzoeken om heel snel na te maken. 

Pluspunten:
  • Jord Althuizen en Kasper Stuart werken zelf met kolen barbecues, maar bieden in dit boek ook ruimte voor andere opties. Ze benoemen in de bereidingsinstructies in het algemeen tot welke temperatuur je de barbecue voor een gerecht moet verhitten. Alle soorten grillers (kolen, elektrisch of gas) kunnen zo hun eigen barbecue instellen en de recepten bereiden.
  • De receptfotografie is bijna verheven tot kunst. 
  • De inspiratie voor barbecue-recepten wordt opnieuw tot een heel nieuw niveau getild.
  • Heb je andere boeken van Jord’s hand? Dan is dit een prachtige aanvulling op je collectie.
Aandachtspunten: 
  • Dit boek is geschikt voor de ervaren grillmaster. Een die goede controle heeft over zijn barbecue en die deze veelvuldig gebruikt. De technieken en bereidingsinstructies zijn te complex voor een onervaren griller.
  • De ingrediëntlijsten zijn enorm uitgebreid en goede voorbereiding is een must. Spontaan een van deze recepten maken op een zondagmiddag zit er niet in.
  • Op een enkele uitzondering na, zijn de recepten niet geschikt om binnen een uur op tafel te zetten. 

Nederlands | Druk: 1 | 9789021585093 | oktober 2021 | Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BBQ BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.