Hyde Irish Whiskey lanceert een PEATED single malt Irish whiskey en The Éiregold Special Reserve Blend

Ik steek het nooit onder stoelen of banken: ik ben een grote whisk(e)yliefhebber! Natuurlijk is het een drank die je moet leren drinken en ik ben nog steeds geen fan van die zware, supersmokey of mega-turfige whisk(e)y’s. Maar met een mooi glas single malt maak je mij altijd blij. Omdat ik niet van die zware islay jetsers houdt, beland er ook vaak genoeg een Irish Whiskey in mijn glas. In Ierland ben ik ook al bij verschillende stokerijen geweest zoals de Bushmills Distillery in Noord-Ierland en de Jameson, Teeling en de Pearse Lyons Distillery in Dublin. Sinds eind 2021 heeft Hyde Irish Whiskey ook een PEATED single malt Irish whiskey en The Éiregold Special Reserve Blend gelanceerd. Ik vertel je er alles over!

Hyde Irish Whiskey

Hyde Irish Whiskey

Hibernia Distillers, opgericht door de broers Conor & Alan Hyde in 2014, is een onafhankelijke bottelaar. Dit betekent dat ze geen eigen distilleerketels hebben, maar whiskey kopen van andere distilleerderijen en die zelf op vaten (extra) laten rijpen en daarna afvullen. Maar achter de schermen gebeuren er interessante dingen: Hyde Irish Whiskey is gevestigd in Little Island in County Cork en hun lang termijnplan is om uiteindelijk hun eigen distilleerderij te bouwen en hun eigen whiskey te maken onder het Hyde Irish Whiskey label.

De familie Hyde zit al sinds 1640 ‘in’ de Irish Whiskey, toen de familie een bekende pub had in “Tinker’s Cross” in West Cork van 1640 tot 1962. Hier werden ze ‘whiskybonders’ – een bijna verloren kunst, behalve voor een paar families zoals de Hyde’s, die de traditie hebben behouden. Vanuit hun beroemde (en beruchte) pub hebben de Hyde’s een reputatie opgebouwd met de verkoop van Ierse Whiskey, rechtstreeks getapt uit houten vaten.

Bij Hyde draait het allemaal om het hout; Conor Hyde is zeer bedreven geworden in het matchen van de whiskey met het juiste vat. Er worden bij Hyde verschillende vaten gebruikt: geroosterde Oloroso Sherry Hogshead-vaten uit Spanje; donkere rumvaten uit Barbados, bourbonvaten uit Kentucky en ex-Bourgogne Pinot Noir-vaten uit de wijngaarden van de Cote’d’Or in de buurt Dijon, Frankrijk. Het team experimenteert ook met port, madeira, cognac en zelfs biervaten, die allemaal een eigen stempel drukken op de verschillende whiskey’s.

Hyde Irish Whiskey
Conor Hyde

Hyde No. 11 peated single malt Irish whiskey

Het gros van de Ierse whiskey’s zijn niet peated; dat wil zeggen dat de gekiemde gerst boven een neutrale warmte worden gedroogd. Droog je die gekiemde gerst nu boven een turf-vuur, dan krijg je die rokerige en turfige smaak ook uiteindelijk in je whiskey. Maar deze No. 11 dus wel! Op het label van de Hyde No. 11 is duidelijk het jaartal 1949 te zien. Dit is een eerbetoon aan de eerste president van Ierland, Douglas HYDE, overleden in 1949. Deze geturfde single malt is een non-chill-filtered limited edition-expressie die minimaal 4 jaar heeft gerijpt op ex-bourbon, first fill, flame charred, white oak vaten.

Proefnotitie:

Rokerig in de neus, met tonen van peer, appel en hints van gedroogd fruit. Qua smaak is er wel een mooie balans tussen het turfige en de gemoute granen met in de afdronk wat meer honingtonen en geroosterd eikenhout. Alcoholpercentage is 43%.

The Éiregold Special Reserve Blend

De Éiregold Special Reserve (Éiregold is het Ierse woord voor Ierland) wordt driemaal gedistilleerd in een koperen pot still en minimaal vier jaar gerijpt in de Provincie Cork. Eerder dit jaar won Hyde Irish Whiskey een gouden medaille voor The Éiregold Special Reserve Blend in The Spirits Business Irish Whiskey Masters 2021.

Proefnotitie:

In de geur ruik ik vooral vanille en karamel. Qua smaak komt het hout goed naar voren naast tonen van kruidnagel, tarte tatin (denk gekarameliseerde appels) en granen. Afdronk is pittig en peperig. Alcoholpercentage is 46%.

The Éiregold Special Reserve Blend

De Hyde peated single malt Irish whiskey en The Éiregold Special Reserve Blend zijn verkrijgbaar via de betere whisk(e)ywinkel en online verkooppunten.


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hyde Irish Whiskey. Maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


MEER WHISK(E)Y:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.