Chocoladetruffels met whisky/whiskey

We hadden laatst zin iets zoets, maar niets in huis! Drama! 😉 Ik had wel nog een beetje pure chocolade, een half bekertje slagroom, boter en cacaopoeder in huis. En drank.. Want dat is eigenlijk altijd wel in huis. 🙂

Met die paar ingrediënten maak je hele simpele chocoladetruffels, met natuurlijk een lekker smaakje eraan. Ik heb drie varianten gemaakt; één batch met Licor43, één batch met cognac en één batch met whisk(e)y. En die met whisk(e)y was absoluut de lekkerste! Niet te overheersend, maar heel aromatisch. Ik heb nu Jack Daniels whiskey (met e) gebruikt maar je kunt natuurlijk ook een scheutje Schotse whisky (zonder e) nemen! Lekker met een kop koffie na het dessert!

Chocolade truffels met whisky (Small)

Benodigdheden voor ± 20 kleine truffeltjes:

 • 100 gram pure chocolade, grof gehakt
 • 50 ml slagroom
 • 1 grote eetlepel boter
 • 3 eetlepels cacaopoeder
 • 2 eetlepels whisky/whiskey/andere drank

Bereidingswijze:

Smelt de chocolade samen met de boter en de slagroom au bain-marie.

Meng de whisk(e)y met de gesmolten chocolade, roer goed door en giet alles in een schaaltje.

Zet in de koelkast om hard te worden.

Zodra de chocolade hard is, zet je een ander schaaltje klaar met het cacaopoeder. Schep met een theelepel wat chocolade uit het bakje en vorm er met je handen een beetje een balletje/rotsje van (wordt wel een beetje een kliederboel). Helemaal niet erg als ze niet mooi rond zijn, is juist rustiek… 😉

Doe de truffels in de cacaopoeder en roer voorzichtig met een schoon theelepeltje door, zodat er overal cacaopoeder zit. Ga zo door totdat alle chocolade op is.

Bewaar deze goddelijke chocolade truffels met whisk(e)y in de koelkast tot je ze wilt opeten, dan smelten ze niet zo snel tussen je vingers.

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments Voeg uw reactie toe

 1. Mieke schreef:

  Ik heb ze zojuist gemaakt en ze zijn erg lekker.. echter.. had ik het pure chocolade erg serieus genomen en had ik 99 procent gebruikt.. dat werd iets te bitter en heb er uiteindelijk na het harden in de koelkast toch maar even honing doorheen gegooid, voordat ik het door de poeder rolde. (hierdoor was de Whisky ook beter te proeven) Ik kreeg later advies om er voortaan witte chocolade doorheen te doen om het te zoeten. Tot zover.. dus mijn advies om niet TE pure chocolade te gebruiken.

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Inderdaad, met pure chocolade bedoel ik ‘gewoon’ puur, dat is rond de 60%. 99% is inderdaad erg bitter. Maar fijn dat het toch goed gekomen is!

 2. susan schreef:

  Ik heb de truffels geprobeerd te maken alleen wanneer ik bij de fase ben om van de chocola,
  ’truffels’ (balletjes) te maken smelt de chocola gelijk in mijn hand. Wat moet ik doen? Wat heb ik verkeerd gedaan?

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Hai Susan! Wat vervelend! Heb je de chocolade lang genoeg de tijd gegeven om op te stijven in de koelkast? Door de boter zou de chocolade gewoon weer hard moeten worden. Wat je anders ook kunt doen is met een lepeltje schepjes chocolade nemen en dat door het cacaopoeder rollen. Je krijgt dan niet echte balletjes, maar als het goed is is de smaak niet anders.. 😉

 3. Bert Muns schreef:

  Leuk recept, dankjewel. Alleen met de whisk(e)y is het net andersom. Alleen de echte Schotse is zonder e, alle andere, dus inclusief de Jack Daniels is met een e.

  Bert

  1. Ongewoon lekker schreef:

   Dankjewel Bert, had ik ook geen stukje moeten typen met een paar van die truffels op.. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.