Je hebt er vast wel eens iets over gelezen. Oudere whisky’s, ooit aangeschaft voor een prikkie of gevonden in de kelder van opa, die nu voor astronomische bedragen over de toonbank gaan. Zo werd er in 2019 tijdens een veiling in Londen nog een Macallan uit 1926 verkocht voor 1,7 miljoen euro. Als je uitgaat van een dram van 2,5 cl, leert een snelle rekensom dat een glaasje van dit liquid gold zo’n 48.5k oplevert. Niet gek toch? Dit voorbeeld zegt eigenlijk alles: whisky is booming! En zeker nu je tegenwoordig geld toe moet leggen om te kunnen sparen bij de bank, is het interessant om eens naar andere manieren te kijken om te beleggen. Waarom dus niet investeren in whisky?

Investeren in whisky

De voordelen van beleggen in whisky

Bij de economie les leerden we het al: het draait allemaal in vraag en aanbod. Hoe groter de vraag en hoe kleiner het aanbod, des te meer de prijzen zullen stijgen. Bij exclusieve whisky – en vooral als we het over limited editions uit Schotland en Japan hebben – is de vraag hoog en het aanbod laag. Het resultaat? Sky high prijzen die naar verwachting ook nog blijven stijgen aangezien er wereldwijd nog elke dag nieuwe whiskyliefhebbers bijkomen.

Naast het feit dat je bij je investering in whisky geen negatieve rente hoeft te betalen, zijn er meer financiële voordelen, zeker als het om grotere bedragen gaat. Als tijdens een recessie de aandelenkoersen naar beneden duiken, blijken exclusieve whisky’s vaak een stuk stabieler te zijn. Daarnaast hoeft een whiskybelegging bij de Belastingdienst niet opgenomen te worden in box 3. Je betaalt dus ook geen vermogensbelasting over je investering.

Hoe werkt investeren in whisky precies?

Er zijn verschillende manieren waarop je het aan kunt pakken. Zo zijn er aanbieders van exclusieve whisky bij wie je de aangeschafte whisky ook op kunt laten slaan. Boven een bepaald bedrag hoef je bij sommige aanbieders zelfs geen beheercommissie of verzekeringskosten te betalen. Als je van plan bent om flink te investeren, is dit zeker aan te raden. Je whisky’s liggen veilig en je hebt er zelf geen omkijken meer naar! Het is zelfs mogelijk om een heel vat whisky aan te kopen als investering. Het vat blijft in dat geval in de distilleerderij en zodra de whisky ‘af’ is, kun je jouw eigen liquid gold laten bottelen en per fles verkopen (of zelf opdrinken natuurlijk!).

Wil je liever wat kleiner beginnen? Dan kun je uiteraard ook flessen aanschaffen en deze zelf thuis opslaan. Zorg dan wel voor een geschikte omgeving voor je flessen. Dat wil zeggen, een donkere trillingvrije plek met een constante en koele temperatuur tussen de 12 en 14 graden.

Zijn er ook risico’s?

Natuurlijk is geen enkele belegging zonder risico. Het advies blijft dan ook om alleen geld te investeren dat je niet dringend nodig hebt, aangezien er altijd een kans bestaat dat je inleg minder waard wordt.

Eigenlijk zijn de risico’s hetzelfde als bij het kopen van aandelen, met als verschil dat een fles whisky niet failliet kan gaan. Daarbij komt dat historisch gezien, de prijzen op langere termijn vrijwel altijd zullen blijven stijgen. Een investering in whisky is dus relatief een veilige belegging.

Top 7 whisky’s om in te investeren

Deze gerenommeerde merken stijgen vaak in prijs, omdat de vraag altijd groter zal zijn dan het internationale aanbod.

Daarnaast zijn zogenaamde festivalbottelingen zoals Campbeltown Open Day en Feis Isle tegenwoordig erg populair en dus ook erg lucratief. Zoals eerder beschreven hangt alles samen met de marktwerking tussen vraag en aanbod en dus doen zogenaamde limited editions en series uitgaven het altijd goed, mits de release oplage beperkt is. Een oplage van 23000 flessen is natuurlijk geen gelimiteerde oplage, maar massaproductie. Wat altijd meespeelt, is dat een whisky wel goed moet zijn. Let daarom altijd op whisky’s die hoge punten scoren en selecteer whisky’s s die 90+ plus scoren op een schaal van 100 bij gerenommeerde bloggers en recensenten.

Wat je natuurlijk ook kunt doen, is volledig outside the box denken. Doordat er veel wordt gekeken naar “the good old boys”, zoals bijvoorbeeld een Macallan, worden er soms mooie juweeltjes over het hoofd gezien. Een goede vintage Glenfarclas bijvoorbeeld.

Lost Distilleries

Wat het ook altijd goed doet, zijn whisky’s van gesloten distilleerderijen, ook wel Lost Distilleries genoemd. Deze flessen zijn dan alles wat nog herinnert aan het roemruchte verleden. Dit soort flessen is vaak wel al stevig aan de prijs. Een goede tip is daarom om te investeren in een allereerste uitgave van een nieuwe distilleerderij. Mocht deze distilleerderij over een paar jaar toch weer worden gesloten, ben jij spekkoper! Maar goed, het blijft natuurlijk altijd speculeren.

Dan tenslotte nog een laatste tip als je wilt investeren in whisky. Kijk eens naar onafhankelijke bottelaars zoals the Duchess of WhiskyNerds, hun uitgaves scoren altijd hoge punten bij de kenners. Zij brengen single cask edities op de markt in zeer beperkte oplages van maximaal zo’n 270 flessen. De kans is aanzienlijk dat de waarde van die flessen over 10 jaar minimaal verdrievoudigd is!

The Duchess Ben Nevis Single Malt Shiraz Cask Finish

Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER WHISKY: