Review: Het Oven Kookboek – Claudia Allemeersch

Nu het buiten vroeger donker wordt en de dagen korter, vind ik het heel prettig om meer gebruik te maken van mijn oven tijdens het koken. Dat scheelt mij tijd in de keuken en betekent meer tijd op de bank met een kop thee en een goed boek. Maar omdat ik de rest van het jaar wat minder gebruik maak van mijn oven, heb ik altijd even een opfriscursus nodig. Want wat kan ik naast kip, aardappelen, geroosterde groenten en taartjes nog meer in de oven bereiden? Gelukkig krijg ik dit jaar een opfriscursus van een grootmeester. De Vlaamse chef Claudia Allemeersch heeft een enorme pil van een boek geschreven waarmee ze een ode brengt aan de oven. Het oven kookboek barst uit zijn voegen van de inspiratie en is daarnaast ook nog eens geschikt voor zowel AGA als traditionele fornuizen.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Het Oven Kookboek – Claudia Allemeersch

AGA Musthave

Het oven kookboek is een bijzonder kookboek. Waarom? Omdat er aandacht besteed wordt aan een specifieke manier van bereiden middels een AGA-fornuis, een fornuis dat weinig lezers waarschijnlijk in huis zullen hebben. Een AGA-fornuis is ontworpen om naast kookelement ook de keuken waar hij in staat te verwarmen. Dit komt omdat een (ouderwets) AGA-fornuis nooit uitstaat en een continue warmtebron is doordat hij gemaakt is van emaillen en gietijzer. Maar dat is niet geheel energievriendelijk en dus lijken moderne varianten AGA-fornuizen qua gebruik meer op een traditioneel gasfornuis en zet je dus alleen aan voor gebruik.

Het gebeurt dus niet vaak dat er een kookboek gepubliceerd wordt waarmee AGA-gebruikers uit de voeten kunnen. Een AGA over werkt namelijk anders dan een hete lucht oven. De 3 ovens die in het AGA-fornuis zitten verhitten allemaal tot een andere temperatuur en dus kan niet ieder gerecht zomaar in elk van die 3 ovens bereid worden. In Het oven kookboek zijn voor ieder recept dus aparte bakinstructies opgenomen waarmee je alsnog het recept in een AGA-oven kunt bereiden.

Het oven kookboek is daarnaast natuurlijk ook geschikt voor iedereen die een gewone oven heeft. Claudia heeft in haar boek heeft maar liefst zeventien hoofdstukken opgenomen. Elk hoofdstuk heeft ze weten te vullen met heerlijk smakende recepten. Het zijn stuk voor stuk smulgerechten waar we allemaal naar smakken. Denk aan aardappelen met tomatenkorst, konijn uit de oven met Rodenbach bier of dorade met ratatouille en pesto. Allemaal even heerlijk en met zorg samengesteld door chef Claudia Allemeersch. Voor iedereen met een oven is dit een prachtig boek maar zeker voor mensen met een AGA is Het oven kookboek een musthave.

Vlaamse chefs mogen ook meedoen

De receptinhoud van het boek is samengevat binnen maar liefst 17(!) hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Hapjes, Soep, Pasta & rijst, Aardappelen, Veggie, Pizza, Traybake, Vis, Vlees & gevogelte, Desserts, Gebak, Brood en: AGA: Liefde op het eerste gezicht! Daarnaast heeft Claudia 4 hoofdstukken in laten vullen door een aantal Vlaamse chefs, waarin zij met ons hun favoriete recepten delen. 

Het zware, dikke boek opent met een inhoudsopgave waarin je alle recepten gemakkelijk terug kunt vinden. Deze inhoudsopgave laat je direct zien dat dit een bijzonder kookboek is en dat het daarnaast veel diverse recepten bevat waaruit iedere chef iets lekkers kan bereiden. Hierna volgt een uitleg over de verschillen tussen een traditionele oven en een AGA-oven en hoe je beide ovens gebruikt tijdens de voedselbereiding. 

Hierna volgen de recepten en heeft Claudia Allemeersch maar liefst 300 pagina’s van het boek gevuld met de meest uiteenlopende smaken, geuren en texturen. Elk recept is kort en bondig beschreven, erg fijn want zo lees je niet over bepaalde stappen in het bereidingsproces heen. Daarnaast is elk recept voorzien van een smakelijke foto. Zo weet je vooraf hoe het gerecht eruit moet gaan zien en kan je tijdens het bereiden even spieken of het er visueel een beetje oké uitziet. Of je nou wilt bakken, sudderen, braden of slowcooken, met de recepten en tips van Claudia toveren we straks allemaal heerlijke gerechten uit onze ovens.

CONCLUSIE

Wat ik zo leuk vind aan Vlaams kookboek is het feit dat het vele malen bourgondischer is dan wat er normaal in kookboeken gepubliceerd wordt. De kunst van rijk en smakelijk voedsel in combinatie met wijn en goed gezelschap verstaan onze zuiderburen als geen ander! En daar kun je als enthousiaste thuischef altijd van leren. Dat Claudia de kunst van subliem koken verstaat is algemeen bekend. In 2009 won ze de titel ‘Beste Hobbykok van Vlaanderen’ en sindsdien verblijdt ze fijnproevend Vlaanderen met de meest heerlijke recepten voor in hun thuiskeukens.

In Het oven kookboek mixt Claudia Allemeersch klassieke ovengerechten feilloos met meer moderne ovenmaaltijden. Ze doet dit op een manier waarop zowel een beginnende als een meer ervaren thuischef zich geroepen voelt om naar haar boek te grijpen. Haar uitleg zorgt er bijvoorbeeld voor dat zelfs de wat meer ingewikkelde recepten goed te bereiden zijn en dat paniek voorafgaand aan het koken nergens voor nodig is!

Daarnaast is het een heerlijk dik boek, een die fier in de boekenkast staat en zijn plankgenoten zal doen verbleken. Een nieuwe encyclopedie voor de thuisdiners is gepubliceerd en ik kan niet wachten om er de komende tijd weer uit te gaan koken.

Pluspunten:
  • De recepten in het boek zijn niet alleen geschikt voor AGA-fornuizen, maar voor elk type oven. 
  • Heerlijke fotografie. Ik waan mij helemaal in haar keuken of aan tafel bij een familiediner. De receptfotografie is hongermakend!
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • De receptinhoud is terug te zoeken op maar liefst 3 manieren: via de inhoudsopgave, via de receptindex en via de ingrediëntindex.
Aandachtspunten: 
  • Claudia werkt met uitgebreide ingrediëntlijsten. Voor het gros van haar recepten zul je vooraf dus boodschappen moeten doen om het gerecht te kunnen maken. Hierdoor neemt de kans op ’spontaan bereiden’ af.
  • Het hoofdstuk Desserts bevat maar 4 gerechten. Hier had ik graag meer recepten van Claudia willen lezen, voornamelijk omdat ik mijn oven daar vaker voor gebruik en altijd nieuwe inspiratie kan gebruiken.

Nederlands | Druk: 1 | 9789401472920 | oktober 2021 | Hardcover | 352 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Lannoo.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.