Na een pitstop in Zuid-Afrika zetten we de culinaire wereldreis voort. Next stop: Bali! Eiland van de goden en een betoverend stukje aarde in het midden van de Indonesische archipel. Zelf ben ik er in 2016 geweest en hunker sindsdien naar een retourtrip. Hoewel niet alle steden op Bali even magische zijn (zo vond ik Kuta en Ubud niet heel bijzonder), is het overgrote deel van het eiland een waar paradijs op aard. Omgeven door groen, rijstvelden, helderblauw water, vriendelijke inwoners en onwijs smakelijk eten is het prima vertoeven op Bali. Bali-fans Nico Stanitzok en Sara Richter hebben hun krachten en liefde voor dit eiland gebundeld en dat resulteert in het nieuwe boek: Bali – het lekkerste uit de Indonesische keuken. Het boek waardoor ook jij na het lezen een ticket richting Indonesië boekt.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Bali – het lekkerste uit de Indonesische keuken - Nico Stanitzok en Sara Richter

Indrukwekkende watervallen, adembenemende tempels en heerlijke culinaire hoogstandjes – alle aspecten die het eiland tot een ware parel maken zijn rijk vertegenwoordigd in Bali – het lekkerste uit de Indonesische keuken. Het boek neemt je mee op vakantie naar het populairste eiland van Indonesië. We maken kennis met de traditionele Indonesische keuken en met haar heerlijke gerechten zoals ‘gadogado’, een groentesalade met pindasaus, ‘sambal udang’, garnalen in een pittige sambal en ‘ayam goreng’, gemarineerde, gefrituurde kip.

Streetfood is een feest

Daarnaast is Bali het Mekka van de vegetarische en vegan keuken. De vele vegan, glutenvrije en raw food restaurants op Bali maken het eiland het walhalla van foodtrends. De keuze is er reuze! Naast de frissen smaken is een vegan maaltijd op Bali vaak een kunstwerk om naar te kijken. Nico en Sara hebben ook dit onderdeel van de Balinese keuken opgenomen in hun boek, zodat jij thuis ook deze moderne Indische recepten kunt proeven. Wat denk je bijvoorbeeld van taco’s met pulled jackfruit of een ‘black burger’ van zwarte bonen? 

Lekker eten kan je op Bali werkelijk overal: op elke straathoek, op de lokale markt of heel onverwachts bij zonsondergang op het strand als Balinezen met grote borden en manden vol zelfgemaakte heerlijkheden langslopen. Loempia’s, fruitsalade met chili of krokante tempé met pindasaus. Streetfood op Bali is een feest voor de smaakpapillen en niemand die daar in culinair opzicht iets aan kan (of wil) veranderen. Bali is niet alleen culinair een lust voor je zintuigen, maar weet je ook met levensvreugde te betoveren. Ik kan het beamen.

Van babi tot bubur

De heerlijke receptinhoud van het boek is samengevat binnen 5 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Nasi for life, Snel & lekker, Kleurrijk & gezond, Scherp & chili! en tot slot: Suikerzoet & allerliefst. Daarnaast geven Nico en Sara je een overzicht van alle highlights die je op Bali moet bezoeken, krijg je een voorproefje van typische Balinese smaken, leren ze je de insider tips om je perfect te kunnen mengen met de locals en geven ze je een reisschema waarmee je Bali kunt bekijken in 2 weken tijd. Tot slot bieden ze je overzicht dankzij een register, handig want zo kun je op ingrediënt een recept terugzoeken.

Een echte Indonesiër is pas gelukkig als hij/zij driemaal daags rijst op het bord voor zich terugvindt. Voor ontbijt, lunch en avondeten is er rijst met van alles: als favoriet bij ‘Babi Kecap’ varkensvlees in sojasaus, als pudding in ‘Bubur Injin’, of bij het nationale gerecht ‘Nasi Campur’ gemengde rijst (YUM!). En dus zijn de vele rijstmaaltijden die de Indische keuken rijk is goed vertegenwoordigd in Bali – het lekkerste uit de Indonesische keuken. En of je nu trek hebt in Nasi Goreng, Bubur Bali of je eigen Nasi Campur samen wilt stellen. Dankzij de ruim 60 smakelijke recepten waan je je dankzij de interessante reisverslagen, insidertips en sfeerbeelden wederom op de plaats van bestemming. 

CONCLUSIE

Na slechts vijf minuten bladeren in het boek is mijn heimwee naar Bali weer goed aangewakkerd. In 2016 bracht ik vier weken door in Indonesië (waarvan 3 op Bali) en trok ik van west naar oost en bezocht ik zoveel mogelijk plaatsen. Met Canggu als absolute favoriet mocht ik proeven aan de heerlijk relaxte Balinese sfeer, cultuur en uiteraard de keuken.

Bali – het lekkerste uit de Indonesische keuken is een heerlijke samenvatting van al het lekkers dat je op Bali kunt proeven. Nasi Campur is als het broodje kaas voor ons Hollanders. Overal te krijgen, iedereen eet het en altijd lekker. Maar ook krakers al Babi Kecap, Ayam Sisit Bali en Martabak Manis zijn in het boek opgenomen en zien eruit zoals ik mij kan herinneren. Dankzij Bali – het lekkerste uit de Indonesische keuken kan iedereen die ooit voet op Bali gezet heeft smakelijke herinneringen ophalen. En ben je er nog niet geweest? Dan is dit boek de perfecte aanleiding om je eerste trip richting het Oosten te plannen. Selamat makan!

Bali
Pluspunten:
  • De extra tips bij de recepturen maken het extra makkelijk om een gerecht te bereiden.  
  • De fotografie in het boek is prachtig. 
  • Het boek is zeer geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
  • De recepten zijn in een inhoudsopgave voorin geplaatst. Fijn, want zo kan je heel makkelijk en snel naar een specifiek recept zoeken.
Minpunten: 
  • Het boek is in vergelijking met andere actuele kookboeken wat aan de prijs voor de hoeveelheid recepten die je ervoor krijgt.
  • Recepten hebben lange ingrediëntlijsten. Vooraf boodschappen doen is vereist.

Nederlands | Druk: 1 | 9789044762037 | oktober 2021 | Hardcover | 176 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door DELTAS.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS: