Review: Samen eten – Jamie Oliver

Jamie Oliver heeft niet stil gezeten in de corona-periode; in september 2021 kwam alweer zijn 25ste boek Samen eten uit. Ook hij is veranderd door de pandemie. De tv-kok en voedingsactivist weet nu waar het echt om gaat: familie, vrienden, gezondheid. Vandaar de titel van zijn nieuwe kookboek: Samen eten. ‘Aan tafel zitten met je geliefden is belangrijker dan de gerechten.’

Review: Samen eten - Jamie Oliver

Inclusief menukaart

Samen eten is niet een traditioneel kookboek; de 120 recepten zijn ingedeeld in 18 verschillende hoofdstukken/menu’s die je aanmoedigen om gezellig aan te schuiven. Tip van Jamie: elk hoofdstuk begint met een klein menukaartje. Stuur bijvoorbeeld als uitnodiging een foto van het menu om je vrienden of vrienden alvast lekker te maken. Of je kan natuurlijk een beetje shoppen uit de verschillende menu’s, dat mag natuurlijk ook.

Bij het doorbladeren van de verschillende menu’s krijg ik gelijk zin om de keuken in te duiken. De recepten zijn niet te moeilijk maar wel origineel en weinig ‘rare’ ingrediënten (boeken van Britse chefs kunnen nog weleens volstaan met Britse ingrediënten die hier niet zo goed verkrijgbaar zijn). Elk recept is verdeeld in twee delen: wat kun je van tevoren voorbereiden en wat moet je doen om het te serveren.

Van pesto-kip tot chocosurprise

Dit is echt een boek voor mij; als ik mensen uitnodig voor een etentje wil ik niet de hele avond in de keuken staan. Wij hebben geen open keuken zodat je tijdens het koken nog gezellig mee kan kletsen (dan zou ik er minder moeite mee hebben), dus ik probeer altijd zoveel mogelijk voor te bereiden. Vaak resulteert dat in de winter in iets met stoofvlees haha! Maar door Jamie heb ik nu een legio aan nieuwe inspiratie gekregen.

Denk aan crispy pesto-kip, appel-bramen crumbletaart, havermoutblini’s met gerookte zalm, langzaam gebraden lamsrollade, bladerdeegpie met kip en warme chocosurprise. Het zijn gerechten die je het hele jaar door inspiratie geven; het niet geënt op een bepaald seizoen. Let er wel op dat Jamie gewend is om voor een groot gezien te koken (volgens mij hebben ze 5 kinderen?), dus de recepten zijn vaak wel voor 6, 8 of soms 12 personen. Even rekenen als je (zoals wij) vaak maar voor 2 personen kookt.

Drankjes ontbreken niet

Vergeet ook vooral hoofdstuk 19 niet: de drankjes! Jamie geeft een aantal tips over glaswerk en hoe je batch-cocktails kunt voorbereiden. Vooral het recept voor de Coffee Negroni klinkt heel lekker. Je maakt dan eigenlijk een negroni mix die je over gemalen koffie in een koffiefilter giet en dan langzaam laat druppelen. Interessant! Ga ik zeker eens proberen. Je moet wel even goed kijken naar het aantal personen, want de ingrediënten zijn soms voor 6, soms voor 4 en soms voor 1 persoon.

Voor het register is een overzicht opgenomen met alle voedingswaarden van elk gerecht dat in Samen eten staat. Ik vind dat zelf wel lastig omdat ze eigenlijk al niet meer kloppen als je maar één ingrediënt verandert aan het recept. Alleen als je het gram voor gram en op de milliliter nauwkeurig volgt heeft het zin. En ik vraag me af wie dat echt doet. Maar mocht je in een oogopslag willen zien welke gerechten relatief weinig vet of koolhydraten hebben, dan zou het wel handig kunnen zijn.

Conclusie

Het nieuwste boek Samen eten van Jamie Oliver is er weer één om zeker vaker uit de kast te pakken. De recepten zijn makkelijk aan te passen aan je eigen wensen, ondanks dat je soms wat moet gaan rekenen qua hoeveelheid personen. Ik krijg gelijk zin om de keuken in te duiken; ik zag dat ik nog een rol bladerdeeg en spek in de koelkast heb liggen en toevallig kippendij in de vriezer. Dus die bladerdeegpie gaat er zeker komen deze week!

Pluspunten:

  • Heerlijke recepten om van te watertanden
  • Niet te moeilijke recepten
  • Ideaal dat de recepten verdeeld zijn in wat je kan voorbereiden en daarna
  • Als je vaak voor grote groepen moet koken zijn de recepten ideaal
  • Leeslintje

Minpunten:

  • Het zijn soms recepten voor wel 12 personen, je moet dan wel erg veel terugrekenen als je met minder bent.
  • De bereidingswijze is één grote lap tekst. Tijdens het koken ben je dan snel kwijt waar je bent in een recept.

Nederlands | Hardcover | 9789021585260 | Druk: 1 | augustus 2021 | 360 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.