Review: Franse taartjes, klein en groot – Meike Schaling / Petit Gâteau

Ik ben een ónwijze zoetekauw. Er is bijna geen taartje, broodje, koekje of cakeje dat je niet aan mij kunt slijten. Heerlijk, maar ook gevaarlijk… Want veel zoet betekent voor mij ook veel bewegen om ervoor te zorgen dat ik er niet als een croissantje uit ga zien. Maar ik kan niks doen aan mijn zwak voor patisserie, het is ook allemaal zo lekker! De Fransen hebben het bakken van deze zoete zaligheden tot een kunst verheven en blinken uit in het creëren van allerlei soorten taartjes, klein en groot! En soms zou je die taartjes thuis wel eens na willen maken. Nu kan dat! Meike Schaling, het brein achter de Franse patisserie Petit Gâteau heeft haar vierde (!) boek uitgebracht: Franse taartjes, klein en groot. In dit nieuwe boek deelt de eigenaresse van Petit Gâteau alle geheimen voor het maken van de klassiekers zoals je ze alleen maar bij een échte Franse bakker vindt. Yum!

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Franse taartjes, klein en groot – Meike Schaling Petit Gâteau

Minimini taartjes

Met dit vierde exemplaar begint de ‘Kleine taartjes’ reeks een grote vorm aan te nemen. Na drie eerdere boeken waarin Meike Schaling al geheimen deelde uit de keuken van haar Petit Gâteau, is het nu tijd om een ode te brengen aan de bron van alle patisserie: La France! In Franse taartjes: klein en groot leer je alles over de absolute smaakmakers uit de Franse patisserie en boulangerie. Denk aan klassiekers als: de croissant, de pain au chocolat, de chausson de pommes, brioche, éclairs en tropéziennes. Je krijgt al trek als je er alleen maar aan denkt…

In de bakkerij in Amsterdam verkoopt Meike doordeweeks kilo’s minimini’s, oftewel de enige échte kleine taartjes. Maar in het weekend waan je je in de bakkerij in Frankrijk. Dan staan de éclairs, macarons, madeleines, brioches en cannelés naar je te lonken in de etalage. En aangezien niet iedereen in de buurt van Amsterdam woont of een goede bakkerij om de hoek heeft voor deze Franse parels, brengt Meike Schaling de Franse patisserie bij je thuis middels Franse taartjes: klein en groot.

Fingerspitzen-bak-gefühl

Met Franse taartjes, klein en groot kunnen zowel beginnende als gevorderde bakkers volop nieuwe bakinspiratie opdoen. Ga jij voor een nieuw smakelijk recept of spijker jij je repertoire wat bij? Het boek biedt zoveel informatie dat er voor ieder wat wils in staat. Daarnaast geeft Meike geeft ook nog een smakelijke tour door Parijs langs haar favoriete adressen. Je waant je tijdens het lezen he-le-maal een Française of Fransman. Goed nieuws dus voor alle fans van viennoiserie en patisserie. Met Franse taartjes, klein en groot bak jij voortaan alle supersmakelijke creaties van Petit Gâteau, gewoon in je eigen keuken.

Franse taartjes, klein en groot wordt geopend door Angelo Musa, voormalig wereldkampioen patisserie 2007 en geweid fan van Meike haar bakkunsten. Lovend spreekt hij over het fingerspitzengefühl dat Meike heeft voor patisserie. Hierna volgt een opening van mademoiselle Meike herself waarin ze spreekt over de totstandkoming van de passie voor haar vak. Ze deelt tevens een overzicht van alle bakinstrumenten die je nodig zult hebben en waar je deze het beste kunt aanschaffen. Meike blijft in haar gulle bui want hierna deelt ze patisserie goud met haar lezers. Maar liefst 9 adressen van patisserie en boulangerie parels in Parijs waar je ábsoluut eens binnen moet stappen. Leuk, zo dient het boek ook als een mini reisgids!

Van baba tot bûche

De receptinhoud van het boek is samengevat binnen 9 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn: Pâte à Croissants, Brioche, Pâte Feuilletée, Pâte à Choux, Macarons, Petits Gâteux, Tartes, Cakes en tot slot: Grands Gâteaux. Na een snelle check met Google Translate (mijn Frans is niet zo goed…), blijkt dat Meike ervoor heeft gekozen om de hoofdstukken in te delen aan de hand van de verschillende soorten deeg waar ze in de patisserie mee werkt. 

Ze trapt af met de viennoiserie. Daarmee worden broodjes bedoeld die geen ‘brood’ zijn. Denk aan zoet, licht vet en niet perse voedend maar wel verdraaid lekker. Hieronder vallen de alom bekende croissants, pain au chocolate, brioches en soezen. Daarna zijn de zoetigheden voor bij de koffie en thee aan de beurt. Het onmisbare recept voor macarons wordt gedeeld en ook smakelijk petit gâteaux als amandelkrullen, vanillepijpjes en madeleines worden niet overgeslagen.

Heb je hierna nog trek en ruimte over voor het écht werk? Dan kun je met de hoofdstukken Tartes, Cakes en Grands Gâteaux helemaal uit je dak. Denk aan klappers van recepten als citroencake, een concorde, baba au rhum of een bûche pralinée. In het 160 pagina tellende boek vind je nog ruim 60 andere recepten voor smakelijke baksels die je stuk voor stuk toe wilt voegen aan je bak repertoire!

Review: Franse taartjes, klein en groot – Meike Schaling Petit Gâteau

CONCLUSIE

Sacrebleu, wat een goudmijn! Als je altijd al in de klassieke technieken van de Franse patisserie hebt willen duiken, dan is Franse taartjes: klein en groot een absolute musthave. Het boek is een grote bron van Franse patisserie klassiekers en heeft alle recepten verzameld die je als fanatieke bakker ooit gemaakt moet hebben.

Meike Schaling zegt in haar voorwoord dat ze hoopt dat je bij het doorlezen en gebruiken van haar boek het gevoel krijgt dat je een Franse patisserie binnenloopt. En dat is haar zeker gelukt! De combinatie van haar recepten en de manier waarop ze de fotografie in haar opmaak verwerkt heeft is uniek. Ik waan me dankzij de ene pagina bij de Eiffel toren met een knisperende croissant en op de volgende pagina kwijlend voor de etalage van een patisserie.

Pluspunten:
  • Het boek heeft een zacht prijsje, waardoor het boek ook leuk is om weg te geven als cadeau.
  • De bezoekadressen voor goede patisserieën in Parijs is een leuke toevoeging.
  • Het boek is geschikt voor alle soorten kookliefhebbers, startend en ervaren.
Aandachtspunten: 
  • Er wordt voor de recepten geen algehele bereidingstijd benoemd.
  • Een groot deel van de recepten heeft een zeer uitgebreide bereidingswijze. Er moeten veel stappen gevolgd worden, aandachtig lezen is dus van belang!

Nederlands | Druk: 1 | 9789021588292 | november 2021 | Hardcover | 160 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Kosmos.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


MEER BAK BOEKENTIPS:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.