Op bezoek bij: Edinburgh Gin Distillery

Een jaar geleden mocht ik voor mijn nieuwe baan, ambassador van Ian Macleod Distillers, naar Schotland, hoera! Wat ging ik doen? Whisky en gin proeven. Na twee dagen whisky eindigde mijn reis bij een gin distilleerderij in het middeleeuwse hart van de stad Edinburgh. Daarvoor moest ik wel vijf rondjes lopen, want de distilleerderij vind je niet zomaar. Toen ik de houten deur naar de werfkelder eindelijk had gevonden opende zich een prachtige ondergrondse distilleerderij, Edinburgh Gin.

Edinburgh

[Dit is een gastartikel van Joël de Kock van De Monnik Dranken]

De stad Edinburgh is meer dan een bezoek waard. Het middeleeuwse centrum geeft je het gevoel dat je een paar honderd jaar terug gaat in de tijd. Edinburgh Castle, gelegen op een vulkanische rots in het midden van de stad, maakt dit plaatje compleet. Vanaf het kasteel loopt dwars door het centrum The Royal Mile, een straat met veel bezienswaardigheden. Aan de andere kant van het kasteel, in West End, vind ik de Edinburgh Gin Distillery.

de kelder in

Eenmaal in de werfkelder waan ik me in een jaren ’20 speakeasy-bar en ontmoet de twee distilleerketels genaamd Flora en Caledonia. Prachtige verse gin vloeit uit de stomende ketels. De manager Finlay neemt me mee naar een van de tafels waar hij kleine ketels heeft staan en ik mijn eigen gin kan maken. De familie van Finlay heeft de distillery opgericht en daardoor is distilleren bij hem er met de paplepel ingegoten. Hij heeft gezien hoe Edinburgh Gin opgeklommen is tot één van de meest succesvolle gins van Schotland en de UK. 

Caledonia & Flora

verrassend

De Classic heeft een mooie balans van jeneverbes en sinaasappel. De Edinburgh Seaside Gin is gemaakt met zeewier een heeft de ziltige tonen die je ruikt tijdens een zonovergoten strandwandeling. De krachtige en kruidige Edinburgh Cannonball Gin is hoog in alcohol (57,2%) en gemaakt met szechuan-pepers. Finlay vertelt me dat hun gin-likeuren fenomenaal populair zijn. Vaak vind ik likeuren een beetje kunstmatig en zoet, maar de huisgemaakte likeuren verrassen me door hun natuurlijke aroma’s, lage alcoholgehalte (20%) en volle smaak. De drie varianten Raspberry, Elderflower en Rhubarb & Ginger zijn ideaal om puur te drinken of om te mixen met bijvoorbeeld tonic of prosecco. Ook in cocktails werken de likeuren erg goed.

Op bezoek bij: Edinburgh Gin Op bezoek bij: Edinburgh Gin

Award winning

’s Avonds is de bar open en ik laat me verwennen met een paar cocktails, namelijk: een Negroni en een White Lady. Later zie ik op Facebook dat de Gin die dag twee awards heeft gewonnen bij de prestigieuze Icons of Gin Awards in London. Ik proef dat het terecht is.

Op bezoek bij: Edinburgh Gin

Edinburgh Gin is verkrijgbaar bij de betere slijter bij jou in de buurt.

Edinburgh Gin Seaside & Tonic
 • 50ml Edinburgh Seaside Gin
 • 100ml Fever Tree Mediterranean tonic
 • IJs
 • Takje tijm en de schil van een grapefruit
Edinburgh Gin Cannonball Negroni
 • 35 ml Edinburgh Gin Cannonball
 • 30 ml rode vermouth
 • 30 ml Campari
 • IJs
 • Sinaasappelschijfje
Edinburgh Gin Rhubarb & Ginger Liqueur en Ginger Ale
 • 25ml Edinburgh Gin Rhubarb & Ginger Liqueur
 • 100ml Fever Tree Ginger Ale
 • IJs
 • Schijfje limoen
ZELF BEZOEKEN

Jody: “Helaas is door de covid-19 restricties de Edinburgh Gin Distillery tot nader moment gesloten. Wanneer de distilleerderij weer geopend zal worden, zal ik dit artikel aanvullen met de relevante openingstijden en prijzen.”


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


OOK LEKKER: ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.