De Vipava Vallei in Slovenië, een prachtig wijngebied

Op een uurtje  rijden ten westen van Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, vind je de nog niet zo bekende Vipava Vallei. Dit wijngebied ligt in een schitterende vallei, met uitzichten waar je uren naar kunt staren. Op wijngebied heeft de Vipava Vallei genoeg te bieden. Het grote voordeel is, dat dit ietwat verborgen wijnparadijs nog niet zo bekend is bij het grote publiek. Hier kun je wijnproeven naar hartenlust, zonder eerst uren op je beurt te hoeven wachten. De Vipava Vallei in Slovenië is met recht een prachtig gebied, dat je als wijnliefhebber zeker niet mag overslaan als je in de buurt bent. 

[Dit is een gastartikel van Judith van hipenhot.nl]

De Vipava Vallei in Slovenië, een prachtig wijngebied

Wijn proeven

Je kunt op diverse plekken in de Vipava Vallei wijnproeven. Wij kozen voor het dorpje Vipava zelf. Dit is een idyllisch dorpje met een plein waar je rondom diverse wijnhuizen vindt. De wijnboerderijen zelf zitten ergens anders in de streek, maar de kleine winkeltjes rondom de Glavni Trg zijn de plekken waar ze hun wijnen beschikbaar stellen voor proeverijen. Een van de wijnhuizen die ik kan aanbevelen is Wipach. De eigenaresse is ontzettend aardig en trekt werkelijk alles uit de kast bij de proeverij. We kregen allerlei soorten wit, rosé en rood ingeschonken en bijbehorende hapjes werden ook geserveerd. Dat ging van kaas en worst naar brood met smeersels en tot slot ook nog chocola bij de dessert wijntjes. Niet alleen de smaakbeleving was geweldig, de gehele sfeer maakte het proeven van de wijnen tot een feest. 

Wipach Winery Slovenia
Wipach Winery Slovenia
Vipava Vallei Slovenië - Wipach Winery Slovenia
Vipava Vallei Slovenië - Wipach Winery Slovenia
Wipach Winery Slovenia
Wipach Winery Slovenia

De Goriska Brda

Uiteraard kun je in Vipava nog veel meer wijnhuizen bezoeken. Als je in de wijnhuizen vraagt naar tips voor goede restaurants in de omgeving, worden de mensen enthousiast en krijg je zo een lijst met tien tips mee. Wij kozen er een restaurantje op loopafstand van het plein,  met een heerlijke tuin en nog heerlijker eten. KRHNE heet het. Hier verbouwen ze hun eigen groenten in de tuin, die ze gebruiken in de keuken. Ze schenken bijpassende wijntjes uit de Vipava Vallei en de bediening is hartelijk. Tip: zorg voor een lange broek of goed muggenspul, want ik werd er opgevreten door de muggen. Ik snap dat zij ook een lekker maaltje willen, maar persoonlijk vond ik het wat minder. Maak zeker ook de rondrit Goriska Brda. Bezoek al die leuke wijndorpjes en wijnhuizen en rijd even langs de Solkan Bridge. In Smartno zit een geweldig restaurant in een klein steegje middenin het dorp, restaurant Marica. 

Wijn Slovenië
Wijn Slovenië
Wijn Slovenië

Overnachten in de Vipava Vallei

Er zijn diverse leuke plekjes om te overnachten, maar één plek wil ik jullie zeker niet onthouden: Appartement Vidus Wine Estate in Podnanus. De eigenaar heeft naast het appartement een Winery  en begroet je hartelijk met een glas wijn, en nog één, en nog één. Kom er dus niet te laat aan, want dan heb je ook echt even de tijd om met de eigenaars te praten en wat te drinken. Het appartement is enorm ruim en van alle gemakken voorzien. Buiten vind je wijnranken, de eigenaar plukt enorme trossen druiven voor je bij het ontbijt. Heerlijk! Zowel bij aankomst als bij vertrek stopte hij ons een fles wijn van eigen winery in onze handen. Dit is een adresje om te onthouden, bovendien ligt Podnanus heel centraal als je de rest van deze streek wilt bezoeken. 

Appartement Vidus Wine Estate

Meer Slovenië

Ben je wijnliefhebber of houd je van mooie natuur, dan is de Vipava Vallei in een wijngebied van Slovenië dus zeker een aanrader om een vakantie daarheen te plannen!  Voor meer informatie over de rest van Slovenië, zoals het prachtige Lake Jasna, Ljubljana en andere bijzondere plekjes die we bezochten tijdens de reis, kun je de blog Route door Slovenië bezoeken. 


Elke week de nieuwste recepten en reisartikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER VAKANTIEBESTEMMINGEN ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.