Wijnreizen op je eigen balkon

on

Jody vroeg mij voor haar leuke blog OngewoonLekker een fijn wijnverhaal te schrijven. Ik moest niet lang nadenken, want waarschijnlijk zitten buitenlandse reizen er voorlopig niet in. Echter niet getreurd, je kunt ook virtueel of wijnreizen op je eigen balkon. Ik doe dat speciaal voor Jody met een opgepoetst verhaal over wijnen, die je meeneemt van je vakantie.

Wijnreizen op je eigen balkon

Foto: Montélimar, de Zuid Franse nougat stad.

[Dit is een gastreview van Gereon van wijn- en genietblog Gereons Keuken Thuis]

to wijnreizen or not to wijnreizen

Je komt terug van vakantie. Lekker uitgerust en de auto volgeladen met die heerlijke rosé, die je elke dag in dat mooie Provençaalse dorpje bij het eten dronk. Daar moest je wel een voorraadje van meenemen. Kan je thuis alles nog eens over doen. Eenmaal terug in het ritme van alledag en gewend aan het druilerige weer in Holland, besluit je op een avond eens zo’n lekker flesje rosé te openen. Je schenkt een glas in en denkt niet slecht, maar in de Provence smaakte deze wijn heel anders. Dit is wat veel mensen overkomt. Ze zitten dan ineens met die 24 flessen Côtes de Provence of die pinot grigio, die ze meenamen uit de Veneto. Naast het druivenras, de methode waarop de wijn gemaakt is, het terroir en je persoonlijke voorkeur, is er nog een element bij het drinken van wijn, namelijk de beleving. Wijn kan associaties oproepen van smaak, maar ook plekken, het eten en het weer.

Wijnreizen op je eigen balkon

Foto: het gamma van Guillaume Aurélie IGP

Lief dagboek

Misschien was je wel in een sensueel amoureuze bui of juist niet. Ik raad wijncursisten dus ook altijd aan om een dagboekje bij te houden over de wijnen die ze drinken en proeven. Je kunt daarin alle kenmerken van de wijn opschrijven, de kleur, smaak, afdronk et cetera. Maar probeer ook eens te vermelden wat je bij de wijn at. Of in welk gezelschap en waar je de wijn dronk? Thuis of in een restaurant?  Of welk weer het was? Of dat de vonken oversprongen met je vakantieliefde? Het belangrijkste is dat je bij een wijn een associatie creëert, waardoor je je daarna altijd herinnerd hoe je de wijn beleefde. In het geval van de rosé, die je meenam  uit de Provence kun je zoeken naar een bijpassend gerecht. Een uitgebreide salade Niçoise. Je dekt de tafel met dat leuke kleed van de markt. Je zult zien dat ineens de rosé weer anders smaakt. Bij de pinot grigio maak je pasta met mosselen en veel peterselie.  Zo wordt de wijn, die je drinkt opnieuw een vakantiebelevenis. Ook thuis!

Wijnreizen op je eigen balkon

Foto: au marché dat doe ik deze zomer ook vaak.

Pays d’Oc

Alweer een tijdje geleden proefde ik diverse wijnen uit Pays d’Oc, gemaakt door vrouwelijke wijnmakers. Helaas moet ik je het antwoord schuldig blijven of vrouwelijke wijnen echt vrouwelijk smaken, maar ik werd wel weer blij verrast door de ruime keuze. Zoals de rood, rosé en wit van het label Guillaume Aurélie. Fijne zomerwijnen. Steek de BBQ maar aan met deze heerlijkheden uit de Languedoc.

Wijnreizen op je eigen balkon

Foto: rood van domaine La Provenquière.

Bellamystraat

Domaine La Provenquière, “P”, malbec/petit verdot 2017, verkrijgbaar bij Topido in de Bellamystraat. Een ontzettend aparte wijn van twee oude Franse druivenrassen, waarvan we de eerste tegenwoordig als Argentijns beschouwen. De druiven macereren twee weken terwijl ze worden rondgepompt, rijpen in stalen tanks. Alcohol 13%, granaatrood, veel rood fruit in de neus en bessen en frambozen op je tong. Snel toch weer eens langs bij Tom Kats voor deze heerlijke vrolijke wijn. Mooi voor bij een borrelplank met charcuterie of een salade Beaujolaise. Van hetzelfde huis is er sémillon/vermentino van domaine la Provequière. Feestje in je mond.

witte vermentino-sémillon van La Provenquière

Foto: witte vermentino-sémillon van La Provenquière.

Laat de zomer maar komen. Ik zit er klaar voor. Santé!

Gereon


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER reizen & wijn ↓

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.