Op bezoek bij: de Caorunn Gin Distillery

on

Wanneer één van de distilleerders van de malt whiskystokerij in de Speyside-regio Balmenach Distillery een grote voorliefde heeft voor gin, dan komt er natuurlijk een gin distillery bij! Simon Buley speelde al een tijdje met het idee om een echt Schotse Gin te maken naast de Balmenach Distillery. Hij wilde vooral de oude vaardigheden en recepten gebruiken en gebruik maken van het pure Schotse water en de eeuwenoude Keltische botanicals die op Speyside groeien. De productie van Caorunn Gin begon uiteindelijk in 2009. 

Caorunn Gin Distillery Schotland Schotse gin  De parfum still

Stomend heet

Master Distiller Simon plukt de 5 lokale botanische producten met de hand uit de heuvels rond de adembenemende omgeving van Balmenach-distilleerderij in het Cairngorms National Park. De botanicals worden verwerkt in ’s werelds enige werkende Copper Berry Chamber. Gebouwd in de jaren 1920, was het oorspronkelijk ontworpen om etherische oliën te extraheren om als basis voor parfums te gebruiken. De verhitte alcoholstoom (Vapour Infusion) wordt door de verschillende lades met botanicals geleid (in de lades zitten kleine gaatjes) waardoor de stoom de verschillende smaken oppikt.

De parfum still De botanicals

lekker lokaal

Caorunn  Gin wordt gemaakt met 6 ‘standaard’ botanicals (citroenschil, sinaasappelschil, korianderzaad, jeneverbessen, cassia (een type kaneel) en engelwortel), maar daarnaast gebruiken ze ook 5 typisch Schotse kruiden en planten uit de nabije omgeving zoals bog myrtle (wilde gagel, een moerasplant), rowan berry (lijsterbes), heather (struikhei), dandelion (paardebloem) en coul blush apple (een Schots appelras).

Op bezoek bij de Caorunn Gin Distillery Schotland Ginmeester Simon

proeftijd

Om het iets meer actiever te maken (en niet alleen maar een tour, want dan ben je snel klaar) hebben ze een grote tafel uitgestald met alle botanicals die je kan proeven en ruiken in de gin. Op een kaart geef je aan hoe sterk jij elke botanical kunt proeven en ruiken. Als je ze alle 11 gehad hebt krijg je een envelop met daarin de bevindingen van Simon zelf. Kun je kijken of je een beetje in de buurt zat! Leuk om te doen en je bent echt even heel geconcentreerd bezig met gin proeven.

Op bezoek bij de Caorunn Gin Distillery SchotlandOp bezoek bij de Caorunn Gin Distillery Schotland Op bezoek bij de Caorunn Gin Distillery Schotland

Proefnotitie

In de neus is Caorunn gin heel fris met de nodige hoeveelheid jeneverbes, gecombineerd met een vleugje appel. Qua smaak zet de fruitigheid zich verder door, maar alle smaken zijn heel subtiel en mooi in balans. De perfect serve is met een premium tonic en een schijfje appel als garnering. Zo lekker zelfs dat Franz op de terugweg op de boot nog (taxfree) twee flessen heeft gescoord. 🙂

Zelf bezoeken

Helaas is door de covid-19 restricties de Caorunn Gin Distillery tot nader moment gesloten. Wanneer de distilleerderij weer geopend zal worden, zal ik dit artikel aanvullen met de relevante openingstijden en prijzen.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER SCHOTLAND:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.