Na een literair bezoek aan Roemenïe en Oekraïne heb ik inmiddels een aardig beeld van deze Oost-Europese keukens gekregen. Ik heb zelfs wat post-its hier en daar in mijn boeken geplakt bij recepten die ik absoluut een keer wil proberen! Maar met een bezoek aan deze twee landen hebben we eigenlijk pas een klein stuk van het voormalige Oostblok culinair in kaart gebracht. Zo dacht schrijfster Tanja Dusy er ook over en dus verzamelde zij recepten uit alle buurlanden van Roemenië en Oekraïne bij elkaar en publiceerde: De Authentieke Oost-Europese keuken. Een bundeling van de lekkerste recepten van Polen tot Oekraïne.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: De authentieke Oost-Europese keuken – Tanja Dusy

Oost-Europa herwon zijn vrijheid in 1991 maar bleef vele jaren daarna nog in een Doornroosje slaap verzonken. De nieuwsgierigheid naar de culinaire schatten van deze regio lijkt eindelijk langzaamaan te ontwaken. Want wat eten onze oosterburen nou eigenlijk?

Gemeenschappelijke kookcultuur

Of het nu gaat om Rusland, Oekraïne, Polen of Tsjechië – overal vind je een eeuwenlang vrijwel onveranderde en oorspronkelijke plattelandskeuken. Op het menu staat burgerkost in de beste zin, bereid met goede regionale producten die beschikbaar zijn volgens het seizoen. Het feit dat deze regio zolang grotendeels afgesloten bleef van de westerse wereld blijkt een zegen. Want veel gerechten en bereidingswijzen zijn hierdoor in bijna onaangetaste vorm bewaard gebleven.

En hoe weinig het begrip ‘Oost-Europa’ zich in geografisch, religieus of taalkundig opzicht als eenheid laat vatten, des te opmerkelijker is het dat de keukens van de verschillende Oost-Europese landen zoveel overeenkomsten met elkaar vertonen. En dus kan er volgens Tanja Dusy eigenlijk gesproken worden van een gemeenschappelijke Oost-Europese kookcultuur. Afhankelijk van het land en de regio zullen bepaalde producten een hoofdrol spelen, maar bepaalde gerechten zie je in elk Oost-Europees land terug. 

Alles wat rent en zwemt

Denk aan een eenvoudige keuken die meestal voldoende heeft aan wat er groeit op het veld, in de wei of wat er zwemt in de wateren. Soms worden er melkproducten gebruikt en af en toe wat vlees. Het menu wordt bepaald door de seizoenen. Want tijdens de korte warme zomermaanden wordt er hard gewerkt om zoveel mogelijk producten in te maken om daarmee de lange koude winters te verwarmen met soepen, brood en gepekelde groenten. 

In De Authentieke Oost-Europese keuken laat Tanja Dusy je per categorie kennis maken met de smaakvolle gerechten uit het voormalige Oostblok en kun je zelf ontdekken waar de verschillen en gelijkenissen zitten tussen de verschillende landen. Bovenaan de pagina noemt Tanja uit welk land het recept afkomstig is, om je daarna te enthousiasmeren over de unieke smaken van het recept. Dankzij een gemakkelijk uitgeschreven receptinstructie is een succes haast gegarandeerd. En kun je thuis genieten van de authentieke gerechten zoals ze dat ook in Polen, Rusland of Letland doen.

CONCLUSIE

Met 3 boeken over Oost-Europese landen in mijn boekenkast kan ik inmiddels wel zeggen dat ik een beter beeld heb gekregen van deze keuken. Hoewel verschillend van elkaar door tradities, religie en taal delen vrijwel alle landen dus een gemeenschappelijke landelijke keuken. Een waarin beschikbaarheid van ingredïenten de hoofdrol speelt. En dit vind ik een prachtige manier om te koken. Want waar wij Nederlanders het hele jaar door van ver weg ingrediënten gebruiken, vergeten we soms dat er een goudmijn aan verse producten onder onze neus groeit.

Wat betreft de smaakcombinaties en recepten uit de Oost-Europese keuken ben ik echter nog niet helemaal achter of het mijn nieuwe favoriet gaat worden. Van het veelvuldige gebruik van varkensvlees breekt mijn huid meteen uit in puistjes en van te veel koude gerechten als hoofdmaaltijd wordt mijn humeur niet vrolijk. Toch spotte ik in De Authentieke Oost-Europese keuken wel een aantal gerechten die ik zeker eens ga namaken, waaronder de zalm in dillesaus uit Polen en het notenbrood uit Slovenië.

Ben je op zoek naar een overkoepelend boek waarin je meerdere windrichtingen uit Oost-Europa kunt proeven? Dan is De Authentieke Oost-Europese keuken een prima optie! Dankzij de variatie in gerechten kun je meerdere proefsessies houden om zo jouw smaakpallet en kennis van deze verrassende keuken te vergroten.

Pluspunten:

  • Duidelijke kookinstructies voor alle gerechten.  
  • De toelichting over typisch Oost-Europese ingrediënten is een fijne toevoeging. Zo maak je al kennis met de veelgebruikte ingrediënten voordat je aan de slag gaat met de recepten.
  • Tanja Dusy deelt bij veel recepten een extra tip waarmee je het gerecht nog beter kunt bereiden, ingrediënten kunt vervangen of het eindresultaat nét een tikkie lekkerder kunt maken. 
  • Ook de minder bekende Oost-Europese landen als Oezbekistan, Armenië en Georgië zijn in het boek vertegenwoordigd. 

Minpunten: 

  • Er wordt geen bereidingstijd gegeven bij de recepten.
  • In veel gerechten worden ingrediënten gebruikt die niet supermakkelijk verkrijgbaar zijn in Nederland. Hiervoor zul je een bezoek moeten brengen aan speciaalzaken, slagerijen of groothandels.
  • Ondanks de fijne variatie aan soorten gerechten, zullen moeilijke eters het gros van de recepten niet waarderen. Hou hier rekening mee voor aanschaf van het boek.
  • Er ontbraken recepten uit landen als Kroatië, Servië, Estland en Litouwen. Hier had ik ook graag kennis mee willen maken.
  • De prijs van het boek vind ik aan de hoge kant.

Nederlands | Druk: 1 | 9789044763027 | oktober 2022 | Hardcover | 160 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Deltas.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN: