Review: Eenvoudig en lekker Libanees Koken – Fadia Zeidan

Toen ik een paar jaar geleden nog op ‘de Fred’ werkte hier in Den Haag, was elke lunchpauze een feestje. Eén van deze restaurants was destijds een Libanese traiteur, genaamd Meza. Als je er langsliep trok de kruidige geur je aan je neusvleugels zo naar binnen. Hier at ik een keer een heerlijk broodje Shish taouk, rijk belegd met gekruide kipfilet, aioli, augurkjes en tomaat. Een snelle zoektocht op google levert op dat ze er nog steeds zitten, dus misschien moet ik maar weer eens langsgaan. Het geheim voor hun Shish taouk zullen ze vast niet prijsgeven, dus die hoop ik terug te vinden in het nieuwe kookboek van Fadia Zeidan: Eenvoudig en lekker Libanees koken.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review: Eenvoudig en lekker Libanees Koken – Fadia Zeidan

De liefde voor hun land en keuken is het belangrijkste kenmerk dat Libanezen met elkaar verbindt. Ze zijn onwijs trots op hun cultuurrijke land en op het feit dat zij de uitvinders zijn van de mezze – een reeks hapjes die de rijkgevulde tafel sieren. Verenigd rond een bontgekleurde eettafel genieten Libanezen van een vrolijke en feestelijke sfeer waarbij veel eten, uitbundig praten en zelfs zingen steevast op het programma staat. De overvloedige en gevarieerde Libanese keuken verdient absoluut bekendheid en aan die beloning gaf Fadia Zeidan gehoor.

In Eenvoudig en lekker Libanees koken ga je mee op ontdekkingsreis door de Libanese keuken. In dit nieuwe Libanese kookboek laat Fadia Zeidan je kennismaken met de familierecepten die zij van haar moeder leerde: rijke, gevarieerde maar toch eenvoudig klaar te maken gerechten waar het hele gezin van kan genieten. De welbekende hummus, falafel en taboulé worden aangevuld met de meer onbekende gevulde snijbiet, vleespasteien en pittige vis.

Stap voor stap leert Fadia jou hoe je deze smakelijke Libanese klassiekers met gemak in je eigen keuken maakt. En hoewel het boek een mooie balans biedt tussen klassiekers en onbekende gerechten kan natuurlijk de typische mezze niet ontbreken! Dankzij de eenvoudige schrijfwijze, tips en duidelijke foto’s tover je in een handomdraai een verrukkelijke Libanese maaltijd – of zelfs mezze- op tafel. 

CONCLUSIE

Ik ben altijd onwijs jaloers op de tafelgewoontes van de Libanezen. Samenkomen en genieten van de smakelijke maaltijd die op tafel staat, dat is waar het voor hen om draait. Wij Hollanders schuiven ons prakkie naar binnen en vinden het wel welletjes. Supersaai eigenlijk! En dus laat ik mij voortaan door Eenvoudig en lekker Libanees koken inspireren om (in ieder geval in het weekend) uitgebreider te tafelen. Dankzij de recepten die je terugvindt in het boek moet dat zeker lukken.

Een pluspunt aan Eenvoudig en lekker Libanees koken vind ik dat het boek redelijk veel ‘onbekende’ Libanese recepten bevat. Ik heb een ander Libanees kookboek uit mijn boekenkast ernaast gelegd en ik ben één voor één de recepten van Fadia gaan opzoeken in het andere boek. De klassiekers als Taboulé, hummus, en salata Malfouf kwamen overeen. Maar het gros van haar recepten bleken nieuw en geven dus een écht kijkje in de lokale Libanese keuken. En de zoektocht naar dat zeer gewenste recept voor een smakelijk broodje Shish taouk? Die moet ik helaas voortzetten, ook Fadia geeft dat staatsgeheim niet prijs…

Pluspunten:
  • Dankzij eenvoudige kookinstructies zijn de gerechten makkelijk te bereiden.  
  • De Libanese keuken is vrij uitgebreid. Faida heeft een prettige receptselectie gemaakt waarmee je authentiek Libanees proeft, zonder door een berg aan recepten te hoeven ploeteren.
  • Het boek is zeer geschikt voor onervaren thuiskoks. 
  • Alle recepten kun je gecategoriseerd terugvinden in de inhoudsopgave.
Minpunten: 

Nederlands | Druk: 1 | 9789044762372 | juni 2022 | Hardcover | 128 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door DELTAS.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE KOOKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.