Cocktails – De bijbel van de barman – Tristan Stephenson

Niet dat je in de winter geen cocktails kan drinken, maar we associeren cocktails toch vaak wel met lekker weer, zonnetje en zwoele zomeravonden. De uit het Britse Cornwall afkomstige Tristan Stephenson is een bekroonde bartender, bareigenaar, barista en chef met zijn eigen drankenadviesbureau. Met Cocktails – de bijbel van de barman geeft hij meer dan 75 cocktailrecepten voor klassieke en iconische drankjes.

Cocktails - De bijbel van de barman - Tristan Stephenson

Cocktails zijn beleving

Tristan: “Eén van de leuke en bijzondere dingen van het mixen van drankjes is dat je vrienden en familie willen kijken naar en commentaar willen geven op het bereidingsproces. De beleving van cocktails is kijken naar de bewegingen van de bartender en zien hoe het kiezen, gieten en roeren van ingrediënten leidt tot een perfect eindresultaat.”

De cocktails die Tristan Stephenson de revue laat passeren zijn de alom geprezen klassiekers. Zoals bijvoorbeeld de Clover Club, Rusty Nail, Rob Roy, Cuba Libre en de Margarita. Elk recept begint met de ingrediënten en hoe je de cocktail moet maken. Daarna neemt Tristan ruim de tijd om meer uitleg te geven over de betreffende cocktail. Hoe hij ooit ontstaan is, wie hem bedacht heeft en wat voor variaties je er mee kan maken. Vooral het verhaal achter de Cuba Libre kende ik niet; en of het nu een marketingstunt was van Coca-Cola of niet; een rum-cola is misschien wel de bekendste cocktail op aarde!

De sok van een visser

Het boek is voor 90% gevuld met cocktails die ik al kende (dat kan natuurlijk per persoon verschillen), maar toch ook wel leuk dat ik zelfs nieuwe dingen tegen kom! Zoals de Batanga; een cocktail die een mix is tussen de Margarita en de Cuba Libre door tequila te mixen met cola, limoensap en een randje zoutvlokken. Gebruik trouwens wel vlokken zout en geen keukenzout. Dat is veel te fijn, waardoor het drankje smaakt als ‘de sok van een visser’. Tristans woorden, niet de mijne. 😉

Het enige nadeel dat ik kan vinden aan Cocktails – De bijbel van de barman van Tristan Stephenson is dat het vooral de klassieke cocktails zijn. De kans is groot dat als je al een cocktailboek in de kast hebt staan, je al deze cocktailrecepten al voorbij hebt zien komen. Voor deze prijs en met zijn reputatie zou ik liever ook wat meer originele cocktailrecepten willen zien.

CONCLUSIE

PLUSPUNTEN:
  • Veel uitgebreide informatie over de herkomst van de cocktails
  • Goede basisuitleg qua glaswerk, tools
  • Je kan duidelijk zien dat hij veel passie heeft voor dranken
  • Mooie sfeerfotografie
MINPUNTEN: 
  • Het zijn vooral de klassieke cocktails
  • Aan de dure kant

Nederlands | Hardcover | 9789044761689 | Druk: 1 | januari 2022 | 208 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Uitgeverij Deltas


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


NOG MEER DRANKBOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.