Review: Carpati – Irina Georgescu

Kun jij een typisch gerecht uit de Roemeense keuken opnoemen? Ik heb er even over nagedacht, maar bij mij schoot er niets te binnen… Roemenië en vooral haar keuken zijn voor mij een mysterie. Waar gerechten uit de Oost-Europese keuken vaak als een smeltpot worden bestempeld, heeft elk land wel degelijk zijn eigen culinaire kenmerken en gerechten. Tijd dus om kennis te maken met de Roemeense keuken. Eén waarin authenticiteit en culinaire tradities hoog in het vaandel staan. Roemenen verbouwen vaak nog steeds hun groenten en verwerken deze in hun gerechten. Ontdek met het nieuwe kookboek van Irina Georgescu: Carpati al het lekkers dat de Roemeense keuken te bieden heeft. Een keuken die zich kenmerkt door invloeden uit Griekenland, Turkije en de Slavische landen in het zuiden.

[Dit is een gastreview van Yvette Koedam]

Review Carpati – Irina Georgescu

Een podium voor de Roemeense keuken

Er valt veel te vertellen over de Roemeense keuken, maar toch is dat tot op heden bijzonder weinig gedaan. In een tijd waarin gestreden wordt voor steeds meer inclusiviteit, vond schrijfster Irina Georgescu het meer dan nodig dat er een boek geschreven werd over de Roemeense keuken. Waarmee de misvattingen over het land en haar volk worden weggenomen en op de juiste manier kennis gemaakt kan worden met de sprankelende keuken en inwoners van Roemenië. 

De Roemeense keuken is een smeltkroes die zich kenmerkt door de culinaire invloeden van haar omliggende buurlanden. Over de jaren heen zijn de smaken van landen als Griekenland, Turkije, Hongarije en zelfs de Saksische keukens van het Noorden doorgesijpeld in de keukens van vele Roemenen. Welke deze nieuwe invloeden eigen maakten en hiermee de traditionele Roemeense kookkunst aanvulden.

Van cataif tot scovergi

Irina neemt je in Carpati aan de hand mee op een culinaire reis door het hart van haar geliefde Roemenië. Ontdek de authentieke, stevige en heerlijke keuken van dit Oost-Europese land en verken de geschiedenis, het landschap en de tradities door middel van het smakelijke eten. Geen categorie laat Irina onbelicht en met liefde laat ze je zien hoe je Roemeense kleine gerechten, broodjes, gebak, Borș, hoofdgerechten, desserts en sauzen thuis kunt maken voor een échte Roemeense maaltijd.

Maak kennis met de Roemeense variant van moussaka, musaca de cartofi of een pilaf met gerookte pruimen en gekaramelliseerde bosuitjes. Of maak zelf borş, een van de belangrijkste basis ingrediënten van de Roemeense keuken: een gefermenteerde drank met een zoetzure smaak waarmee diverse gerechten verrijkt worden. Maak je eigen kersen- of walnotenlikeur, geniet van de diverse broodrecepten als scovergi (platbrood met kaas en yoghurt) of sluit een maaltijd af met cataif, filodeegnestjes met walnoten en geklopte room. Aangevuld met sprookjesachtige fotografie, achtergrondinformatie over o.a. het bijgeloof in de Roemeense keuken en persoonlijke verhalen brengt Irina met Carpati een prachtige ode aan de Roemeense keuken.

CONCLUSIE

Het afgelopen jaar kwam Oost-Europa ineens in de spotlight te staan. En hoewel niet vanwege een positieve reden, zagen veel ondernemers (waaronder culinaire schrijvers) een mogelijkheid om het podium te pakken en een positief licht te schijnen op hun moederland. Waaronder dus ook Irina Georgescu. Heel slim, want de aandacht van de wereld is er. Waarom zou je hen dan niet meteen aanleren hoe het wél moet.

Met Carpati brengt Irina Georgescu de Roemeense keuken bij je thuis en laat ze je zien dat ze meer omvat dan ingemaakte groenten, aardappelen en stoofpotten. Ze laat zien dat de Roemeense keuken draait om verbinding met anderen, het gebruiken van verse producten, frisse smaken, rijke (vlezige) maaltijden en het genieten van elk moment van de dag. En of je nou trek hebt in een kleine snack of een rijk hoofdgerecht, de Roemeense keuken biedt voldoende variatie om je craving te stillen.

Ben je nog onbekend met Roemenië en haar keuken? Dan doet het je zeker geen kwaad om Carpati aan te schaffen. Op een warme wijze presenteert Irina haar moederland aan jou als lezer en blijft de liefde voor de Roemeense cultuur en de bijbehorende tradities niet onopgemerkt. De sfeerfotografie tussen de hoofdstukken door doet daarnaast niet onder voor beelden die geschoten worden voor een reiscommercial en nodigen uit om z.s.m. een tripje te boeken naar Boekarest.

Pluspunten:

  • De ingrediënten die nodig zijn voor het klaarmaken van de recepten zijn gemakkelijk verkrijgbaar.
  • Prachtige fotografie tussen de recepten door nodigt uit om Roemenië zelf te bezoeken.
  • Irina heeft een fijne variatie aan recepten in het boek gepubliceerd. Ze hanteert een fijne balans tussen ‘bekende’ smaken en ‘onbekende’ smaken voor ons Nederlanders.
  • Het boek heeft een register waarin je op ingrediënt kunt terugzoeken.

Minpunten: 

  • Er wordt geen bereidingstijd bij de recepten benoemd.
  • Er staan een flink aantal recepten in het boek die moeilijke eters niet zullen waarderen.
  • Er zijn slechts een aantal vegetarische hoofdgerechten in het boek opgenomen. Wat de keuze voor vleesloos eten erg klein maakt.

Nederlands | Druk: 1 | 9789461432889 | november 2022 | Hardcover | 224 pagina’s

Dit boek is beschikbaar gesteld door Good Cook.


Klik op de link hieronder om het boek gelijk te kopen:


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER LEUKE BOEKEN:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.