Culinair genieten aan de Engelse Rivièra

Schitterende kusten vol bootjes, op kliffen gelegen stadjes, wuivende palmbomen en slaperige vissersdorpjes onder de mediterrane zon. En echt waar: ik heb het hier over Groot-Brittannië! De ‘Engelse Rivièra’ ligt grofweg tussen Plymouth en Exmouth. Vanwege het milde klimaat groeien er hier palmbomen langs de kust, ligt 30% van de Britse wijngaarden in dit gebied en springen hier de kreeften, oesters en langoustines nog net niet vanuit zee op je bord. Ik neem je mee langs een aantal plekjes om heerlijke G&T’s, ciders, speciaalbier en wijn te drinken en waar de kakelverse schaal- en schelpdieren, vlees en vis op je bord springen.

Er zijn ook toffe niet-culinaire activiteiten te doen, die bespreek ik in het artikel “Negen niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust“.

Handig kaartje ↓

Plymouth

Plymouth is één van de grotere (misschien wel de grootste) stad van de Engelse rivièra. Vanuit de haven hier vertrok het schip de Mayflower in 1620 met 102 kolonisten aan boord naar Amerika. Omdat dit volgend jaar 400 jaar geleden is, zijn er in de stad allerlei festiviteiten. Waardoor er in 2019 allebei gebouwen, wegen en musea opgeknapt worden. Wat weer resulteert in opengebroken wegen en bouwsteigers overal.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Plymouth

Kuku Sushi Bar & Robata

Misschien een spoiler, maar voor mij was dit één van de beste maaltijden tijdens de reis. Kuku is niet alleen een plek voor heerlijke sushi, ook voor de vleeseter zijn er genoeg lekkere gerechtjes om te bestellen. Soms kom je gewoon op een plek waar alles klopt; heerlijke smaakvolle gerechtjes en warme saké. Vooral Fergus (Goose voor intimi) maakte de avond helemaal af met zijn gastvrijheid, kennis en humor. Aanrader mocht je ook maar 1 avond in Plymouth zijn!

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Kuku Plymouth Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Kuku Plymouth Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Kuku Plymouth Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Kuku Plymouth Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Kuku Plymouth Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Kuku Plymouth Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Kuku Plymouth Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Kuku Plymouth

Plymouth Gin

Ik ben een beetje verdeeld over de Plymouth Gin tour. Ja de ketels zijn mooi en de mevrouw die de tour gaf was enthousiast. Maarrrr… Als je al ooit een distilleerderij van binnen hebt gezien en weet hoe gin gemaakt wordt krijg je niet veel extra informatie. De geschiedenis van Plymouth Gin is interessant, maar van voor WO2 weten ze eigenlijk niet zoveel, omdat het gebouw inclusief al het papierwerk verloren is gegaan. En van een plastic bekertje met een bodempje gin MET WATER wordt ik ook niet zo blij. Fijn is wel dat je bij het entreekaartje (£8,50 ten tijde van schrijven) een gratis G&T krijgt in de mooie bar boven de distilleerderij.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Plymouth Gin Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Plymouth Gin Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Plymouth Gin Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Plymouth Gin

Tip: Je kunt naar de bar (en het restaurant The Barbican Kitchen) zonder de tour te doen. En dan kun je ook de ketels zien vanachter het glas in de entreeruimte.

The Barbican Kitchen

In het gebouw naast de Plymouth distillery (de twee gebouwen zijn verbonden met een overkapping) zit The Barbican Kitchen. De Barbican ontleend zijn naam aan het havengebied van Plymouth, genaamd Barbican. Er zitten in de haven dus heel veel verschillende zaakjes die “Barbican” in hun naam hebben.

De keuken wordt gerund door Chris en James Tanner, twee bekende chefs uit Plymouth. Op de kaart staan verschillende comfort food gerechten zoals pompoenrisotto, monkfish taco’s, gestoofde runderwangen, buikspek, burgers en steaks. Ik koos voor een ribeye met knoflookboter en triple cooked frietjes. De steak was smakelijk, rosé van binnen en de rest van de tafel was ook erg content met hun bestelling.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - The Barbican Kitchen Plymouth

Slapen: Crown Plaza Plymouth

Je moet natuurlijk ook ergens slapen.. 😉 Wij sliepen in het Crown Plaza, één van de grootste hotels van Plymouth. De kamers waren ruim, schoon en netjes ingericht met een groot bureau en een gezellig zitje. Het grote voordeel van dit hotel? Het zit 2 minuten lopen van Kuku! 😀 Oja; vergeet ik bijna het uitzicht! Het ontbijt wordt geserveerd op de bovenste verdieping (10) van het hotel van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt op de baai en Smeaton’s tower (de oude vuurtoren van Plymouth).

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Crown Plaza Hotel Plymouth

Brixham
Beamers

Aan de haven van Brixham vind je op de eerste verdieping restaurant Beamers. Van buiten ziet het er niet superbijzonder uit, maar van binnen loop je een heerlijk kitschy bootthema restaurant. Er zijn losse tafeltjes, maar ook nisjes met boven de tafel de namen van verschillende vissersboten van Brixham. Het viel me op dat er best een paar Nederlands klinkende namen bij zaten; maar dat klopt dus ook! Bij de visveiling eerde we dat veel boten in Nederland zijn gekocht en het bijgeloof is dat het een slecht voorteken is als je de naam van een boot veranderd. Vandaar dat er zitjes Catharina (mijn 3e voornaam!) en Barentszee zijn.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Beamers Restaurant Brixham

Ook bijzonder in het mangedomineerde visbusiness: de chef van Beamers is een vrouw: Simone Cook (ja, ze heet echt Cook) en haar dochter Sophie zwaait in het restaurant de scepter. Wij doken in twee enorme schalen; één met verschillende soorten vis en de ander vol met schaal- en schelpdieren. Een waar bacchanaal aan alles lekkers uit de zee. En dezelfde ochtend vakkundig uitgezocht door Simone op de naastgelegen visveiling.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Beamers Restaurant Brixham Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Beamers Restaurant Brixham

Brixham visveiling

Heb je geen moeite met vroeg opstaan en ben je dol op vis? Dan kan je je aanmelden voor een bijzondere rondleiding over de Brixham visveiling. Start is om 6:00 waarna je een kijkje op de vloer mag nemen onder leiding van een ervaren visser. De veiling gaat iets anders dan bij ons in Nederland; hier staan alle gegadigden gewoon om een stapel bakken met vis heen en roepen hun biedingen. Wanneer iemand de bak(ken) heeft gewonnen gaat er een papiertje in met de naam van de koper. Zo weten de sjouwers welke bak in welke vrachtwagen moet.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Brixham visveiling Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Brixham visveiling Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Brixham visveiling Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Brixham visveiling Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Brixham visveiling

Ook een fijne bijkomstigheid; de zeehonden weten precies wanneer de veiling klaar is en de restjes de haven in worden geveegd! 😀 Na afloop van de rondleiding ga je ontbijten bij Rockfish.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Brixham visveiling

Check voor data en prijzen van de rondleiding: www.therockfish.co.uk/features/brixham-fish-market-tours/.

Rockfish

Niet voor niets is Rockfish‘ slogan: tomorrow’s fish are still in the sea. Het is een kleine keten van 8 restaurants langs de Britse kust. Naast kakelverse gebakken vis, schaal- en schelpdieren is er op woensdag live-muziek en een speciaal kindermenu om kinderen te leren over duurzame visserij.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Rockfish Brixham

Slapen: Quayside Hotel

Een bijzonder hotel aan de rand van de haven: het Quayside Hotel. Toen we aankwamen rijden dacht iedereen ‘wat een schattig klein hotelletje!’, maar het hotel bestaat uit een samensmelting van maar liefst 6 vissershuisjes. Waardoor de binnenkant van het hotel een doolhof van trappetjes, gangetjes en doodlopende hoekjes is. Goed opletten dus als je de eerste keer naar je kamer loopt, zodat je ook weer de weg terug naar buiten kunt vinden. 😉

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Quayside Hotel Brixham
Het uitzicht vanaf de kamer op de haven van Brixham
Paignton
Cantina Kitchen and Bar

We zijn alleen in Paignton gestopt om te lunchen bij Cantina; verder kan ik niet zoveel zeggen over het dorpje zelf. Maar Cantina was wel erg lekker! Een heel relaxte sfeer met veel locals die inclusief te grote kinderwagens/honden hier even komen lunchen en bijkletsen. De kaart bestaat uit verschillende makkelijke-weghap gerechten zoals ontbijtjes, pizza’s, broodjes, burgers en Britse klassiekers zoals bubble & squeak, fish & chips en een smoked haddock kedgeree. Het pand staat bijna pal op het strand, maar vanuit het restaurant of het terras kun je het strand net niet zien.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Cantina Kitchen & Bar

SHALDON
cafe ODE

Cafe Ode op een parkeerplaats in Shaldon is misschien niet 1-2-3 een plek waar je denkt ‘goh, hier ga ik lekker eten!’. Chef en eigenaar Tim Bouget werkte jarenlang bij Michelin gedecoreerde restaurants in Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Barbados. Sinds februari 2019 is er Cafe Ode, een laagdrempelig restaurant/café waar alles draait om lokaal en duurzaam. Dus afbreekbaar bestek en bordjes, lokale producten en duurzame gerechten. Zoals bijvoorbeeld de South Devon krab, Brixham fish chowder en ook geheel plantaardige gerechten zoals linzen dahl, falafel wraps, soepen en salades.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Cafe Ode Shaldon Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Cafe Ode Shaldon

Slapen: The Ness Hotel

Wat een leuk schattig hotel is dit! Mijn kamer in het Ness Hotel had helaas net geen uitzicht op het water (als je op het balkon ging staan net wel). Maar de aankleding met heerlijk kneuterige houten vuurtorens, schelpen overal, knopen in lijstjes en een luchtfoto van de haven boven m’n bed maakte het helemaal af. Het ontbijt is een gedeeltelijk koud buffet met sapjes, yoghurtjes en fruit;  ala cart kun je dan warme ontbijtjes krijgen zoals eggs benedict en omeletjes. En het is om de hoek van Cafe Ode (zie vorige punt).

 

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - The Ness Hotel Shaldon

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - The Ness Hotel Shaldon
Het uitzicht vanaf het balkon
Cockwood
The Anchor Inn

We gaan het maar even niet hebben over de zeer discutabele naam van het dorpje; The Anchor Inn is een pub zoals je denkt dat een Engelse pub eruit ziet. Veel houten balken, lage plafonds, van die bizar grote hendels aan de taps, guinness, ciders, steak & ale pies, sarnies (sandwiches) en 16 verschillende soorten mosselpannetjes.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - The Anchor Inn Cockwood Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - The Anchor Inn Cockwood Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - The Anchor Inn Cockwood Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - The Anchor Inn Cockwood

Mamhead
Brickhouse Vineyard

Is Brickhouse vineyard nu een wijngaard waar je ook kunt trouwen? Of toch een trouwlocatie waar ze ook wijn verbouwen? Het antwoord blijft in het midden. Eigenaars Joanna en Matt leiden ons rond door de 3 hectare (nu nog) kale wijnstokken waar later in het jaar de sauvignon blanc, pinot noir en regent druifjes komen te hangen. Ongeveer 1000 flessen per jaar worden er of-site geproduceerd. De locatie is in trek voor trouwerijen en events waar het meeste van de wijn wordt opgeschonken. Je kon wel proeven dat de wijn nog erg jong is en het bedrijf nog niet zo lang bestaat. Er moet nog een beetje body in komen. We proefden ook een sparkling en rode wijn van de Britse collega-wijnmakers van Sharpham; die zijn al 37 jaar bezig met wijnbouw en dat proef je terug. Ik ben benieuwd hoe de wijnen van Brickhouse zich zullen evolueren in de toekomst.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Brickhouse vineyardCulinair genieten aan de Engelse Rivièra - Brickhouse vineyard Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Brickhouse vineyard

Lyme Regis
HIX Oyster & Fish House

HIX Oyster & Fish House; het restaurant dat geroemd wordt om zijn keuken en fantastische uitzicht over de haven van het idyllische dorpje Lyme Regis. Van één van de twee hebben we kunnen genieten. 😉 Dat is het nadeel van buiten het seizoen er zijn, dan is het ook al veel te vroeg donker. Ik heb aan de foto’s op de website kunnen zien dat er inderdaad een prachtig uitzicht is. 🙂 Martin Hix is de chef/eigenaar en heeft in totaal zes verschillende zaken. Helaas stond hij de dag dat wij waren eten niet in de keuken, maar chef Jeremy Bird zorgde ook goed voor ons. Hoogtepunt was misschien toch wel de Banoffee cheesecake; hier zeker het dessert niet overslaan.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Hix Oyster & Fish House Lyme Regis Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Hix Oyster & Fish House Lyme Regis

Slapen: Fernhill Hotel

Op de grens van Lyme Regis en Charmouth staat het Fernhill Hotel. Qua locatie misschien niet ideaal (niet in het dorp, aan een drukke weg, maar wel een bushalte voor de deur), maar de kamer was ruim, schoon en het bad was zelfs een bubbelbad! Mocht je zin hebben dan is er ook een verwarmd buitenbad en er is een spa waar je verschillende holistische massages kunt boeken. En ook handig: wanneer je op je kamer komt ligt er al een papiertje klaar met de getijden van de komende dagen, zodat je het perfecte moment kunt uitzoeken om fossielen te gaan zoeken.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Fernhill Hotel Lyme Regis Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Fernhill Hotel Lyme Regis Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Fernhill Hotel Lyme Regis

Poole
Rick Stein, Sandbanks

Misschien een beetje uit de route van de originele Engelse Rivièra, maar we vlogen terug vanuit Southampton. En ik wilde je dit pareltje niet onthouden! Rick Stein staat niet zelf in de keuken (aaaahhh), maar de chefs van Rick Stein Sandbanks zijn net zo kundig. De kaart bevatte zoveel lekkere dingen dat ik bijna niet kon kiezen! Ga ik voor de mosselen, lamzwezerik, pancetta salade, Schotse langoustines, de gefrituurde kokos gamba’s of toch de gnocchi met krab? En dit waren pas de voorgerechten! Ik koos toch voor de gefrituurde kokos gamba’s met een spicy papaja en habanero chili saus. Als hoofdgerecht koos ik voor de lemon sole (tongschar) Joinville (dat is een saus van crème fraîche, cognac en trompettes de la mort) met gebakken paddestoelen, Hollandse garnaaltjes (die ze dus in GB brown shrimp noemen) in een beurre noisette. En ja, dat smaakte zo goed als dat het klinkt.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Rick Stein Sandbanks Poole Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Rick Stein Sandbanks Poole Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Rick Stein Sandbanks Poole

REIZEN

Wij vlogen met het Britse Flybe heen naar Exeter en terug via Southampton. Ben je nog op zoek naar een goedkope vlucht? Op tix.nl kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Wil je in Exeter of Southampton een auto huren? Kijk dan op de site van Sunny Cars voor alle prijzen van huurauto’s.

autohuur Engeland

Liever met je eigen auto? Je kunt met Stena Line van Hoek van Holland met de boot naar Harwich en dan met de auto verder. Of je rijdt eerst naar Frankrijk en dan vanuit Calais met de auto de trein op naar Folkestone.

Culinair genieten aan de Engelse Rivièra - Flybe


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


Voor dit artikel ben ik door Englands Coast en Sea Food Coast uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.