Welkom in Londen, de bruisende hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk, waar geschiedenis, cultuur en culinaire avonturen samenkomen! Voor de bierliefhebbers onder ons is deze stad een waar paradijs, met een overvloed aan gezellige pubs, ambachtelijke brouwerijen en boeiende bierspots om te verkennen. In dit artikel neem ik je mee op een smakelijke reis door het bierparadijs Londen, waar je de rijke biergeschiedenis kunt ontdekken en kunt genieten van enkele van de beste bierspots (en meer!) die de stad te bieden heeft.

Kill the Cat bierwinkel en taproom

Een handig kaartje ▼

Britse bierhistorie

Groot-Brittannië heeft een lange geschiedenis als het gaat om bier. Al in de oudheid brouwden de Kelten en de Romeinen hun eigen varianten van dit geliefde drankje op het Britse grondgebied. In de Middeleeuwen groeide de bierindustrie aanzienlijk, mede dankzij de bouw van kloosters en abdijen. Bier werd een alledaagse drank voor zowel mannen als vrouwen, en het was zelfs een belangrijke voedingsbron in die tijd. Maar het was pas in de 18e en 19e eeuw dat de biercultuur in Groot-Brittannië een ware revolutie onderging. De industriële revolutie bracht nieuwe technologieën met zich mee, waardoor bier op grotere schaal kon worden geproduceerd.

Grote brouwerijen schoten als paddenstoelen uit de grond en nieuwe stijlen, zoals de beroemde India Pale Ale (IPA), zagen het levenslicht. Bier werd een essentieel onderdeel van het dagelijks leven in Groot-Brittannië en de pubs werden het hart van de gemeenschap. In het hart van deze bruisende biercultuur vinden we Londen. De stad heeft een rijke geschiedenis als het gaat om brouwen en tappen. Tijdens de Victoriaanse periode bloeide de Londense bierindustrie op, met talloze lokale brouwerijen die hun stempel drukten op de stad. Vandaag de dag wordt deze erfenis voortgezet door een levendige ambachtelijke bierscene, waar traditionele technieken worden gecombineerd met innovatieve smaken en moderne flair.

Bierparadijs Londen de top bierspots (en meer!) om te bezoeken in de Britse hoofdstad

Biercafés – taprooms – brouwerijen

De keuze is oprecht reuze als het aankomt op leuke plekken om een biertje te drinken in Londen. Ik sliep de eerste paar nachten in het Yotel in Bethnal Green / Hackney, vandaar dat ik een hoop tips in die buurt heb. Je kan ook altijd een East End Craft Brewery Tasting Tour boeken via AleHunters, dan ga je met een professionele biersommelier een aantal toffe bierplekken af. Ik heb in de paar dagen dat ik in Londen was, aardig wat meters gemaakt om een hoop verschillende bierplekken te bezoeken!

Bethnal Green / Hackney area

Ik vond Hackney echt een onwijs leuk gebied. Heel anders dan centrum Londen; minder toeristen, bijna geen bedelaars, een stuk rustiger dan het centrum en redelijk normale prijzen. Zo kun je elke donderdag en vrijdag van 17.00 tot 19.00 uur een pint tankbier drinken voor slechts £3,99 bij The Five Points Brewery & Taproom. Ik zeg: prima prijs! En nog lekker ook; hier brouwen ze met een moderne installatie (te zien vanuit de taproom) bieren naar onder andere ouderwets recept. Zo is er een Lager, Brown Ale, Best Bitter, Pale en Porter, maar ook modernere bierstijlen zoals Maibock, Double IPA en Sours.

Om de hoek van Five Points vind je de redelijk nieuwe (sinds 2021) Forest Road Brewing Co. Taproom. In Bermondsey (in Hackney is alleen de taproom) staat de oude brouwinstallatie van Russian River uit California de bieren voor deze taproom te brouwen. Er worden op dit moment 6 bieren gebrouwen: een British Lager, IPA, session IPA, een moutige IPA, Pale Ale en een Double IPA. De taproom is gezellig ingericht met veel houten knutselwerk tafels en in de naastgelegen spoorboog staat een pizza-oven voor zuurdesem pizza’s om je trek te stillen.

Loop ook zeker door naar het centrum van Hackney en sla net na de spoorovergang rechtsaf een onbeduidend terrein op. Hier is in de zomer buiten een hoop te doen! Zo is er de Night Market met standjes en livemuziek. Maar laat je in de winter niet afschrikken door de troosteloze entree; hier zitten een aantal hele toffe brouwerijen onder de spoorbogen.

Zo heeft de Deviant & Dandy Brewery buiten een groot terras met keet-taproom, is er een speciale Pressure Drop X Verdant The Experiment collab taproom en heeft de Hackney Church Brew Co. zelfs meerdere bogen nodig voor hun grote brouwerij met taproom en restaurant.



Centraal Londen

In Groot-Brittannië is er een keten van mini-brouwerijen-brewpubs genaamd Brewhouse & Kitchen. In Londen zijn er maar liefst drie: in Highbury, Islington en Hoxton. Ik ging naar de vestiging in Hoxton voor een lunch met bijpassend biertje. Elke brewpub heeft zijn eigen mini-brouwinstallatie (keg & cask), taproom en restaurant. Qua kaart is er veel keus aan lekker betaalbaar pubfood; denk aan burgers, sandwiches, beer nachos, chicken wings etc. Doordeweeks hebben ze een lunchdeal met elke sandwich en een kop koffie voor £7 (prijs begin 2023). Ook kun je op zondag aanschuiven voor een Sunday Roast.

Vreemde eend (kat) in de bijt is de Kill the Cat bierwinkel en taproom. Dit mini-bierwinkeltje heeft naast natuurlijk wanden vol met flesjes en blikjes bier ook drie tapkranen waar je rechtstreeks een biertje kan bestellen. Ook maken ze een eigen bier wat te koop is op blik en vaak ook te proeven van de tap. Supergrappig zaakje waar je zeker even moet buurten.

Over de Bermondsey Beer Mile heb ik al een heel apart artikel geschreven (lees hem hier), maar mag echt niet ontbreken als een bierliefhebber bent in Londen.

Noordoost Londen

Misschien heb jij het centrum van Londen al uitgespeeld op het gebied van taprooms en brouwerijen? Dan heb ik nog een aantal tips voor je buiten de gebaande paden; in het noordoosten en noordwesten van de stad.

Gelegen naast het Queen Elizabeth Olympic Park, gebouwd voor de Olympische en Paralympische Zomerspelen van 2012 vind je drie brouwerijen. De CRATE Brewery & Pizzeria was de eerste brouwerij die opdook in dit gedeelte van Londen. De locatie heeft een heerlijk shabby-chic gevoel, met gerecyclede spoorbielzen, ladders die de bar vormen en de verlichting is gemaakt van een oude boxspring. Er is buiten een groot terras aan het water (ik was er in maart en toen was het nog niet zo lekker weer helaas) en de huisgemaakte pizza’s smaken heerlijk bij hun Lager, Session IPA, Stout en Pale Ale.

Eén deur verder zit de Howling Hops Brewery and Tank Bar. Ik kende het concept Tank Bar nog niet, en ik moet bekennen dat ik eerst dacht dat het een bar was met een duikthema.. Maar hier tappen ze hun eigen bieren dus rechtstreeks uit de lagertank! Voor de Old Street Brewery & Taproom had ik helaas geen tijd meer, maar als je toch in de buurt bent, zou ik hier ook even binnen stappen.

De Blackhorse Beer Mile is nogal uit de route, maar mocht je een tripje maken richting Tottenham of Walthamstow, dan moet je zeker even de verschillende brouwerijen hier checken. Lees mijn uitgebreide verhaal over de brouwerijen (en Urban Winery) van de Blackhorse Beer Mile hier.

Noordwest Londen

Nu zal Camden vanwege de bekende Camden Market voor veel Londen-gangers geen onbekend gebied zijn. Maar wist je ook dat er twee toffe brewpubs zitten? Bij de Camden Town Brewery kun je terecht voor lunch, diner en heel veel biertjes. Er zijn maar liefst 9 tapkranen met eigen bier én twee tapkranen met kant-en-klare cocktails. Vanuit de taproom heb je door een glazen deur een klein inkijkje in de brouwerij. Wil je meer zien? Ze organiseren ook rondleidingen in de brouwerij. De kaart is klein (en verandert vaak), maar er is genoeg om uit te kiezen, zo had ik een hele lekkere focaccia pizza met salami en n’duja, samen met een proefplankje van hun eigen bieren.

Vlakbij de Camden Market vind je sinds begin 2023 de 3 Locks Brewing Company. Het kleine terras heeft een prachtig uitzicht over het water. De naastgelegen brouwerij produceert nu 8 verschillende bieren, van de traditionele Pale Ale, Lager en Porter tot een Hefeweizen, Hazy IPA en een Strawberry Lace Sour.

Verstopt tussen hoge kantoren bij het Great Portland Street metrostation ben je in goed gezelschap. Hier vind je Good Company; een café en taproom-samenwerking tussen twee toonaangevende sociale ondernemingen: koffiebranderij Change Please Coffee en Toast Ale Brewery. Door overtollig brood te gebruiken ter vervanging van gerst, verbruiken ze minder land, water en energie en vermijden ze CO2-uitstoot. Vlak voor de pandemie openden ze samen met Change Please Coffee een grote lunch- en taproom, vooral om ook de werknemers van alle kantoorpanden hier te kunnen bedienen. Nu dat na covid veel mensen thuis werken is het nog erg rustig. Maar de bieren zijn lekker, de pies van Pieminister zijn top, dus ga hier vooral ook even langs!

Cocktails

Ook al was de focus van mijn trip gericht op craft bier van Londen, dat betekent natuurlijk niet dat ik geen andere drankjes mag drinken… ;) Ik sliep de eerste twee nachten van mijn Londen trip in het YOTEL London Shoreditch, heel dichtbij het metrostation Bethnal Green. En nu wil het geval dat er op loopafstand van dit Yotel maar liefst 2 hele toffe cocktail bars zitten.

Satan’s Whiskers & The Natural Philosopher

Eerder dit jaar werd Satan’s Whiskers zelfs beloond met de eerste prijs in de Top 50 Cocktail Bars award UK! Een hele toffe plek met opgezette beesten aan de muur (dit blijkt een terugkerend thema te zijn voor cocktail bars in Londen) en een dagelijks wisselend cocktailmenu.

Een stukje verder lopen vind je The Natural Philosopher. Ik was er de eerste keer eigenlijk al voorbij gestiefeld, want ik had niet in de gaten dat de Mac repair winkel ’s avonds een cocktailbar werd! Via een trappetje kom je in een gezellige, kleine ruimte, gevuld met antiquiteiten, snuisterijen en een aantal kleine tafeltjes met krukjes. De kaart is gebaseerd op alles wat er wild te plukken is, rondom Londen. Denk aan cocktails met wilde frambozen, bramen, noten of aardbeien. Net afhankelijk van het seizoen. Ik had een cocktail met wilde paddenstoelen, mezcal, poitin, chocolade en venkel. Niet een combinatie die ik zelf snel zou uitkiezen, maar het geheel was meer dan de som der delen! Heel creatief, prachtig opgemaakt ook en een feestje om te drinken.

The Viktor Wynd Museum & cocktailbar

We nemen het opgezette-beesten-thema, en vermenigvuldigen dat even met 1.3 miljoen. Het The Viktor Wynd Museum of Curiosities, Fine Art & UnNatural History is naast museum/rariteitenkabinet ook een Absinthe focused cocktailbar. Op de begane grond is al een klein museum te bewonderen tussen de tafeltjes van de cocktailbar, maar via een klein wenteltrapje daal je af in het hoogtepunt van een koortsdroom. Van opgezette beestjes die zelf schedels vasthouden tot shrunken heads, maskers en erotische voorwerpen en afbeeldingen. Dit is niet voor de faint of heart. De cocktailbar is klein en het museum smal, dus reserveren via de website is een must. Entree voor het museum is £10 per persoon of £6 als je ook wat komt drinken. Ik heb nog nooit zo mijn ogen uitgekeken tijdens het nippen aan een cocktailtje.

Voor de ginliefhebbers

Dol op gin? Dan kan ik een bezoek aan de Zuid-Londense distilleerderij Hayman’s Gin Distillery ook van harte aanbevelen! Je kan daar terecht voor rondleidingen, proeverijen en je kan er zelfs je eigen gin leren maken!

Op bezoek bij Haymans Gin Distillery Londen 2 Middel

Food hotspots

Als je naar dit lijstje kijkt met food hotspots, lijkt het alsof ik amper gegeten heb in Londen. Niets is minder waar kan ik je vertellen! Maar een hoop van de bier hotspots, hebben ook een keuken erbij. Ik heb dus ook bij veel brouwerijen/pubs/taprooms gegeten, maar die schaar ik dan toch onder de bier tips. ;)

Spitalfields Market

De Spitalfields Market is een enorme overdekte markthal in het oosten van de stad. Hier vind je niet alleen een antiekmarkt, maar ook kleding en heel veel eetstalletjes. Eén van die stalletjes is Humble Crumble, die je ook op andere plekken in Londen kan vinden. Het concept is simpel: kies een (warm) basisfruitcompote, kies een crumble en daarna een custard of andere saus. Een portie is zeker genoeg voor 2 personen kan ik uit ervaring zeggen. Maar zo lekker!

Bezoek Borough Market

De Borough Market is de oudste én bekendste streetfood market in Londen. Al in de dertiende eeuw begonnen handelaren met het verkopen van hun waar aan de Borough High Street. De sfeer is uitstekend en niet alleen toeristen komen hier een kijkje nemen, maar ook de Londenaren genieten hier van een heerlijke lunch tijdens de middag af sluiten hun dag af op de Borough Market. De markt is geopend van maandag tot en met zaterdag. Speciale tip: als de stand van Drunk Cheese er staat, ga daar dan zeker even langs! Ben je overwhelmed door al het aanbod op de markt? Boek dan een London Bridge Food Tour bij Secret Tours London. Je krijgt dan onder andere een begeleid bezoek aan Borough Market (inclusief snacks natuurlijk), maar je krijgt ook op andere plekken toffe dingen te proeven en historische informatie over de wijk.

Comptoir Gourmand zoetigheden

Ik deel niet vaak veel zoete dingen, omdat ik nu eenmaal niet zo’n zoetekauw ben. Maar de baksels van Comptoir Gourmand waren toch wel scrumptious. Er zijn 4 locaties in Londen van deze Londense bakkerij, waar ik ben geweest vlakbij het British Museum is helaas gesloten; maar er is nog een stal op de Borough Market, een vaste plek naast de Southwark Cathedral en twee locaties in Bermondsey waar ook de bakkerij staat. Ik kan vooral de Pistachio Brionut aanbevelen; een soort gebakken donut van briochedeeg (dus niet gefrituurd), gevuld met pistachecrème en pistachekruimels bovenop.

Extra Food & Drink tips:

Tijdens mijn trip in Londen kreeg ik van heel veel andere mensen die ik tegenkwam, tips voor nog meer toffe plekken om te eten en drinken. Helaas was ik maar een paar dagen in de stad, maar ik wil je de tips niet onthouden! Kijk voor de hele lijst in mijn maps (helemaal aan het begin van het artikel), maar ik wil er ook een aantal uitlichten.

Zo is er de cocktailbar genaamd ‘A Bar with Shapes for a Name‘. Deze heeft dus eigenlijk geen naam, maar een gele driehoek, een rood vierkant en een blauwe cirkel als naam. De bar van Remy Savage en Paul Lougrat is een ode aan de school van Bauhaus; alles binnenin is ontworpen door het prisma van functionalisme en minimalisme. Het meubilair en de ruimte nemen je mee naar Weimar uit de jaren 1920. Bijzonder is dat de bar van elke soort spirit maar 1 fles op de plank heeft staan. Elk jaar wordt er een blind tasting gehouden waarbij de line-up voor dat jaar vastgesteld wordt.

In het artikel over de Blackhorse Beer Mile heb ik ook de Renegade Urban Winery bezocht. Hele toffe zaak om eens naartoe te gaan als je in het noorden van de stad bent en een glaasje wijn wilt drinken tussen de gevulde vaten en tanks. Iets meer in de stad (om de hoek van het metro station Bethnal Green) is er nu ook een Renegade Wine Bar.

Activiteiten om te doen (sommige zelfs gratis!)

The British Museum

Dé rede voor mij om naar The British Museum te gaan is de Rosetta Stone – Steen van Rosetta. De steen is in 1799 door Franse troepen ontdekt bij werkzaamheden aan het fort St. Julien (nu Quaitbay) bij de Egyptische plaats Rosetta (nu El Rashid). The Rosetta Stone is bijzonder, omdat er één tekst op staat, geschreven op drie verschillende manieren: in het Egyptisch door middel van Egyptische hiërogliefen, in het Egyptisch door middel van het demotisch schrift en in het Koinè-Grieks. De steen bleek een belangrijke sleutel te zijn voor het ontcijferen van de Egyptische hiërogliefen. Kippenvel om deze historische steen nu eens in het echt te zien! Entree voor The British Museum is gratis maar wel even van tevoren een tijdslot boeken via de website van het museum. Voor sommige tijdelijke tentoonstellingen zul je wel een ticket moeten kopen.

Is The Tower of London bezoeken de moeite waard?

Dit historische bouwwerk is al ruim 1000 jaar onderdeel van de stad Londen. Oorspronkelijk werd The Tower gebouwd als een fort en koninklijk paleis onder Willem de Veroveraar in 1078, en het werd vervolgens gebruikt als gevangenis, munthuis, arsenaal, koninklijke residentie, dierentuin en nog veel meer. The Tower heeft ook gediend als de opslagplaats van de Kroonjuwelen sinds de 17e eeuw. De Tower of London is ook de thuisbasis van zes raven, die worden beschouwd als de bewakers van de Tower en de Britse monarchie. Er wordt gezegd dat als de raven ooit de Tower verlaten, dit het einde van de monarchie zal betekenen.

De entreeprijs is pittig (£33.60* voor een volwassene), maar ik vond het achteraf wel de moeite waard. Ik heb op een hoog tempo ongeveer 3 uur over het terrein gewandeld en bijna elke tentoonstelling gezien. Dit kwam ook omdat ik weer op tijd op het station moest zijn voor de Eurostar terug naar huis. Anders had je hier makkelijk de halve dag kunnen besteden. Er zijn ook gratis tours, gegeven door de beroemde Yeoman Warder (Beefeaters), waar je elke 30 minuten bij kan aansluiten.

*Prijs maart 2023



Natural History Museum

Ben jij dol op Natuurhistorische Musea? Dan moet je minimaal 1 keer in je leven naar het Natural History Museum in Londen zijn geweest. De collectie strekt zich van microscopisch dia’s tot mammoet skeletten. Het gebouw op zich is al indrukwekkend. Het heeft het uiterlijk van een kathedraal en overal zijn fresco’s en beeldhouwwerken te vinden. In de centrale hal hangt sinds 2017 het skelet van een blauwe vinvis, die Dippy de Diplodocus heeft vervangen. Entree is gratis maar wel even van tevoren een tijdslot boeken via de website van het museum. Voor sommige tijdelijke tentoonstellingen zul je wel een apart entreeticket moeten kopen.

The Sky Garden

Dit is een tip voor een gratis uitzichtpunt over het centrum van Londen. The Sky Garden is precies wat je denkt dat het is: op 160 meter hoogte is een enorme tuin gerealiseerd met fruitbomen, tropische planten en een waterpartij. Er is ook een restaurant aanwezig. In het hoogseizoen moet je wel via de website een timeslot reserveren, anders wordt je niet binnen gelaten.

Transport in de stad

In de meeste Nederlandse steden kom je er nog wel mee weg om alle landmarks lopend af te gaan. Dat is helaas in Londen bijna onmogelijk. Deze stad is zo immens groot! Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om je te verplaatsen:

Openbaar vervoer

Londen heeft een enorm uitgebreid netwerk aan metrolijnen (ondergronds en bovengronds) en busdiensten. De makkelijkste manier om hier gebruik van te maken is om een Oyster Visitor Card aan te schaffen en daar reisgeld op te zetten. De kaart zelf kost £5 en daarna kun je met behulp van een ticketmachine daarop geld zetten. Je kunt sinds een aantal jaar een fysieke kaart met tegoed uit een machine halen op het station, maar in de Eurostar hoorde ik een omroepbericht dat ze ook te koop waren in de trein. Ik weet alleen niet of die de standaardprijs van £5 aanhouden, dus kijk zelf even.

Wanneer je met de bus reist, check je alleen in bij de chauffeur voorin; je hoeft niet uit te checken wanneer je uitstapt. Bij de metro (overground of underground) moet je wel in- en uitchecken bij het inlopen en verlaten van het station. Ik was zelf in 6 dagen tijd ongeveer £40 kwijt aan reiskosten, maar heb ook wel relatief verre uitstapjes gemaakt naar het noorden en zuiden  van Londen. Kijk wel goed welke lijn je moet hebben, want sommige lijnen splitsen en vertrekken van andere perrons. Ik heb wel een aantal keer op het verkeerde perron gestaan omdat ik de lijn ‘via Bank’ moest hebben, maar op het perron van dezelfde lijn ‘via XXX’ stond. Zo is ook bijvoorbeeld ook het Overground station Bethnal Green niet in de buurt van het Metrostation Bethnal Green.

Met de fiets

Er zijn verschillende leen-fiets-systemen in de stad. Zo zie je overal op de stoepen de gifgroene elektrische fietsen van Lime staan (onderdeel van über) en zijn er Santander leenfietsen die je alleen kan parkeren in de daarvoor bestemde beugels. Zowel Lime als Santander werken met een app waar je je creditcard aan moet koppelen. Ik moet bekennen dat ik wel de Lime app heb gedownload tijdens mijn trip, maar het niet aandurfde om ook werkelijk zo’n fiets te pakken. Er zijn wel op een aantal plekken aparte fietpaden, maar die zijn zeldzaam. Met het drukke verkeer in de stad en de enorme langsrazende dubbeldekkerbussen heb ik de fiets maar laten staan.

Lime fietsen Londen

De taxi

De zwarte taxi’s zijn niet meer weg te denken in het Londense straatbeeld. Zie je een felle gele lamp branden op de auto? Dan kun je gewoon je arm uitsteken om hem aan te houden. Maar naast deze ‘traditionele’ taxi, kun je in de Britse hoofdstad ook kiezen voor een Uber of concurrent Bolt. Beide werken via een app.  


Boek hier je hotel in Londen ▼



Booking.com


Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Britain, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER BIER: