Puffin spotten in Schotland op de Treshnish isles

on

Een puffin is misschien wel het allerleukste vogeltje ooit. Die guitige blik en die prachtig gekleurde snavel geven hem een bijna clownesk uiterlijk. Toen ik hoorde dat er een heel eiland (de Treshnish isles) vol met puffins is in de buurt van het Schotse eiland Mull en Staffa, boekte ik gelijk twee tickets!

Puffin spotten in Schotland op de Treshnish isles

Er zijn een aantal bootbedrijven die richting de Treshnish isles varen. Wij kozen voor Turus Mara omdat een oud-collega van Naturalis toevallig eerder dat jaar met hun de tour had gedaan en daar heel enthousiast over was. En we sliepen al op Mull, dat is wel echt nodig, anders heb je nog een hele lange reis voor de boeg voordat je op de boot zit. Ik (Jody) had het boottochtje alleen wel onderschat. Tussen de eilanden viel het nog wel mee, maar toen we eenmaal op wat meer open water kwamen werden we toch wel een beetje groen rondom onze neuzen. Duidelijk geen zeebenen. Na een bezoek aan het Staffa eiland vaarden we door naar de Treshnish isles. 

 

De Treshnish isles zijn eigendom van en worden beheerd door de Hebridean Trust. Lunga en Harp Rock zijn de beste eilanden voor puffin -en andere zeevogels- van mei tot juli. Naast puffins zijn er zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen en stormvogel. Sommige mensen verwachten dat een puffin zo groot is als pinguïn en zijn verbaasd over hun kleine gestalte, maar ze zullen je zeker vermaken met hun constante drukte heen en weer, hun nestholen en territoriaal gekibbel met buren. Let op het advies van de schippers en de Hebridean Trust: blijf ver weg van alle holen: ze kunnen gemakkelijk instorten.

Puffin spotten in Schotland op de Treshnish isles

puffin heaven

Wanneer je vanaf de boot naar het plateau van één van de eilanden van de Treshnish isles klimt, valt het meteen op hoe vlak de bovenkant van het eiland is. En dan zie je opeens overal van die guitige kopjes uit de grond steken. Het zijn de puffins die de nieuwe bezoekers even komen checken. Puffins bouwen hun nest in holen in de grond en zien mensen niet als een bedreiging. Je kunt dus gewoon op het pad lopen terwijl om je heen de puffins rustig hun gang gaan. Heel tof.

Puffins Puffin spotten in Schotland op de Treshnish isles Puffin spotten in Schotland op de Treshnish isles Puffin in a burrow Puffin spotten in Schotland op de Treshnish isles Puffins

Wij hadden ongeveer twee uur op het eiland voordat we weer terug moesten naar de boot. En eigenlijk was dat wel prima, want je bent totaal overgeleverd aan de weergoden. In de volle zeewind sta je te bibberen op dat eiland, dus zorg sowieso voor een dikke (regen)jas en goede schoenen. Ik was niet zo dol op de boottocht, maar had dit niet willen missen.


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


MEER SCHOTLAND:

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.