Triple Cooked Chips van Heston Blumenthal

Het is komende zaterdag alweer Valentijnsdag en ik zag bij andere foodblogs al de chocoladedesserts en andere zoetigheden al voorbij komen. Maar waar zou ik mijn vent nu het allerblijst mee maken? En dan kom ik toch bij “mijn” triple cooked chips van Heston Blumenthal! 🙂 Drie maal gekookte frietjes dus. Klinkt in het Nederlands een stuk minder lekker dan in het Engels… 😉

Ik ben echt dol op Heston; kijk veel filmpjes op zijn Youtube kanaal en heb zijn kersteditie bij 24kitchen al zeker 4 keer gezien.

In één van zijn filmpjes kwamen deze frietjes voorbij en die moesten natuurlijk even getest worden. Voor de zekerheid maar even twee keer getest (niet 2 dagen achter elkaar); gewoon om zeker te zijn dat het recept goed werkt…. 😉 Het kost even tijd; dit is niet een receptje van ´over een half uurtje frietjes eten´, maar zeker de moeite waard om eens te proberen als je genoeg tijd hebt!

Dit zijn echt de allerlekkerste-crunchy-fluffy-van-binnen-frietjes die wij ooooit gegeten hebben! 🙂

triple cookes chips (Small)

Benodigdheden voor 2 personen:

  • 400 gram kruimige aardappels
  • water
  • frituurpan
  • zout

Bereidingswijze:

Dag 1:

Schil de aardappels en snij in frieten. Maak ze niet te dun, gewoon lekker rustieke frietjes.

Was de frietjes onder de koude kraan om al het zetmeel weg te spoelen, zet met koud water op en wanneer het water kookt, kook de frietjes ongeveer 5 minuten.

Giet de frietjes af, schud nog 1 keer met de pan om een beetje van die rafelige randjes te krijgen (niet zo hard dat ze doormidden breken!) en leg ze op een bakplaat/ovenschaal (zolang ze maar niet op elkaar liggen) te drogen.

Laat ze een half uur op kamertemperatuur liggen en zet dan de bakplaat/ovenschaal een in de koelkast om helemaal goed af te koelen.

Dag 2 (ochtend):

Verhit het vet in de frituurpan tot 140°C.

Bak de koude frietjes in twee porties ongeveer 5 minuten minuten; als het goed is hebben ze nog geen kleur gekregen, dat komt pas bij de tweede keer bakken.

Laat de half-gefrituurde frietjes weer in de koelkast afkoelen.

Dag 2 (avond):

Verhit het vet in de frituurpan tot 180°C.

Bak de koude frietjes in twee porties ongeveer 4-5 minuten minuten; nu zouden ze een mooie goudgele kleur moeten hebben.

Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.