Negen niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust

Ja je leest het goed; 9 tips voor niet culinaire dingen! 🙂 Omdat je niet altijd alleen maar kunt eten & drinken (niet?) maar soms ook wat ander wil doen. Ik was een paar weken geleden aan de Engelse Zuidkust en heb al een apart artikel geschreven over de culinaire tips van de Engelse rivièra, maar we hebben nog veel meer gedaan! In dit artikel mijn hoogtepunten.

Handig kaartje ↓

Ik zal de verschillende activiteiten van west naar oost bespreken, de nummers zijn dus niet op volgorde van leukheid. 😉

1. National Marine Aquarium Plymouth

Het National Marine Aquarium in Plymouth werd geopend in mei 1998, met als doel zich in te zetten voor onderzoek, onderwijs en instandhouding van bedreigde soorten. Het is met 300,000 bezoekers per jaar het grootste aquarium in het Verenigd Koninkrijk.

Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - National Aquarium Plymouth

Het Aquarium is verdeeld in vier hoofdzones: Plymouth Sound, British Coasts, Atlantic Ocean en Blue Planet. Een bezoek aan het aquarium gaat van de lokale wateren van Plymouth tot het Great Barrier Reef van Australië. Ik vond vooral de eerste twee zones het interessants; ik wist niet dat er zoveel verschillende soorten vissen, kreeften en andere zeebeestjes binnen een paar kilometer rondom Plymouth leven.

Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - National Aquarium Plymouth
Foto: Unique Devon Tours

Er zijn speciale onderwijsprogramma’s waarin kinderen van omringende basisscholen en middelbare scholen leren over natuurbeheer en duurzaamheid. Ook is er op dinsdag een speciale middag voor kleuters (Toddler Tuesday); mocht je die willen ontwijken op je vakantie: graag gedaan.. 😉

Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - National Aquarium Plymouth Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - National Aquarium Plymouth

De entree is niet goedkoop; £16,95* voor een volwassenen. Maar als ik het dan vergelijk met een Nederlands aquarium (Sea Life in Scheveningen bijvoorbeeld) waar je €17,25 betaald als entree; dan krijg je bij het National Aquarium in Plymouth meer waar voor je geld. Ik was twee jaar geleden in Sea Life en stond na 5 kwartier weer buiten; bij het NA waren we 1,5 uur binnen en had ik het gevoel dat we overal doorheen gerend waren.

2. Smeaton’s Tower

Smeaton’s Tower was in gebruik van 1759 tot 1877 om het gevaarlijke Eddystone-rif te markeren, een verraderlijke groep rotsen die zo’n 14 mijl ten zuidwesten van Plymouth ligt. In 1877 werd de vuurtoren grotendeels ontmanteld en herbouwd op Plymouth Hoe in Plymouth, Devon, waar het nu staat als een gedenkteken voor zijn ontwerper, John Smeaton, een gevierd civiel ingenieur.

Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Smeaton´s Tower Plymouth

Nu kun je voor £4* (voor een volwassene) de toren beklimmen. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie; de trapjes zijn echt heel krap. Op één van de verdiepingen zijn de mini-bedjes van 2 de 3 vuurtorenwachters te zien; bijna onvoorstelbaar dat zij 3 maanden achter elkaar “vast” zaten op het rif in de toren. Het uitzicht vanaf de balustrade is prachtig en met helder weer kun je zelfs het Eddystone-rif zien liggen.

Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Smeaton´s Tower Plymouth Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Smeaton´s Tower Plymouth

3. Greenway House

De naam ‘Greenway House‘ zal je misschien niet 1-2-3 iets zeggen. Maar als ik zeg dat dit het zomerhuis(je) is van de beroemde schrijfster Agatha Christie; dan zullen weinig mensen op deze aardbol haar niet kennen. Met maar liefst twee MILJARD verkochte boeken staat Agatha zelfs in het Guinness Book of World Records als bestverkochte schrijfster aller tijden.

Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Greenway House / Agatha Christie
Foto: Unique Devon Tours

Nu kun je zelf door haar huis dwalen, pingelen op haar piano, kuieren door de tuin en loungen in het boothuisje. Heb je geen idee wie Agatha Christie was? Dan heeft het huis misschien niet zoveel toegevoegde waarde voor je. Het is dan vooral een mooi huis, met oude spullen en een mooie tuin. Heb je wel alle verhalen over Hercule Poirot en Miss Marple verslonden? Dan is Greenway House een prachtig tijdsbeeld en herinnering aan deze bijzondere schrijfster.

Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Greenway House / Agatha Christie Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Greenway House / Agatha Christie

4. Berry Head

Berry Head is een landtong bij Brixham met 60 meter hoge kliffen en heeft een adembenemend uitzicht over de Devon Coast. In de diepte (niet te dicht bij het randje) zie je verschillende soorten zeevogels vliegen, dobberen en broeden. Het bezoek aan dit bijzondere natuurgebied is gratis, maar voor het parkeren van je auto moet je betalen; ook al staat de slagboom open; er hangt een camera. Zin om te wandelen? Wandel dan vanuit de haven van Brixham omhoog via wandelpaden.

Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Berry Head Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Berry Head

Er is ook een bezoekerscentrum om meer te weten te komen over de geschiedenis van Berry Head, de flora en fauna en het werk van de Trust aan de Engelse Rivièra.

Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Berry Head Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Berry Head

5. PINGUÏNS voeren bij Living Coasts

Maak bij Living Coasts kennis met speelse Afrikaanse en Macaroni pinguïns, kom dichter bij de otters en kom oog in oog te staan ​​met de familie pelsrobben. In het aquarium is er een selectie van meer dan 20 soorten vissen te zien, waaronder boogschuttervissen, koraalduivels, vierogige vissen en pijlstaartroggen.

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Living Coasts Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Living Coasts Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Living Coasts Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Living Coasts Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Living Coasts

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Living Coasts
Foto: Unique Devon Tours

Het leefgebied van de pinguïns is gedeeltelijk open, dus je loopt echt tussen de pinguïns door. Dat is al bijzonder! Maar het meest bijzondere wat je hier kunt is toch wel het meehelpen met het voeren van de bewoners. Wij mochten helpen met het voeren van pinguïns en die hadden flink honger! Zo grappig om te zien dat ze allemaal een eigen willetje hebben en wanneer een visje is afgekeurd; dan hoef je het niet nog eens te proberen met dat visje. Een pinguïnexperience kost maar liefst £65* (inclusief entree), maar het is echt iets wat je waarschijnlijk maar één keer in je leven doet. En ik kan je vertellen; het was echt heel tof om te doen. Niet zo’n fan van pinguïns? Ze bieden ook voederexperiences aan met de zeeleeuwen, otters en de roggen.

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Living Coasts

6. Kents Cavern Prehistoric Caves

Kents Cavern is een grottenstelsel in Torquay, Devon. Het is opmerkelijk vanwege zijn archeologische en geologische kenmerken. Het grottensysteem is open voor het publiek en is sinds 1952 een geologische vindplaats van bijzonder wetenschappelijk belang en sinds 1957 een historisch monument.

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Kents Cavern

De grot, die 80.000 toeristen per jaar trekt, is een belangrijke toeristische attractie en dit werd erkend in 2000, toen het de Showcave of the Year-prijs kreeg en later in november 2005, toen het een prijs kreeg als Torquay’s Visitor Attraction van het jaar. Ook een leuk weetje: “Hampsley Cavern” in de roman The Man in the Brown Suit van Agatha Christie uit 1924 is gebaseerd op Kents Cavern.

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Kents Cavern

Mocht het bijvoorbeeld kl*teweer zijn, ben je met een kinderwagen of ben je nog nooit in een grot geweest? Dan is Kents Cavern een leuk uitje. Er zijn maar 2 tredes in de hele grot, dus zelfs kinderwagens kunnen er gemakkelijk rondrijden. Heb je vaker (grote) druipsteengrottten bezocht, dan kan het een beetje tegenvallen qua spectaculariteit.

7. Fossielen zoeken op Charmouth Beach

Ben je net als ik een beetje een fossielennerd? Dan mag een paar uur fossielen zoeken op Charmouth Beach niet ontbreken in je trip! De Jurassic Coast strekt zich uit van Exmouth in Oost-Devon tot Studland Bay in Dorset, op een afstand van ongeveer 96 mijl (154 km), en staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst. Het strand is vrij toegankelijk voor iedereen die zijn of haar geluk wil beproeven. De bekendste fossielenzoeker is Mary Anning (1799-1847); zij woonde in Lyme Regis en volgde in de voetsporen van haar vader als verzamelaar. Ze werd een expert op het gebied van de fossielen die te vinden zijn in de Blue Lias rond de stad en ontdekte het eerste complete Ichthyosaurusskelet bij The Spittles. Andere belangrijke ontdekkingen van ichthyosauriërs, plesiosauriërs en een pterosauriër volgden. In Lyme Regis is er een klein museum te bezoeken over de geschiedenis van het gebied en het werk van Mary Anning.

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Charmouth Beach & Lyme Regis

Ten tijde van ons bezoek was er zelfs een filmploeg in Lyme Regis om het verhaal van Mary Anning te verfilmen met Kate Winslet in de hoofdrol. De film gaat Ammonite heten en komt waarschijnlijk in 2020 in de bios.

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Charmouth Beach
Foto: Unique Devon Tours

Tip 1: zoek met afgaand water (wanneer het eb wordt), dan heb je de grootste oppervlakte strand om fossielen te vinden.

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Charmouth Beach

Tip 2: Zoek in de gebieden op het strand waar het wat grijzig gekleurd is; dit is uitspoelsel van de kleiwanden waar de hoogste dichtheid fossielen zich in bevinden.

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Charmouth BeachNiet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Charmouth Beach
Mijn buit na 2 uur zoeken!

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Charmouth Beach

Tip 3: BLIJF WEG VAN DE ROTSWANDEN! De wanden zijn erg instabiel en brokken gesteente vallen uit de wand als je er alleen al naar kijkt.

8. Abbotsbury Swannery

Abbotsbury Swannery is de enige beheerde kolonie nestelende knobbelzwanen ter wereld. Het ligt in de buurt van het dorp Abbotsbury in Dorset. De kolonie kan meer dan 600 zwanen bevatten met ongeveer 150 paren. Schriftelijke verslagen van het bestaan van de Swannery gaan terug tot 1393, maar het bestond waarschijnlijk al ruim daarvoor en wordt verondersteld te zijn opgericht door benedictijnse monniken in de elfde eeuw.

Acht niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Abbotsbury Swannery
Foto: Unique Devon Tours

De vogels zijn vrij om te gaan en staan maar schijnbaar vinden ze het allemaal heel gezellig op deze locatie vanwege het water, het eten en de beschutting. De zwanen worden tweemaal daags gevoerd; om 12:00 en 16:00. Er lopen verschillende paden door de kolonie en de zwanen zijn gewend aan de bezoekers. Tussen midden mei en eind juni komen de meeste eieren uit en heb je dus de kans om tussen honderden zwanenkuikens te wandelen. Boek je tickets online, dan krijg je 20% korting op de entree.

9. Durdle Door

Durdle Door is één van de meest gefotografeerde en iconische bezienswaardigheden van Dorset. Het is gelegen op het landgoed Lulworth in Zuid-Dorset en maakt deel uit van de Jurassic Coast. De natuurlijke kalkstenen boog werd gevormd toen de kracht van de golven de rots deed eroderen en een gat door het midden smeedde. De naam Durdle is afgeleid van een oud Engels woord ‘thirl‘, wat doorboren betekent.

A post shared by Muhammad Umair (@umair_ism) on

Toegang tot het kiezel- en kiezelstrand is te voet via een pad en stapt over de heuvel van Lulworth Cove of naar beneden vanaf de parkeerplaats (tegen betaling) die zich op de klif op Durdle Door Holiday Park bevindt. Er is een afzetpunt voor bussen op de parkeerplaats en er is een busparkeerplaats bij Lulworth Cove.

Unique Devon Tours

Misschien was het je al opgevallen; een aantal van de gebruikte foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Alex Graeme van Unique Devon Tours. Alex is een award winning gids die dag- en tourtochten organiseert door heel Devon en omstreken. Daarnaast is Alex ook fotograaf waardoor je prachtige herinneringen (gratis!) opgestuurd krijgt na je reis.

Niet culinaire dingen doen aan de Engelse Zuidkust - Unique Devon Tours
Foto: Unique Devon Tours
REIZEN

Wij vlogen met het Britse Flybe heen naar Exeter en terug via Southampton. Ben je nog op zoek naar een goedkope vlucht? Op tix.nl kun je gemakkelijk de prijzen van vliegtickets vergelijken. Wil je in Exeter of Southampton een auto huren? Kijk dan op de site van Sunny Cars voor alle prijzen van huurauto’s.

autohuur Engeland

Liever met je eigen auto? Je kunt met Stena Line van Hoek van Holland met de boot naar Harwich en dan met de auto verder. Of je rijdt eerst naar Frankrijk en dan vanuit Calais met de auto de trein op naar Folkestone.

 


Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!


* Ten tijde van schrijven

Voor dit artikel ben ik door Englands Coast en Sea Food Coast uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.