Er is geen bier dat zo tot de verbeelding spreekt als een trappistenbier. Trappist is bier dat door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers wordt gebrouwen. Er zijn slechts twaalf trappistenbiermerken die aan de regels van de Internationale Vereniging Trappist voldoen en het logo “Authentic Trappist Product” voeren: zes Belgische, twee Nederlandse, één Oostenrijks, één Amerikaans, één Italiaans en één Engels. Waaronder dus ook Orval, dat wordt gebrouwen bij de Abdij van Orval. Benieuwd naar het verhaal achter Groene Orval en de legende van Mathilde? Lees dan snel verder!
Op een steenworp afstand van Frankrijk en Luxemburg staat het 20e eeuwse klooster De Abdij Notre-Dame d’Orval. “Twintigste eeuw?” hoor ik je denken; inderdaad! Maar dat is natuurlijk niet het begin. Al in 1070 vestigden Zuid-Italiaanse monniken zich op deze locatie. Door een brand in 1252 werd de abdij verwoest. Deze ruïnes kun je nog steeds bezichtigen wanneer je een bezoek brengt aan Orval. De abdij werd naast de ruïnes herbouwd. Helaas gooide de Franse Revolutie in 1793 roet in het eten en werd ook deze abdij met de grond gelijk gemaakt. In 1926 werd er opnieuw gestart met het opbouwen van een nieuwe abdij. Dit werd bekostigd door het uitgeven van speciale postzegels én de opbrengsten van een eigen kaasmakerij en brouwerij. En die abdij staat er gelukkig nog steeds.
De legende
Maar hoe zit het precies met de legende van Mathilde? Gravin Mathilde van Toscane (1046-1115) treurde aan de rand van een bron om haar overleden echtgenoot. Pardoes viel haar trouwring in de bron. Mathilde liep naar een nabijgelegen kapel en bad tot God voor haar verloren ring. En als uit goddelijke machte dook er een forel op uit de bron met in zijn bek de ring. Waarop Mathilde uitriep “dit is hier echt een gouden dal (Aurea Vallis)!”. Waarna de gebouwde abdij de naam Notre-Dame d’Orval kreeg. De bron waaruit de brouwerij nog steeds haar water haalt heet dan ook de bron van Mathilde. En in het logo van de brouwerij staat daarom ook een vis met een ring in zijn bek!
op bezoek
Je kunt niet zomaar de brouwerij en de kaasmakerij bezoeken helaas. Er zijn opendeurdagen waarop dat kan, maar die zijn altijd in rap tempo uitverkocht. Maar je kunt wel de kruidentuin, de ruïne, het museum en het landgoed om de abdij heen bezoeken. Er is een film die je kunt bekijken en in de maanden juli en augustus er zijn op verschillende tijden in de middag Nederlandse rondleidingen. Alle beschrijvingen die er hangen zijn in het Frans, Engels en Nederlands, dus je kunt er ook zonder kennis van de Franse taal goed terecht. Entree is €6 en dat vind ik echt heel schappelijk.
Groene orval
In de straat die naar de abdij leidt vind je het restaurant A l’Ange Gardien. Hier kun je de Groene Orval, gewone Orval in twee leeftijden en de verschillende Orval kazen proeven. Groene Orval (Orval Vert) is het patersbier dat de monniken van de abdij dagelijks drinken. En je kunt het dus ook alleen hier proeven! Het is een Orval van 4,5% zonder nagisting op fles. Een fris bitter biertje; ik zou er bijna monnik van worden… ;) De kaas is er in jong, gewassen met bier en oud. De kazen en de Orval kun je in het winkeltje bij de abdij kopen; nadeel is dat de kazen alleen per halve of hele kilo verkocht worden. Dat vond ik toch wel erg veel voor 2 personen zonder koelkast op reis.
brett-bier
Orval is een zogenaamd ‘brett-bier’ een bier waar voor de tweede fermentatie suiker en Brettanomyces-gist aan is toegevoegd. Deze gist eet alle overgebleven suikers op en zet die om in koolzuurgas (CO2) en alcohol. Daarom is de alcohol van een 1 jaar oude Orval ook hoger dan van een Orval die 4 weken oud is. Ook de smaak verandert met de tijd. Van hoppig fris ga je richting de zuurdere/gistige kant tot helemaal droog. Interessant is dus om op verschillende momenten een Orval open te maken. Op de flesjes staat altijd een productiedatum, dus kijk de volgende keer eens of je eens kunt variëren in de ouderdom van je Orval! Wij hebben voor deze rede maar gelijk een kratje gekocht. Niet bij de abdij, maar bij zo’n lekkere grote bierwinkel in België. :)
Elke week de nieuwste recepten/artikelen in je mailbox? Schrijf je dan via deze link in voor de wekelijkse nieuwsbrief!
ZIN IN NOG MEER BIER IN/UIT BELGIË? ↓
- 10 tips voor bier in Gent
- Brouwerij Roman en de schilder die als inspiratie diende
- Op bezoek bij: Brouwerij Het Anker en Stokerij De Molenberg in Mechelen!
- Blauw Bessen Bier: streekbier uit Belgisch Limburg
- Bezocht: 5 brouwerijen in Wallonië!
- Westmalle bierbrood (met jalapeño pepers)
- Op bezoek bij: Brouwerij Bourgogne des Flandres
- Brouwerij de Halve Maan
Voor dit artikel ben ik door Wallonië België Toerisme uitgenodigd, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving.
[…] De Abdij van Orval – Groen bier en de legende van Mathilde […]