Op bezoek bij: Brouwerij Bourgogne des Flandres

De bekendste brouwerij in Brugge is waarschijnlijk de Halve Maan (mijn verslag kan je hier lezen), maar sinds een jaar zit er nóg een brouwerij in het centrum van Brugge: Bourgogne des Flandres! Het bier bestaat al sinds 1911, maar nu is de nieuwe brouwerij in het centrum van Brugge ook toegankelijk voor publiek en zit er een tof museum en proeflokaal aan vast. Franz en ik namen een kijkje!

Bourgogne des Flandres

Zoals je in het filmpje hebt kunnen zien is de tour heel interactief en modern gedaan. Met de oortjes in krijg je veel extra informatie over de geschiedenis van Brouwerij ‘Den Os’ waar Bourgogne des Flandres eerst werd gemaakt en kan je gezellig kletsen over bier met de brouwer.

Op bezoek bij Brouwerij Bourgogne des Flandres

Geschiedenis

Het is dus geen nieuw bier. Het bier Bourgogne de Flandres werd al in 1911 vastgelegd bij de Handelsrechtbank in Brugge. In 1957 werd Brouwerij Den Os gesloten. De opkomst van de pilsbieren uit Duitsland en de schade na twee wereldoorlogen maken het moeilijk om met speciaalbieren te overleven. Maar het doek viel niet voor Bourgogne des Flandres. Onder toezicht van Michel van Houtryve werd het familierecept door de jaren heen bij verschillende brouwerijen verder gebrouwen.

Op bezoek bij Brouwerij Bourgogne des Flandres

In 1985 brengt Michel van Houtryve Bourgogne des Flandres onder bij Brouwerij Timmermans in Itterbeek bij Brussel waar lambiek een hoofdrol krijgt in het brouwproces. In 1993 bekommert John Martin (hij heeft een bedrijf gespecialiseerd in het invoeren van Britse en Ierse bieren voor de Belgische markt) zich over Brouwerij Timmermans. Zo komt Bourgogne des Flandres terecht naast andere klassiekers in de Martin’s Finest Beer Selection. In 2015 wordt het startschot gegeven voor een nieuwe microbrouwerij in het centrum van Brugge om opnieuw Bourgogne des Flandres te brouwen.

Het bier

Bourgogne des Flandres is een bijzonder bier; niet veel bieren in de wereld worden gemaakt door 2 verschillende bieren te mengen. Het bruine bier (Bruinen Os) van 8% wordt echt op de locatie van de brouwerij gebrouwen en kan je ook alleen daar zo van tap drinken. Dit bier wordt ook niet eens los op de markt gebracht!

Den Bruinen Os wordt dan geblend met lambiek van Brouwerij Timmermans. Deze (open gistende) lambiek heeft meer dan twaalf maanden op houten vaten gerijpt. Het resultaat is een verrassend roodbruin bier, laag in alcoholgehalte en complex van smaak. Ik moest bekennen dat ik dit bier helemaal niet kende, maar we vonden het allebei heerlijk!

Oja… Deze foto hieronder? Er is een gedeelte waar je voor een greenscreen met allerlei props foto’s kan maken, en als je wilt wordt die daarna als flesetiket uitgeprint en op een fles Bourgogne des Flandres geplakt! Wel tegen betaling, maar toch een tof souvenir!

Op bezoek bij Brouwerij Bourgogne des Flandres

Het proeflokaal + terras

Een extra vermelding is op zijn plaats voor het proeflokaal. Je hoeft dus niet perse te betalen voor de tour om hier te genieten van een lekker biertje (hoewel er wel 1 biertje bij de tour zit). Er is keuze uit verschillende bieren en die kun je binnen of buiten opdrinken. Maar als het weer het toelaat zou ik toch echt buiten gaan zitten! Een prachtig terras uitkijkend over het water in het midden van de stad. Een aanrader!

Op bezoek bij Brouwerij Bourgogne des Flandres


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door: www.bourgognedesflandres.be

Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.